Tehnologija

Italija protiv popularnog četbota: Zabranili "ChatGPT" i pokreću istragu - da li će to uraditi i druge evropske zemlje

Komentari

Autor: Euronews/Sophia Khatsenkova

09/04/2023

-

16:29

Italija protiv popularnog četbota: Zabranili "ChatGPT" i pokreću istragu - da li će to uraditi i druge evropske zemlje
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Italija je postala prva zemlja Zapada koja je blokirala "ChatGPT", popularnog četbota kog pokreće veštačka inteligencija (AI). 

Agencija za zaštitu podataka Italije rekla je da otvara istragu protiv "OpenAI", kompanije koja stoji iza ovog četbota, zbog brige o privatnosti podataka, nakon što su ugroženi podaci "ChatGPT" koji se odnose na detalje plaćanja i razgovore sa korisnicima.

Ovaj program može da odgovori manje-više na svako pitanje, rešava zadatke, pa čak može i napisati kod za čitav vebsajt, piše Euronews

Stotine miliona ljudi koristilo je "ChatGPT" otkako je pokrenut u novembru prošle godine, što ga, prema UBS istraživanju, čini najbrže rastućom aplikacijom. Međutim, uz popularnost rastu i rizici, a među njima su i oni koji se odnose na to da će AI možda preuzeti mnoge poslove od ljudi, ali i da će moći da širi razne dezinformacije.

Prošle nedelje, važne ličnosti iz sveta tehnologije poput Ilona Maska, potpisale su otvoreno pismo kojim se traži pauza u treniranju ovih naprednih AI sistema usled straha od toga da će trka u razvoju izmaći izvan kontrole.

Da li će i druge zemlje zabraniti "ChatGPT"?

Nakon odluke Italije da zabrani četbota, Evropska organizacija za konzumiranje proizvoda (BEUC) pozvala je vlasti svih zemalja da istraže sve velike AI četbotove. Konkretno ovaj četbot je, na primer, već zabranjen u Kini, Iranu, Severnoj Koreji i Rusiji.

"Korisnici nisu spremni za ovu tehnologiju. Ne razumeju koliko manipulativna i obmanjujuća može da bude. Ne shvataju da informacije koje dobiju možda nisu tačne", rekla je Ursula Pahl, zamenica direktora BEUC.

"Ovo je, na neki način, alarm za EU jer iako evropske institucije rade na zakonu kojim se reguliše AI, on neće biti primenjiv još četiri godine, a videli smo koliko se brzo ovakav tim sistema razvija", dodala je ona.

U Evropskoj komisije se trenutno raspravlja o prvom svetskom zakonu koji bi se bavio veštačkom inteligencijom. Međutim, izgleda da kao da se njime ne bi predviđala zabrana AI sistema, rekla je izvršna potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager.

"Bez obzira na to koji tehnologiju koristimo, moramo da nastavimo sa daljim razvojem sloboda i zaštite naših prava. Zato ne regulišemo AI tehnologije, već regulištemo upotrebu AI. Hajde da ne odbacimo u nekoliko godina ono što se gradilo decenijama", navela je Vestager na Tviteru.

Kako prenosi BBC, Komisija za zaštitu podataka Irske i regulator za podatke u UK takođe su rekli da će krenuti bliže da posmatraju AI četbotove, naročito kada je u pitanju takva stvar kao što je zaštita podataka.

Nemačka bi mogla da krene stopama Italije zabranom korišćenja "ChatGPT" zbog zabrinutosti za bezbednost podataka, prema izjavi nemačkog komesara za zaštitu podataka za list "Handelsblat".

Dalje, regulatori za privatnost u Francuskoj takođe su kontaktirali sa italijanskim kolegama kako bi saznali više detalja o zabrani.

Den Morgan, direktor za evropske poslove u kompaniji "SecurityScorecard", rekao je za Euronews da ovakvi potezi pokazuju važnost usklađivanja kompanijama kao što je "OpenAI" sa evropskim propisima.

"Mislim da su jasne implikacije ovoga da ne možete da izbegnete regulative ako želite da poslujete unutar EU. Biznisi moraju da kao prioritet postave zaštitu podataka, i da sarađuju. Nije važno koliko je vaš proizvod bitan, jer usklađivanje sa evropskim zakonima nije izborno", rekao je Morgan.

Rok od 20 dana

Italijanski regulator dao je 20 dana za odgovor kompaniji "OpenAI", a ukoliko do odgovora ne dođe, očekuje je kazna od oko 20 miliona evra, ili do četiri odsto godišnjeg obrta. 

Izvršni direktor "OpenAI" Sem Altman rekao je na Tviteru da ta kompanija "sarađuje sa italijanskom vladom po ovom pitanju".

"Italija je jedna od mojih omiljenih zemalja, i nadam se da ću uskoro ponovo da je posetim", dodao je Altman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin