Evropa

Fotografija nastala uz pomoć veštačke inteligencije pokrenula buru: "Nešto u vezi s ovim kao da nije u redu, zar ne?"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Lana Nanovski

19/04/2023

-

21:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nemački fotograf Boris Eldagsen odbio je da primi prestižnu nagradu, jer je fotografiju za koju je dobio to priznanje napravio koristeći veštačku inteligenciju (AI), a na ovaj potez se odlučio jer je želeo da pokrene debatu o granicama fotografije.  

Eldagsen, koji je studirao fotografiju i vizuelnu umetnost na Umetničkoj akademiji u Majncu, kao i u Pragu i indijskom Hajderabadu, u objavi na svom Instagram profilu napisao je da je želeo da vidi da li su takmičenja spremna da prihvate veštačku inteligenciju, ali je ocenio da nisu.

"Mi iz sveta fotografije treba da imamo otvorenu diskusiju. Diskusiju na temu šta smatramo fotografijom, a šta ne. Da li je opseg fotografije dovoljno širok da dozvoli ulaz AI ili bi to bila greška? Odbijanjem nagrade nadam se da ću ubrzati da dođe do jedne ovakve debate", naveo je umetnik na svom sajtu i na društvenim mrežama.

Na svojoj veb stranici Eldagsen je napisao da "AI nije fotografija" i da fotografije veštačke inteligencije i one nastale ljudskom rukom zbog toga ne bi trebalo da se takmiče jedna sa drugom jer su one različiti entiteti. 

Fotografija o kojoj je reč je crno-beli portret dve žene iz različitih generacija, a Eldagsen je istakao da "nešto u vezi ovoga kao da nije u redu, zar ne?".

"Učestvujući u otvorenim pozivima, želim da ubrzam proces, kako bi organizatori nagrada postali svesni ove razlike i kreirali odvojena takmičenja za slike generisane veštačkom inteligencijom", rekao je Eldagsen.

Pobednička fotografija "Električar" je deo Eldagsenovog serijala pod nazivom "pseudomnezija", latinski izraz za "lažna sećanja". Slike su "lažna sećanja na prošlost, koja nikada nije postojala, koju niko nije fotografisao", a stvorene su tako što su provučene kroz AI generatore slika između 20 i 40 puta, piše Eldagsen na svojoj veb stranici.

Portparol Svetske fotografske organizacije je za BBC rekao da je tokom razgovora sa umetnikom, pre nego što je proglašen za pobednika, potvrđeno da je delo "ko-kreacija" njegove slike koristeći AI, međutim, organizatori su rekli da ih je Eldagsen obmanuo kada je u pitanju mera u kojoj će veštačka inteligencija biti korišćena. 

Rekli su da su prepoznali "važnost ove teme veštačke inteligencije i njen uticaj na kreiranje fotografije danas", ali su naglasili da su nagrade "uvek bile i da će nastaviti da budu platforma za promovisanje izvrsnosti veštine fotografa i umetnika koji rade u ovoj oblasti.

Eldagsen je u ponedeljak za BBC rekao da je organizatorima mnogo ranije u procesu dodele nagrada, jasno stavio do znanja da je i on želeo da se javno uključi u "otvorenu diskusiju" o ovoj temi, ali da to nije uspelo.

"Moramo smisliti način da pokažemo ljudima šta je šta"

Na zvanično saopštenje Sony World Photography Awardsa, Eldagsen je odgovorio objavom na svom Instagram profilu, u kojoj je napisao "prestanite da pričate besmislice i priključite se diskusiji koja je zaista važna".  

U svetlu ovog događaja, Eldagsen postavlja pitanja "kada nešto što izgleda kao fotografija prestaje da bude fotografija? Kada prestane da bude fotografija šta je to? Kako da analiziramo ovaj novi vizuelni jezik? I kakav uticaj će to imati na samu fotografiju?". 

Brojne reakcije, pogotovo onih iz umetničkog sveta, preplavile su društvene mreže. Mnogi su pozdravili početak ove diskusije, a kako kaže jedna korisnica ovo je "fascinantna debata. Kontroverze oko fotografije i stvarnosti naravno nisu nova stvar i muče medij od samog početka".

Kada je reč o fotografijama koje su generisane od strane veštačke inteligencije, jedna je posebno privukla pažnju na društvenim mrežama, na njoj se nalazi Papa Franja koji se sastaje sa satanskim sveštenicima.

U ovom slučaju mnogi korisnici društvenih mreža nisu shvatili da se radi o fotografiji koju je proizvela veštačka inteligencija, što je dovelo do uspostavljanja brojnih teorija zavere, a predstavlja samo jedan od primera do kojih sve granica kreiranje fotografija pomoću veštačke inteligencije može ići. 

Eldagsen je za Gardijan rekao da veštačka inteligencija u ovom slučaju može predstavljati "pretnju demokratiji i foto-novinarstvu, imamo toliko lažnih slika, da moramo smisliti način da pokažemo ljudima šta je šta". 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa