Evropa

Šta je sve Lavrov poručio iz Njujorka: Od optužbi na račun NATO-a do navoda o "dedolarizaciji"

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

17:50

Šta je sve Lavrov poručio iz Njujorka: Od optužbi na račun NATO-a do navoda o "dedolarizaciji"
Tanjug/AP/Bebeto Matthews - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije u obraćanju novinarima nakon svoje dvodnevne posete Njujorku gde je predsedavao Savetu bezbednosti UN rekao je da je NATO hteo da uništi Rusiju, ali da ju je na kraju ujedinio, te da SAD i EU manipulišu ukrajinskim pitanjem pokušavajući da ucene i prete zemljama u razvoju. On je istakao i da bi Velika Britanija trebalo da bude svesna svoje odgovornosti za snadbevanje ukrajinskih snaga projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Lavrov je na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija rekao da je NATO hteo da uništi Rusiju, ali da ju je na kraju ujedinio.

"Plasirana je jedna tako lepa stilska figura - ​​da je Rusija htela da spreči širenje NATO. Prvo, nismo to toliko želeli, ni verovali da je potrebno to sprečavati. Lagali su, sada to svi znaju, kako što su kasnije lagali o Minskim sporazumima i o mnogim drugim stvarima", rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je predočio da su zapadni lideri počeli da govore o Trećem svetskom ratu, kada je Ruska Federacija "generalno ćutala" i izrazio nadu da će Zapad pokazati odgovornost i da neće govoriti o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata ukoliko Rusija pobedi u Ukrajini.

Govoreći o najavljenoj kontraofanzivi Kijeva, ministar Lavrov je ocenio kao "šizofrene" izjave Zapada da će pregovori Ruske Federacije i Ukrajine početi nakon tog događaja i istakao da je jedan od ciljeva Rusije da spreči da "predstavnici ruske kulture budu diskriminisani i istrebljeni u Ukrajini".

Prema njegovim rečima, SAD i EU manipulišu ukrajinskim pitanjem pribegavajući ucenama i pretnjama kako bi skrenule pažnju zemalja u razvoju sa problema na Bliskom istoku.

"Amerikanci i Evropljani iskorišćavaju ukrajinsko pitanje, pokušavajući da ucene i prete zemljama u razvoju, skrećući njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga. Oni im govore da će se sve rešiti ako Rusija bude poražena", rekao je Lavrov, preneo je ranije TASS.

"Na taj način krize koje zemlje u razvoju već dugo nastoje da reše, postaju predmet licemerja i kolonijalnog instinkta Zapada koji je opsednut svojim sebičnim interesima da sprovodi diktat celom svetu, ignorišući kulture i tradicije drugih naroda i ismevajući međunarodno pravo", dodao je Lavrov.

"Velika Britanija mora da razume svoju odgovornost zbog slanja municije sa osiromašenim uranijumom”

Podsetivši na posledice bombardovanja SRJ 1999. godine, ministar spoljnih poslova Rusije izjavio je i da bi Velika Britanija trebalo da bude svesna svoje odgovornosti za snadbevanje ukrajinskih snaga projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da neki govore da osiromašeni uranijum nije radioaktivan i da nije uvršten na liste Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali da postoje činjenice i intervjui sa ljudima koji su trpeli zbog posledica napada takvim projektilima u bivšoj Jugoslaviji, u vreme NATO bombardovanja.

"Prikazivani su na televizijama širom sveta. Tako da Velika Britanija treba da razume svoju odgovornost", poručio je Lavrov, a prenosi TASS.

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi prethodno je rekao da je Velika Britanija poslala Ukrajini hiljade granata za tenkove Čelendžer 2, uključujući neke sa osiromašenim uranijumom.

On je dodao da London ne prati njihovu upotrebu, niti je preuzeo ikakve obaveze po pitanju uklanjanja posledica njihove upotrebe nakon završetka sukoba.

Proces dedolarizacije se ne može zaustaviti

U svom obraćanju novinarima Lavrov se osvrnuo i na pitanja ekonomije i budućnost međunarodnog valutnog finansijskog sistema istakavši da se prelazak na obračune u nacionalnim valutama, koji zaobilaze dolar, ne može zaustaviti.

"Amerikanci su započeli proces dedolarizacije", rekao je Lavrov.

Istakao je da je neminovan prelazak na obračune u nacionalnim valutama, koje nisu dolar, evro i jen, te da ostaje da se vidi budućnost međunarodnog valutnog finansijskog sistema, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetsku banku.

Komentari (0)

Evropa