Fokus

Rusija u subotu preuzima predsedavanje SB UN, ambasadorka SAD: Ne bi trebalo ni da budu stalna članica

Komentari

Autor: Euronews, AFP

31/03/2023

-

09:13

Rusija u subotu preuzima predsedavanje SB UN, ambasadorka SAD: Ne bi trebalo ni da budu stalna članica
Rusija u subotu preuzima predsedavanje SB UN, ambasadorka SAD: Ne bi trebalo ni da budu stalna članica - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Rusija "ne bi trebalo da bude" stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild. U subotu, 1. aprila, Rusija bi trebalo da preuzme predsedavanje ovim telom od Mozambika.

"Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti. To ne bi trebalo da bude zbog onoga što radi u Ukrajini. Međutim, Povelja UN ne dozvoljava promenu njenog statusa stalne članice", rekla je Tomas-Grinfild.

Savet bezbednosti UN je međunarodno telo odgovorno za održavanje mira. Pred nju se mogu podneti žalbe zemalja, uz glasanje saveta i donošenje odluka o pitanjima bezbednosti koje su ostale članice UN dužne da prate, preneo je Euronews.

Ima deset rotirajućih i pet stalnih članica - Rusija, Velika Britanija, Francuska, SAD i Kina koji imaju pravo veta.

Tomas-Grinfild je rekla za AFP da očekuje da će se Rusija ponašati "profesionalno" u predsedništvu, iako sumnja u to.

"Takođe, očekujemo od njih da pokušaju da unaprede svoju kampanju dezinformacija protiv Ukrajine, SAD i svih naših saveznika. U svakoj prilici ćemo isticati našu zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije", navela je ona.

Tomas-Grinfild je ponovo rekla da Vašington osuđuje Rusiju zbog "ratnih zločina i kršenja ljudskih prava" u Ukrajini. Dodala je i da će SAD "dati do znanja svetu šta Rusija radi i kakve su posledice njenih postupaka protiv Ukrajine".

Od izbijanja rata u februaru, bilo je tenzija između Rusije i SAD u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U oktobru je Generalna skupština UN većinom glasala za osudu ruske ilegalne aneksije četiri ukrajinska regiona, pri čemu su 143 države podržale predlog, a pet ga je odbilo. Međutim, bilo je 35 uzdržanih, što odražava ambivalentnost prema zaraćenim stranama među mnogim državama širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

31.03.2023 10:27

Ох, амерички сан се претворио у кошмар, мукице, баш ми их жао....

Svet