Evropa

Poslanici EP pozvali svetske lidere da održe samit o veštačkoj inteligenciji: Brzi napredak zahteva brzu akciju

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

16:13

Poslanici EP pozvali svetske lidere da održe samit o veštačkoj inteligenciji: Brzi napredak zahteva brzu akciju
Poslanici EP pozvali svetske lidere da održe samit o veštačkoj inteligenciji: Brzi napredak zahteva brzu akciju - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas svetske lidere da održe samit kako bi se dogovorili o glavnim principima za kontrolu i primenu veštačke inteligencije (AI), uz obrazloženje da se ona razvija brže nego što su mnogi očekivali.

Poslanici Evropskog parlamenta koji rade na predstojećem zakonodavstvu EU o tehnologiji, rekli su da bi predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, trebalo da sazovu sastanak na najvišem nivou, prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo manje od tri nedelje nakon što su vlasnik Tvitera Ilon Mask i više od 1.000 ličnosti iz tehnoloških kompanija, zahtevali šestomesečnu pauzu u razvoju sistema na tragu ChatGPT-a kompanije OpenAI, koji podržava Majkrosoft.

U tom otvorenom pismu, koje je u martu objavio Institut za budućnost života (FLI), upozoravaju da bi veštačka inteligencija mogla da širi dezinformacije neviđenom brzinom i da bi mašine mogle da ''nadmudre, zastare i zamene'' ljude, ako ne budu kontrolisane.

Poslanici Evropskog parlamenta su rekli da se ne slažu sa nekim od "alarmirajućih izjava" FLI.

''Ipak, slažemo se sa osnovnom porukom pisma: sa brzom evolucijom moćne veštačke inteligencije, vidimo potrebu za značajnom političkom akcijom'', naveli su oni.

Evropski zakonodavci su radili na sopstvenom zakonu o veštačkoj inteligenciji u poslednje dve godine, prema kojem se očekuje da alati za veštačku inteligenciju budu klasifikovani prema njihovom percipiranom nivou rizika, od niskog do neprihvatljivog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa