Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija uvodi kaznu doživotnog zatvora za veleizdaju, Putin i Zelenski posetili vojnike na frontu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

08:07

RAT U UKRAJINI Rusija uvodi kaznu doživotnog zatvora za veleizdaju, Putin i Zelenski posetili vojnike na frontu
Putin u obilasku ruskih trupa na ratištu - Copyright Tanjug AP/Pool Photo via AP, Roman Chop via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 418. dan ruske invazije na Ukrajinu. Situacija se osim na frontu, zaoštrava i kad je u pitanju ukrajinsko žito, nakon što je, posle Poljske i Mađarske, zabranu uvoza odobrila i Slovačka. O sličnim koracima razmišljaju i u Bugarskoj, dok Evropska komisija kritikuje obustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine napominjući da su jednostrane mere neprihvatljive. Za to vreme situacija na frontu ne miruje, a ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec saopštio je da je njegova kancelarija tokom prethodnih devet meseci dobila "nekoliko desetina" video snimaka u kojima se navodno vide egzekucije ukrajinskih zarobljenika. 

Ključni događaji:

  • Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali
  • Rusija uvodi kaznu doživotnog zatvora za veleizdaju
  • Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije
  • Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdijevki
  • G7: Zamrznuta ruska imovina će biti vraćena kada Moskva plati reparacije
  • Rusija: Ministarstvo pozvalo ambasadore SAD, Britanije i Kanade na razgovor
  • Kremlj: Putin posetio Ukrajinu u ponedeljak, na licu mesta dobio informacije
  • Zelenski: Naši vojnici životom plaćaju kašnjenja u isporuci oružja
  • Putin posetio ruske trupe na istoku Ukrajine
  • Ukrajinski ombudsman: Desetine snimaka egzekucija ukrajinskih zarobljenika 
  • I Slovačka obustavila uvoz ukrajinskog žita
  • Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


23.05 Lavrov sledeće nedelje s Guterešom o izvozu žitarica crnomorskom rutom

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o sporazumu za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda, navodi Rojters.

20.25 Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali

Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali, izjavio je danas Oleh Kotenko, ukrajinski komesar za nestala lica. Prema njegovim rečima, oko 60 do 65 odsto nestalih se obično nađe u zatočeništvu, a moguće je da ostali nisu preživeli, prenosi Kijev independent.

Od početka sukoba sa Rusijom 24. februara prošle godine, u Ukrajinu se vratilo 2.235 ratnih zarobljenika iz ruskog zarobljeništva, rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski.

profimedia

 

 

20.21 FIBA zabranila košarkašima Rusije da igraju u kvalifikacijama za OI u Parizu

Košarkaška reprezentacija Rusija neće moći da učestvuje na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu naredne godine, saopšteno je iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Agencija AP navodi da je ova odluka FIBA očekivana, jer su ruski klubovi i reprezentacija ove zemlje suspendovani i iz ostalih međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini.

AP podseća da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) omogućio pojedinačno učešće ruskim i beloruskim sportistima na takmičenjima bez zastava, ali ne i nacionalnim timovima.
FIBA ističe da će, umesto Rusije, u evropskim pretkvalifikacijama učestvovati Bugarska.

19.28 Rusija uvodi kaznu doživotnog zatvora za veleizdaju

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, podržala je predlog zakona koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za veleizdaju, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Trenutno je maksimalna kazna za veleizdaju u Rusiji 20 godina zatvora, a za navedeno krivično delo mogu biti optuženi samo državljani Rusije ili oni sa dvojnim državljanstvom.

Nacrt zakona navodi da ruski državljani, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, mogu biti osuđeni za razmenu državnih tajni stranim državama, organizacijama ili njihovim predstavnicima, špijunažu i pružanje finansijske, logističke, savetodavne ili druge pomoći u aktivnostima protiv bezbednosti Ruske Federacije.

19.10 Bivši Mekdonalds restorani u Belorusiji biće preimenovani u Mek.bi

Restorani koji su ranije radili pod brendom Mekdonalds u Belorusiji biće preimenovani u Mek.bi, saopštila je danas lokalna kompanija. Navodi se da ta kompanija zadržava pristup receptima, čime se ogradila od novog brenda u susednoj Rusiji, preneo je Rojters.

U novembru je Mekdonalds saopštio da više nije moguće da njegov vlasnik licence nastavi sa radom u Belorusiji, pre svega zbog velikih problema sa snabdevanjem. 

"Kao rezultat toga, vlasnik licence prestaće da radi kao Mekdonalds i više neće nositi ime našeg brenda, niti će služiti naš meni", saopšteno je tada iz  Mekdonaldsa.

18.50 Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Poljska je prihvatila da se od petka obnovi tranzit ukrajinskih žitarica preko poljske teritorije, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus i naglasio da će tranziti biti zapečaćeni i nadzirani.

Oglasio se i poljski ministar razvoja Valdemar Buda, poručivši da zabrana na uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostaje na snazi, prenosi Rojters.

16.40 Poljska postavlja elektronsku barijeru na granici sa Rusijom

Poljska je počela da gradi najsavremeniju elektronsku barijeru na kopnenoj granici sa ruskom eksklavom Kalinjingradom, kako bi nadgledala i suprotstavila se bilo kojoj ilegalnoj aktivnosti, saopštio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

Barijera, koja će biti opremljena 24-časovnim nadzornim kamerama i detektorima pokreta, biće postavljena na dužini od 210 kilometara i trebalo bi da bude završena na jesen, prenosi AP.

''Imaćemo potpuni nadzor granice sa Rusijom. Siguran sam da će ovo biti najbolje obezbeđena granica EU'', rekao je Kaminski.

 

 

16.22 Moldavski poljoprivrednici zahtevaju ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

Moldavsko udruženje "Snaga farmera" zahtevalo je danas da vlada te zemlje ili obezbedi nadoknadu poljoprivrednicima ili da ograniči uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine u novoj poljoprivrednoj sezoni.

"Zahtevamo da se Ministarstvo poljoprivrede i prehrambene industrije odmah uključi u pregovore nadležnih organa zemalja istočne Evrope po pitanju krize cena poljoprivrednih proizvoda i uloži sve napore da se poljoprivrednici iz Moldavije obeštete ili da se privremeno ograniči uvoz žitarica i uljarica u našu zemlju u novoj poljoprivrednoj sezoni", navodi se u objavi udruženja na Fejsbuku, prenosi RIA novosti.

15.52 Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Poljska je ovog meseca predstavila predlog novog seta sankcija Rusiji zbo rata protiv Ukrajine, koji uključuje i zabranu uvoza nafte i dijamanata zemljama članicama EU, preneo je danas Rojters, pozivajući se na dokument u koji je ta agencija imala uvid.

Navodi se da je set sankcija dostavljen Evropskoj komisiji, izvršnom telu EU, kao i da bi za uvođenje novog, 11. paketa sankcija moralo da glasa svih 27 zemalja članica EU.

14.43 Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdijevki

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe u Avdijevki, na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet. Zelenski je čuo izveštaje vojnih komandanata o situaciji na bojnom polju i uručio nagrade vojnicima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

"Čast mi je da budem danas ovde, da vam se zahvalim na vašoj službi, na odbrani naše zemlje, Ukrajine, naših porodica", poručio je Zelenski.

 

 

14.25 G7: Zamrznuta ruska imovina će biti vraćena kada Moskva plati reparacije

Predstavnici zemalja G7 su na sastanku u Japanu izneli uslove za vraćenje zamrznute ruske imovine, a to su kraj rata u Ukrajini i isplata ratne štete od strane Moskve. Ruska imovina koju su zamrzle zemlje G7 će ostati u tom stanju sve dok se ne završi rat u Ukrajini i dok Rusija ne plati reparacije, navodi se u saopštenju G7, prenosi RT(Russia Today). "Bilo kakvo rešenje sukoba u Ukrajini mora da garantuje da će Rusija platiti štetu koju je načinila", dodaje se u saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja G7.

14.16 Makronov cilj: Razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako ''sve bude u redu''

Francuski predsednik Emanuel Makron je naložio svom savetniku za spoljnu politiku Emanuelu Bonu da radi zajedno sa kineskim najvišim diplomatom Vang Jiem na uspostavljanju okvira koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće pregovore između Ukrajine i Rusije. Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa Makronovim planovima, Blumberg je danas preneo da je cilj francuske strategije da se razgovori između Rusije i Ukrajine održe već ovog leta ''ako sve bude kako treba''.

Tokom svog nedavnog putovanja u Kinu, francuski predsednik nije ispunio cilj da ubedi Sija da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a takođe je, kako se navodi, razbesneo saveznike prošle godine nakon što je rekao da oni ne bi trebalo da ''ponižavaju'' Rusiju.

13.59 Rusija: Ministarstvo pozvalo ambasadore SAD, Britanije i Kanade na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas na razgovor ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade zbog, kako se navodi, aktivnosti koje ne odgovaraju diplomatskom statusu. "Zbog grubog mešanja u unutrašnje stvari Rusije i aktivnosti koje ne odgovaraju diplomatskom statusu, u Ministarstvo spoljnih poslova pozvani su ambasadori SAD, Velike Britanije i Kanade", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TASS.

13.47 Ruski sud odredio pritvor novinaru Evanu Gerškoviču

Ruski sudija potvrdio je u utorak pritvor najmanje do 29. maja američkom novinaru Evanu Gerškoviču koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u sklopu sveobuhvatnog obračuna Kremlja protiv neslaganja i slobode medije usred rata u Ukrajini. Gerškovič i američka vlada oštro negiraju optužbe.

Novinar Wall Street Journala je prvi američki dopisnik od Hladnog rata koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, a njegovo hapšenje je uznemirilo novinare u zemlji i izazvalo negodovanje na Zapadu.

Desetine novinara došlo je u sudnicu da vidi Gerškoviča koji je izhgledao smireno dok je stajao u staklenoj ćeliji i žalio se na pritvor.

13.03 Kremlj: Putin posetio Ukrajinu u ponedeljak, na licu mesta dobio informacije

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici u Ukrajini, dogodila se u ponedeljak, saopštio je Kremlj. Tvrdnje da je putovanje održano u neko drugo vreme su pogrešne, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAŠ.

"Bilo je to juče. Zaista, predsednik je rekao, prilikom poklanjanja ikone, da slavimo Uskrs. Činjenica je da naš Vaskrs traje 40 dana i mi nastavljamo da ga slavimo, sada imamo Vaskršnju nedelju. Zato je pogrešno obraćati pažnju na tu frazu i postavljati hipoteze o nečemu što nikada nije bilo realno. Poseta je održana juče“, saopštio je novinarima portparol Kremlja.

profimedia

 

On je još naveo da je Putin posetio ukrajinske regione koje kontroliše Moskva, jer mu je važno da lično izvrši inspekciju vojnog štaba i dobije informacije o napretku u "specijalnoj vojnoj operaciji".

"Predsednik sve češće posećuje nove regione. Naravno, on vrši inspekcije vojnih štabova i na licu mesta dobija aktuelne informacije iz prve ruke o napretku u specijalnoj vojnoj operaciji. To je apsolutno važno za glavnokomandujućeg, to je deo njegovog posla“, rekao je Peskov.

12.06 Poljska i Ukrajina nastavljaju pregovore o žitu

Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore da bi pokušale da ponovo otvore tranzit poljoprivrednih proizvoda i žitarica u evropske zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus. Predstavnici Poljske i Ukrajine razgovarali su u ponedeljak o zabranama centralnih vlasti zemalja istočne Evrope za uvoz ukrajinskog žita kojima žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita, prenosi Rojters. Zabranu su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka, a Bugarska je saopštila da razmatra uvođenje te zabrane.

11.59 Lukašenko nudi pomoć DNR u obnavljanju i normalizaciji života

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ponudio je danas pomoć Belorusije u obnavljanju i normalizaciji života ljudi u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici, čije je pripajanje proglasila Rusija. Lukašenko je na sastanku sa Denisom Pušilinom, vršiocem dužnosti šefa DNR, rekao da u uslovima stalnih borbi i granatiranja lokalno stanovništvo teško živi. Prema njegovim rečima, predstoji mnogo posla jer je potrebno oživeti industrijska preduzeća i poljoprivredu, prenela je agencija Belta.

11.33 Rojters: Gerškovič planira da uloži žalbu na pritvor

Nosinar WSJ Evan Gerškovič žaliće se danas sudu zbog toga što je uhapšen i zadržan u pritvoru pod optužbama za špijunažu, prenosi Rojters pozivajući se na sudske dokumente. Navodi se da će danas biti održano saslušanje i izneta njegova žalba protiv toga da bude zadržan dok je u toku istraga, ali nema mnogo više detalja od toga.

11.15 Ukrajinski zvaničnici: Rusija i dalje blokira inspekciju brodova

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je tvrdnja Rusije o nastavku izvoza žitarica Crnim morem "laž" i da Moskva nastavlja da blokira inspekcije brodova. Zvaničnik Ukrajine koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je za Gardijan da je to "neprihvatljivo". 

Nešto ranije su ruske novinske agencije prenele izjavu tamošnjih zvaničnicika o nastavku Crnomorske inicijative nakon pauze u izvozu žitarica brodovima.

10.01 Lavrov: Rusija zainteresovana da se konflikt u Ukrajini obustavi

Rusija je zainteresovana da se konflikt u Ukrajini završi što je pre moguće, izjavio je dabas u Braziliji ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Jasno je da smo zainteresovani da se ukrajinski konflikt završi što je pre moguće. Mi smo nekoliko puta detaljno objašnjavali razloge svega onoga što se dešava i ciljeve. Mi smo detaljno, i ne jednom, već objasnili razloge za ono što se dešava i one ciljeve koje imamo u vezi s tim“, rekao je Lavrov nakon sastanka s ministrom inostranih poslova Brazila Maurom Vijerijom.

09.30 Putin u obilasku ruskih trupa na istoku Ukrajine

Associated Press

09.15 Zelenski: Više od 2.000 ljudi vraćeno iz zarobljeništva od početka rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegram kanalu da se, od početka rata u Ukrajini, više od 2.000 ukrajinskih službenika vratilo iz zarobljeništva.

"Od 24. februara, Ukrajina je vratila 2.235 ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva. Pamtimo sve ljude, i sve ćemo ih vratiti", naveo je Zelenski.

08.55 Komandant kopnene vojske Ukrajine: Rusi žele po svaku cenu da zauzmu Bahmut

Komandant kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom. "Tamo (na pravcu Bahmuta) neprijatelj koncentriše najveće napore i ne odustaje od cilja da po svaku cenu preuzme kontrolu nad gradom", rekao je Sirski, prenosi Unian. 

Naveo je da ruske snage pojačavaju udare teškom artiljerijom i izvode sve veći broj vazdušnih napada, pretvarajući Bahmut u ruševinu. Prema rečima Sirskog, ukrajinske trupe nanose značajne gubitke Rusima i osetno usporavaju ofanzivna dejstva.

Associated Press

08.32 Britansko ministarstvo odbrane: Moguće da Rusija smanjuje broj trupa kod Donjecka

Nastavljaju se teške borbe duž fonta u Donbasu, stoji u redovnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane o ratu u Ukrajini. 

"Međutim, postoji realna mogućnost da je Rusija smanjila broj trupa i da smanjuje ofanzivne akcije kod samog Donjecka, verovatno kako bi prebacila resurse ka Bahmutu", dodaje se u izveštaju.

08.17 Poljska i Ukrajina nastavljaju razgovore o izvozu žitarica

Poljska i Ukrajina nastaviće pregovore kako bi pokušali da ponovo otvore tranzit hrane i žitarica, rekao je poljski ministar poljoprivrede za javnu radio stanicu PR1.

Zvaničnici ovih zemalja su u ponedeljak razgovarali o zabranama zemalja centralne istočne Evrope koje žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita.

"Razgovaramo sa EU kao i sa Ukrajinom da pronađemo rešenja. Želimo da ovi proizvodi idu u Evropu, ali duboko u Evropu", rekao je ministar poljoprivrede Robert Telus, prenosi Rojters.

08.00 Nastavljaju se borbe kod Bahmuta i Avdijevke

Nastavljaju se velike borbe na istoku Ukrajine - ruske snage napredovale su dodatno kod Bahmuta duž glavne pruge, izveštava ISW. Takođe, bivši ruski oficir Igor Girkin je saopštio kako je nekoliko ruskih vojnih kompanija navelo da su pretrpeli udare kod Avdijevke.

Associated Press

07.43 Izveštaj ISW: Prigožin ponovo dobija veću naklonost Putina 

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, izgleda, ponovo dobija veću naklonost ruskog predsednika Vladimira Putina, najverovatnije zbog nemogućnosti ruske konvencionalne vojske da ispuni zadatke koji su im postavljeni tokom zimske ofanzive u Donbasu, piše Institut za studije rata u svom izveštaju (ISW). 

"Čini se da snage Vagnera sada dobijaju pojačanja, municiju i politička priznanja, što je velika razlika u odnosu na način na koji je Kremlj koristio Vagner grupu u Bahmutu bar od januara 2023. godine", navodi se u izveštaju. 

Dodaje se, takođe, da je razlog ovo možda i to što Putin nije siguran u redovnu mobilizaciju, pa postoji mogućnost da se ruske snage vrate korišćenju "kripto mobilizacije" novih pripadnika Vagnera za jačanje svojih pozicija u Ukrajini.

07.35 Bela kuća kritikovala brazilskog predsednika zbog izjava o Ukrajini

Iz Bele kuće stigle su kritike na račun predsednika Brazile Lule da Silve, koji je rekao na svom putovanju u Kinu da bi "SAD trebalo da prestanu sa ohrabrivanjem rata u Ukrajini".

"U ovom slučaju, Brazil kao papagaj ponavlja rusku i kineski propagandu bez ikakvog sagledavanja činjenica", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da su Lulini komentari "duboko problematični".

Ovi komentari iz SAD dolaze nakon što je ruski ministar spoljnih poslova započeo turneju po Južnoj Americi i to baš u Brazilu, zahvalivši se Luli na tome što "brazilski prijatelji imaju jasno razumevanje geneze situacije u Ukrajini". 

Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

 

07.27 Ruski zvaničnici: Nastavljena inspekcija brodova u okviru Crnomorske inicijative 

Inspekcija brodova koji prevoze žitarice iiz Ukrajine nastavljena je nakon pauze zbog koje je mogla biti isključena Crnomorska inicijativa, prenose ruske agencije pozivajući se na saopštenje tamođnjeg ministarstva spoljnih poslova.

Agencija RIA prenela je izjavu jednog zvaničnika tog ministarstva koji je za pauzu u inspekciji okrivio "ukrajinski neuspeh u nadziranju dogovorenih procedura", ali je rekao da je sada problem rešen.

Dan ranije, iz Kijeva su upozorili da je inspekcija brodova stala i da smatraju kako je zbog toga ugrožena cela Crnomorska inicijativa.

07.15 Putin posetio istok Ukrajine, razgovarao sa komandantima

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, saopštila je danas pres-služba Kremlja, prenose ruske agencije. U saopštenju se ne navodi kada je Putin posetio štab.

"Ne želim da skrećem vašu pažnju sa direktnih dužnosti u vezi sa komandovanjem i rukovođenjem, tako da ćemo raditi na poslovan način, kratko, ali konkretno", rekao je Putin otvarajući sastanak sa komandantima.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a Rusija je u septembru prošle godine proglasila pripajanje te oblasti. Administrativno sedište te oblasti, grad Herson, pod kontrolom je ukrajinskih snaga.

Kremlj je danas saopštio i da je Putin posetio štab "nacionalne garde Vastok" u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) na istoku Ukrajine, čije je pripajanje takođe proglasila Rusija. Ovo je bila prva poseta Putina samoproglašenoj LNR.

07.06 Kirbi: SAD zahvalne što je ambasadorka Trejsi posetila Gerškoviča

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, zahvalio je na prilici koju je dobila američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi da poseti uhapšenog novinara "Vol strit džurnala" Evanom Gerškovićem.

"Zahvalni smo što smo dobili konzularni pristup“, rekao je Kirbi u nedelju novinarima, prenela je agencija RIA Novosti. Kirbi je dodao da bi SAD želele da imaju redovan konzularni pristup Gerškoviću, ali da još nisu spremne da kažu kada će biti sledeća poseta.

Ambasadorka Trejsi posetila je juče Gerškoviča u zatvoru Lefortovo u Moskvi, prvi put otkako je uhapšen pre dve nedelje. Protiv njega je pokrenut postupak zbog navodne špijunaže, odnosno prikupljanja podataka o državnoj tajni o vojno-industrijskom kompleksu.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

07.00 Zelenski: Naši vojnici životom plaćaju kašnjenja u isporuci oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da kašnjenja u snabdevanju njegove zemlje dodatnim oružjem uzrokuju gubitak života na bojnom polju.

"Vrlo je važno da se ovo razume - svaki put kada čujemo da obećana isporuka oružja kasni, svaki put kada postoje sumnje o vrsti oružja za Ukrajinu... to znači svaki put kada ukrajinski vojnici daju svoje živote da bismo mi imati ovo vreme", rekao je Zelenski u sinoćnjem video-obraćanju.

06.40 Ukrajinski ombudsman: Desetine snimaka egzekucija ukrajinskih zarobljenika 

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec rekao je za "Ukrajinsku pravdu" da je njegova kancelarija tokom prethodnih devet meseci dobila "nekoliko desetina" video snimaka u kojima se navodno vide pogubljenja ukrajinskih zarobljenika.

"Radi se o odsecanju glava, genitalija, ušiju, noseva, udova, prstiju", rekao je Lubinec, preneo je "Kijev independent".

Prema ombudsmanu, Rusija javno distribuira takve video snimke kako bi "održala stepen antiukrajinske histerije" u ruskom društvu, i kako bi ubedila svoje trupe da se ne predaju, ali i zastrašila ukrajinske vojnike koji se pripremaju za kontraofanzivu.

06.20 Moskva: Vagner osvojio dva okruga u centru Bahmuta

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je privatna vojna kompanija Vagner osvojila dva okruga u centru i na severozapadu Bahmuta, preneo je Rojters.

Associated Press

06.00 Slovačka obustavila uvoz ukrajinskog žita

Vlada Slovačke odobrila je zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će i dalje biti moguć tranzit ukrajinskih žitarica i drugih proizvoda, saopštio je juče ministar poljoprivrede Slovačke Samjuel Vlcan. On je naveo da je ''odluka o zaštiti slovačkih tržišta'' doneta nakon što je Poljska prvi put preduzela restriktivne mere za zabranu uvoza žitarica prošlog vikenda, prenosi Rojters. Zabrani uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine pridružila se i Mađarska, a o ovakvoj mogućnosti razmišlja se i u Bugarskoj.

Evropska komisija je kritikovala obustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, napominjući da trgovinska politika spada u isključivu nadležnost EU, te su stoga, kako je navedeno, jednostrane mere neprihvatljive.

Komentari (1)

Milovan

18.04.2023 10:13

Pitamo se samo koji Putin od njih troje je sada stigao? Toliko se Rusija sada porazila i upropastila...da će od nje ostati samo njihova ruska propala gubernija, nemarnost i siromaštvo. Žalosno ali istinito.

Evropa