Evropa

Javne ličnosti uputile pismo Putinu, traže oslobađanje Navaljnog

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

18:19

Javne ličnosti uputile pismo Putinu, traže oslobađanje Navaljnog
Javne ličnosti uputile pismo Putinu, traže oslobađanje Navaljnog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brojne javne ličnosti uputile su otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem ga pozivaju da oslobodi opozicionog političara Alekseja Navaljnog i da prekine, kako su naveli, torturu koju on preživljava u zatvoru.

"Zabranjene su posete rodbine i telefonski pozivi, otkazane su mu privilegije advokata i klijenta. Uprkos groznici, on mora da stoji ceo dan", navodi se u pismu iza kojeg su stali, između ostalih, dobitnici Nobelove nagrade Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk, Svetlana Aleksijevič, Džon Maksvel Kuci, Herta Miler i Olga Tokarčuk.

Dodaje se da su ruski lekari zatražili hitnu medicinsku pomoć za Navaljnog, te da su njegovi advokati pozvali na okončanje njegovog "mučenja", prenosi Rojters.

Među potpisnicima su i pisci Margaret Atvud, Džej Kej Rouling i Salman Rušdi. Pristalice Navaljnog su poslednjih nedelja izrazile zabrinutost za njegovo zdravlje, govoreći da se plaše da bi mogao da umre u zatvoru.

Kažu da pati od jakih bolova u stomaku i da je izgubio veliki broj kilograma.Sa druge strane, ruske vlasti tvrde da su Navaljni i njegove pristalice "ekstremisti" sa vezama u američkoj obaveštajnoj agenciji CIA koji nameravaju da destabilizuju Rusiju. 

Navaljni služi kaznu od ukupno 11 i po godina zatvora zbog optužbi za prevaru, a sada se suočava sa novim optužbama zbog kojih bi kazna zatvora mogla da mu bude produžena.

Iz Kremlja su odbili da komentarišu njegovo zdravstveno stanje, rekavši da je to stvar zatvorske službe koja je ranije saopštila da mu je pružena sva neophodna medicinska nega.

Aleksej Navaljni se 2021. godine vratio u Rusiju iz Nemačke gde je lečen od, kako su naveli nemački lekari, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru. Ruske vlasti od tada odbacuju optužbe da su pokušale da ga ubiju i negiraju da postoje dokazi da je političar otrovan nervnim agensom.

Komentari (0)

Evropa