Evropa

Ponovo raspisana poternica za bugarskim bankarom Cvetanom Vasilevom koji je u Srbiji dobio azil

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

17:10

Ponovo raspisana poternica za bugarskim bankarom Cvetanom Vasilevom koji je u Srbiji dobio azil
Ponovo raspisana poternica za bugarskim bankarom Cvetanom Vasilevom koji je u Srbiji dobio azil - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Za bugarskim bankarom Cvetanom Vasilevom danas je ponovo raspisana međunarodna poternica Interpola, zbog istrage koju protiv njega vodi sofijsko gradsko tužilaštvo.

Prošlog avgusta, advokat Cvetana Vasileva, Konstantin Simeonov, izvestio je da je na zahtev bankara, Međunarodna organizacija kriminalističke policije odlučila da izbriše sve podatke u sistemu Interpola koji se odnose na Vasileva, koji je u taj sistem unet 2014. godine, kada je započeta istraga o stečaju KTB-a (Korporativno komercijalne banke) i kada se ispostavilo da je napustio zemlju, prenose Novinite.

Vasilev se od 2014. godine nalazi u Srbiji, kada je pobegao iz Bugarske nakon proglašenog bankrota KTB-a, a 2021. je dobio i politički azil, prenosi bugarski list.

Novinite podsećaju da je u februaru 2020. bugarski javni tužilac Ivan Gešev optužio Rusiju da uz pomoć Srbije štiti Vasileva, nakon čega je pisao Savetu Evrope, Evropskom komitetu za kriminal, predsednici EK Ursuli fon der Lajen i tadašnjem predsedniku Evropskog parlamenta Davidu-Mariji Sasoliju.

Poslednjih nedelja, ime Cvetana Vasileva ponovo je u javnosti nakon što je tužilaštvo otkrilo da je on bio u središtu zavere da se diskredituje glavni tužilac i visoki policijski službenici u Bugarskoj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa