Tehnologija

Direktor Gugla: Briga zbog veštačke inteligencije drži me noću budnim, potrebni su nam sporazumi kao za nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

17:13

Direktor Gugla: Briga zbog veštačke inteligencije drži me noću budnim, potrebni su nam sporazumi kao za nuklearno oružje
Direktor Gugla: Briga zbog veštačke inteligencije drži me noću budnim, potrebni su nam sporazumi kao za nuklearno oružje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Gugla i Alfabeta Sundar Pičai izjavio je danas da ga zabrinutost zbog razvoja veštačke inteligencije drži noću budnim i da tehnologija može biti veoma štetna, ako se pogrešno primeni.

Pičai je pozvao da se uspostavi globalni regulatorni okvir za veštačku inteligenciju, sličan sporazumima koji se koriste za regulisanje upotrebe nuklearnog oružja, jer je upozorio da bi konkurencija u napretku proizvodnje tehnologija mogla dovesti do toga da bezbednost bude gurnuta u stranu, preneo je "Gardijan".

U intervjuu za CBS, Pičai je rekao da zbog negativne strane veštačke inteligencije ima nemirne noći.

"Može biti veoma štetna ako se pogrešno primeni i još nemamo sve odgovore, a tehnologija se brzo kreće. Pa da li me to drži budnim noću? Apsolutno", kazao je on.

Pičai je rekao da će vlade morati da smisle globalne okvire za regulisanje veštačke inteligencije, s obzirom na to kako se razvija.

Prošlog meseca, hiljade stručnjaka za veštačku inteligenciju, istraživača i pristalica, uključujući i vlasnika Tvitera Ilona Maska, potpisalo je pismo u kome pozivaju na pauzu u stvaranju "gigantske" veštačke inteligencije na najmanje šest meseci, usled zabrinutosti da bi razvoj tehnologije mogao da raste van kontrole.

Upitan da li bi okviri u stilu nuklearnog oružja mogli biti potrebni, Pičai je potvrdno odgovorio.

"To bi nam trebalo", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin