Evropa

Makron u misiji da EU označi trećom supersilom: Zašto francuskog predsednika optužuju da živi "u De Golovoj iluziji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nikola Krunić

18/04/2023

-

19:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poučen iskustvom nemačkog kancelara i kritika evropskih kolega što je sam otputovao u Kinu, u posetu koja je baš zbog toga trajala jedva 24 časa, Emanuel Makron je u Peking otišao u društvu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen ne bi li iskazao evropsko jedinstvo i u vezi sa Ukrajinom i u vezi sa evropsko-kineskim odnosima. 

Od tada je, međutim, rekao mnogo stvari o kojima zapadni saveznici na kontinentu i preko okeana ne prestaju da pričaju. Evropa ne sme da bude vazal, kaže Makron, i mora da bude strateški autonomna. 

Prema oceni američkog politikologa Ijana Bremera, Makronova poseta Kini je išla sasvim dobro, dok nije počeo da priča o njoj. Novinarima "Eha" I "Politika" je u avionu između Pekinga i Džangdžoua poverio da Evropa ne treba da bude vazal SAD već da postane treća supersila, nezavisna od Pekinga ili Vašingtona. Uz to, upozorava da Evropljani ne treba da budu taoci kriza koje, smatra, nisu evropske, poput one oko Tajvana.

Ima li, kako se to kaže, nevolja u raju, onom zapadnom? Nema, brzo je potvrdila Bela kuća.

"Prepuštam predsedniku Makronu da komentariše svoje izjave, mi smo spokojni i uvereni u snažno prijateljstvo koje postoji između naših zemalja i činjenicu da sa Francuskom sarađujemo širom sveta, bilo da govorimo o Indo-Pacifiku, Ukrajini, Africi ili Sahelu", rekao je portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Prašina se nije ni slegla, a Makron je otišao u posetu Holandiji. Tamo su ga dočekali nezadovoljni demonstranti zbog njegove penzione reforme, a on je ponovio šta misli o pravcu kojim Evropa treba da ide.

"Francuska podržava status kvo na Tajvanu, politiku jedne Kine i potragu za mirnim rešenjem situacije. To je stav Evropljana i to je pozicija koja je uvek bila kompatibilna sa ulogom saveznika. Upravo ovde insistiram na važnosti strateške autonomije između saveznika što ne znači biti vazal", rekao je Makron.

profimedia

 

U isto vreme poljski premijer je krenuo put Vašingtona i rekao da samo SAD mogu garantovati evropsku bezbednost.

"Ovaj savez sa Sjedinjenim Državama je apsolutni temelj naše bezbednosti. On se zasniva na dva stuba: ekonomskoj i odbrambenoj saradnji. Idem u SAD da ojačam oba stuba, da ojačam njihove temelje, da ih izgradim u saradnji sa našim saveznicima", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Iako je jedan usamljeni glas podrške stigao od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji tvrdi da mnogi podržavaju Makrona kada je reč o strateškoj autonomiji, drugi su se distancirali, jer bi trenutna situacija kada je reč o ratu u Ukrajini bila značajno drugačija da Ukrajinu podržava isključivo EU.

Kritičari Makronu zameraju sam trenutak davanja intervjua. Naime, nekoliko sati nakon što je Makron razgovarao s novinarima, Kina je pokrenula vojne vežbe oko Tajvana.

Francuski istraživač Antoan Bondaz koji se bavi kineskom, tajvanskom i korejskom spoljnom politikom na Tviteru je kritikovao Makronove komentare kao "potpunu grešku" naglasivši da je tajming njegovih reči "katastrofalan". On tvrdi da je Makron svojim izjavama išao na ruku Kini tako što je hteo da sugeriše da će Francuska ostati neutralna u slučaju krize oko Tajvana. 

I docent na katedri za međunarodne odnose na Univerzitetu u Groningenu rekao je da u samom intervjuu ima nekih problema oko formulacija. On navodi da Makronova glavna poenta nije kritikovanje SAD već to da "Evropljani moraju da definišu sopstvene interese i strategiju, pre nego što slede za Vašingtonom i njihovom težnjom da usklade interese", piše Euronews.

Baš zbog toga, evropski mediji Makrona optužuju da "živi u degolističkoj iluziji" podsećajući na obrazloženje Šarla de Gola 1966. o tome zašto Francuska treba da se povuče iz NATO.

Zečević: Evropi nedostaje ključna stvar za stratešku samostalnost

Euronews

Komentarišući za Euronews Srbija Makronovu posetu Kini, ali i njegove komentare, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da Francuska i Nemačka imaju određene rezerve kada je reč o Kini, jer bi prekid ekonomskih veza za tom zemljom naneo ogromne, možda i fatalne gubitke.

"Evropske zemlje pre svega Francuska i Nemačka su prilično pogođene prekidom ovih ekonomskih odnosa sa Rusijom. Svi znamo da su Nemci razvijali svoj razvoj između ostalog i na ruskim energentima, kao i mnogi drugi u Evropi. Tu je došlo do jednog raskida ekonomskih odnosa, ali drugi partner EU koji je vrlo značajan u ekonomskom smislu je naravno Kina. Nemačka ima privrednu razmenu oko 300 milijardi evra sa Kinom i ona je praktično glavni nemački partner, Francuska oko 100 milijardi evra godišnje", rekao je on.

I on ističe da je Makron izložio staru degolističku ideju, a to je da ne treba dozvoliti SAD da "vode ratove preko naših glava".

"De Gol je želeo da ima stratešku samostalnost i Makron je ponovio istu tu tezu, istu tu ideju. Međutim, današnja Francuska nije ono što je degolistička Francuska i Makron nije isto što i De Gol, mislim da su se sadašnji procesi u svetu prilično promenili samim procesom globalizacije, mislim da je zavisnost Evrope od SAD mnogo veća nego što je bila u vreme generala De Gola", rekao je Zečević.

Kako je istakao, Kinezi su napravili razliku između Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom posete Kini je nju smatraju usko vezanom za SAD, praktično eksponentom američke politike u Evropi.

"Za Makrona ipak da možda ima tog degolizma u tragovima, određene samostalnosti u odnosu na Amerikance, tako da su hteli da daju veći značaj Makronu nego Ursuli fon der Lajen", rekao je on.

Na pitanje da li Evropa može sebi da dozvoli stratešku samostalnost u trenutku kada ima rat na svom tlu, Zečević ističe da je očigledno da će to vrlo teško ići.

"Pre svega Evropi nedostaje jedna ključna stvar, a to je samostalna evropska odbrana, samostalna evropska spoljna politika i bezbednosna politika. To su neke stvari koje zaista predstavljaju hendikep, šta je odbrana današnje Evrope, to je NATO pakt, na čelu sa SAD. Kada nemate tu ključnu polugu u spoljnopolitičim odnosima onda naravno da ste podređeni Amerikancima", rekao je on.

Komentari (1)

Драган

19.04.2023 09:50

Залепршо галски креглан на свом високом облаку илузија...

Evropa