Tehnologija

Bil Gejts: Pauza u razvoju nije rešenje za izazove veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

15:02

Bil Gejts: Pauza u razvoju nije rešenje za izazove veštačke inteligencije
Bil Gejts: Pauza u razvoju nije rešenje za izazove veštačke inteligencije - Copyright Tanjug/AP/Ole Berg-Rusten/NTB, Benjamin Fanjoy

veličina teksta

Aa Aa

Suosnivač kompanije Majkrosoft  i filantrop Bil Gejts izjavio je da pauza u razvoju veštačke inteligencije (AI), koju zahtevaju šef Tvitera Ilon Mask i više od 1.000 stručnjaka, ne predstavlja rešenje za izazove koje predstavlja ova tehnologija. 

Gejts je u intervjuu za Rojters izjavio da nije jasno kako bi pauza u razvoju AI funkcionisala na globalnom nivou i sugerisao da treba iskoristiti potencijale veštačke inteligencije na najbolji mogući način.

"AI donosi ogromnu korist, to je jasno, a mi treba da identifikujemo oblasti razvoja veštačke inteligencije koje bi mogle da budu problematične. Ne razumem ko bi mogao da zaustavi razvoj AI. Da li bi se svaka zemlja složila sa takvom pauzom?", naveo je Gejts i dodao da o ovoj temi ima mnogo različitih mišljenja.

Agencija navodi da je to prvi javni komentar Bila Gejtsa na otvoreno pismo Ilona Maska i grupe stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji, koji su pozvali na najmanje šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije.

Potpisnici otvorenog pisma, koje je objavio neprofitni institut "Budućnost života" (Future of Life), zahtevaju moratorijum na razvoj AI sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća, prenela je britanska agencija.

"Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i kada budemo mogli da upravljamo rizicima koje u sebi sadrže", navodi se u pismu, prenosi Rojters.

Stručnjaci odbacili Maskovo pismo: To su zamišljeni scenariji

Mask i ostali potpisnici pisma koje je objavio institut "Budućnost života", pozvali su se na 12 istraživanja stručnjaka, uključujući univerzitetskih akademika, kao i nekadašnjih i aktuelnih zaposlenih u OpenAI, Guglu i njegovoj produžnici DeepMind-u. U pismu se takođe upozorava da bi se generativni alati za veštačku inteligenciju mogli da se koriste za preplavljivanje interneta "propagandom i neistinom". Međutim, pojedini autori citiranih istraživanja ne slažu se sa njihovim zaključcima.

profimedia

 

Među njima je Margaret Mičel, autorka jedne od strudija navedene u Maskovom pismu, koja je kritikovala njihove zaključke, rekavši za Rojters da je nejasno šta se smatra "moćnijim od GPT4".

Mičel i njeni koautori Timnit Gebru, Emili M. Bender i Anđelina Mekmilan-Mejdžor, objavili su odgovor na pismo, u kojem su kritikovali njegove autore za "podsticanje straha" i dizanje buke oko veštačke inteligencije.

Autorka još jedne citirane studije, docentkinja na Univerzitetu Konektikat Širi Dori-Hakoen rekla je za Rojters da je saglasna sa nekim delovima pisma, ali je osporila način na koji se njen rad spominje u pismu. 

U njenom istraživanju navodi se da današnja upotreba sistema veštačke inteligencije može da utiče na donošenje odluka u vezi s klimatskim promenama, nuklearnim ratom i drugim egzistencijalnim pretnjama.

"Veštačka inteligencija ne mora da dosegne inteligenciju na ljudskom nivou da bi pogoršala te rizike. Postoje neegzistencijalni rizici koji su zaista, zaista važni, ali ne dobijaju istu vrstu pažnje na nivou Holivuda", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin