Evropa

RAT U UKRAJINI Razvožajev: Napad dronovima na skladište nafte u Sevastopolju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2023

-

08:36

RAT U UKRAJINI Razvožajev: Napad dronovima na skladište nafte u Sevastopolju
RAT U UKRAJINI Razvožajev: Napad dronovima na skladište nafte u Sevastopolju - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Iryna Rybakova, National Police Ukraine, State Emergency Service Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 429. dan ruske invazije na Ukrajinu. Broj ubijenih civila u ruskom raketnom napadu na grad Umanj povećan je na 20. Ranjeno je 18 ljudi, od čega je devetoro hospitalizovano. U većem delu južne Ukrajine juče su bila izdata upozorenja na vazdušni napad. U međuvremenu Putin je potpisao zakon kojim se uvodi doživotna kazna za izdaju, dok su kazne za terorizam povećane. 

Ključne stvari:

  • MIP Ukrajine prosledio note Poljskoj i EU zbog ograničavanja uvoza žitarica
  •  Razvožajev: U napadu na skladište nafte u Sevastopolju učestvovala dva drona, izgorela četiri rezervoara
  • Zelenski: Verujem u uspeh naše kontraofanzive i da ćemo vratiti Krim
  • Putin potpisao zakon: Doživotna kazna za izdaju
  • Ruski diplomata negira navode UN o nasilnoj deportaciji dece
  • Ukrajinski MUP: U raketiranju zgrade u Umanju ubijeno najmanje 20 ljudi
  • Turski medij: Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu
  • Postignut dogovor o ukrajinskim žitaricama unutar EU

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.51 Okončana misija traganja i spasavanja u Umanju: Poginule 23 osobe

Misija potrage i spasavanja u ukrajinskom gradu Umanju je okončana nakon smrtonosnog raketnog napada u kome je u petak pogođena stambena zgrada, navele su regionalne službe i ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

U napadu su poginule 23 osobe, uključujući šestoro dece, i svi oni su identifikovani, naveo je Klimenko. Jedna žena se vodi kao nestala. Kako piše CNN, veruje se da je ovo najsmrtonosniji napad na civile u poslednje vreme. 

18.15 Zelenski o Mađarskoj: Može li jedna NATO zemlja d abude za Rusiju i protiv NATO?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da ponašanje Mađarske i njeni odnosi sa Rusijom ne odgovaraju statusu članice NATO. Kako prenosi "Evropska pravda", on je to rekao pred finskim, švedskim, danskim i norveškim novinarima.

"Kako rešiti spor sa Budimpeštom? Čini mi se da postoji političko zapetljavanje političkih elita u Mađarskoj. Veoma je čudna situacija, može li jedna NATO zemlja biti za Rusiju i protiv NATO", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, članica NATO ne može podržavati zemlju koju Alijansa naziva neprijateljem.

"Smatram da je to neprimereno ponašanje. Govorim svoje subjektivno mišljenje. Biti saveznik nije samo reč, to je značenje. To je zajednica država sa istim pogledom na bezbednost, na vrednosti. Oni drugačije tretiraju određene momente, međutim, postoji sporazum o savezu, kojim jedni druge štite uz odgovarajuće vrednosti", rekao je Zelenski.

On je dodao da, ukoliko sve članice NATO nazivaju Rusiju neprijateljem, onda jedna zemlja ne može da kaže "ne, Rusija je naš saveznik".

"To tako ne može biti. Dakle, vi više onda niste saveznik alijanse. I zato, ako ste članica saveza, ali de fakto radite protiv, ne bi trebalo da savetujete Ukrajini da uđe u NATO ili ne. I ne treba da stvarate prepreke", dodao je on.

Premijer Mađarske Viktor Orban usprotivio se izjavi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga tokom posete Kijevu da Ukrajina jednog dana treba da postane članica Alijanse.

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski, file

 

15.57 Medvedev: Rusiji nisu potrebni diplomatski odnosi sa Poljskom

Poljska ne bi trebalo da postoji za Rusiju sve dok su tamo na vlasti samo rusofobi, a Ukrajina je puna poljskih plaćenika, napisao je danas Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku. "Ne vidim razlog da održavamo diplomatske odnose sa Poljskom. Ova država za nas ne bi trebalo da postoji dok nema nikog na vlasti osim rusofoba, a Ukrajina je puna poljskih plaćenika koji moraju biti nemilosrdno istrebljeni kao smrdljivi pacovi", naveo je Medvedev.

On je objavio i poljsku verziju ovog teksta, prenele su RIA Novosti. Lokalne vlasti i policija upali su juče u Varšavi u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata. Školskom osoblju je rečeno da moraju da napuste zgradu pre 18 časova, rekao je za rusku agenciju Andrej Ordaš, savetnik-izaslanik ruske ambasade u Poljskoj. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "ovakav drzak" korak Varšave neće ostati bez oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.55  Kijev: U eksploziji u Sevastopolju uništeno više od 10 naftnih rezervoara

Obaveštajni zvaničnik ukrajinske vojske Andrij Jusov izjavio je danas da je više od 10 naftnih rezervoara kapaciteta oko 40.000 tona uništeno danas u luci Sevastopolj na Krimu. Jusov nije tvrdio da je Ukrajina odgovorna za današnju eksploziju u Sevastopolju, objavio je RBC Ukrajina. Jusov je eksploziju nazvao Božijom kaznom za ruski napad na ukrajinski grad u petak.

 15.40 Konašenkov: Ruske snage ubile 75 ukrajinskih vojnika u Krasnom Limanu

Ruske snage su neutralizovale oko 75 ukrajinskih vojnika i dve haubice u oblasti Krasnog Limana tokom proteklog dana u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U pravcu Krasnog Limana, operativno-taktička avijacija i artiljerija iz borbene grupe Centar naneli su udare na jedinice neprijatelja u oblastima u blizini naselja Ostrovskoje u (samoproglašenoj) Luganskoj Narodnoj Republici, Terni, Torskoje, Serebrjanka i Grigorovka u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, u tom pravcu u protekla 24 časa neutralizovano je čak 75 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, tri motorna vozila, kao i haubice D-20 i D-30. 

13.10 Ugašen požar u Sevastopolju

Požar u skladištu goriva u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, koji je po prvim informacijama izazvao napad dronom, ugašen je, rekao je sevastopoljski guverner kojeg je instalirala Moskva.

"Požar otvorenog prostora ugašen je na području od 1.000 kvadratnih metara", napisao je Mihail Razvožajev na Telegramu. Ranije je rekao da nitko nije povređen i da je prema prvotnim informacijama skladište pogođeno dvama dronovima.

 

 

12.36 Papa Franja zahvalio Mađarima jer su dočekali ukrajinske izbeglice

Papa Franja zahvalio je danas Mađarima što su dočekali ukrajinske izbeglice i pozvao ih da pomognu svima kojima je potrebna pomoć, moleći za kulturu dobročinstva. Tokom drugog dana posete Mađarskoj, on se sastao sa izbeglicama i siromašnima u crkvi Svete Elizabete, koja je dobila ime po mađarskoj princezi koja se odrekla svog bogatstva da bi se posvetila siromašnima kao sledbenica papinog imenjaka, Svetog Franje Asiškog, preneo je AP.

12.10 Kijev: Oružane snage Ukrajine nastavljaju odbranu Bahmuta i Marinke

Oružane snage Ukrajine nastavljaju odbranu Bahmuta i Marinke, saopštio je jutros ukrajinski generalštab. Navodi se da ruske snage nastavljaju da koncentrišu glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je saopštio da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije kod Bahmuta i da se borbe nastavljaju u samom gradu.

11.35 MIP Ukrajine prosledio note Poljskoj i EU zbog ograničavanja uvoza žitarica

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su prosleđene note predstavnicima Poljske i Evropske unije u Ukrajini, u kojima se ograničavanje uvoza ukrajinskog žitarica u zemlje EU opisuje kao "kategorički neprihvatljivo". Takva ograničenja, bez obzira na opravdanje za njih, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normi jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Postoji puni pravni osnov za hitan nastavak izvoza ukrajinske poljoprivredne robe u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i nastavak nesmetanog izvoza u druge zemlje članice EU, stoji dalje u saopštenju. Poljska i Mađarska su, zbog protesta lokalnih poljoprivrednih proizvođača, krajem prošle nedelje saopštile da obustavljaju uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina. 

10.07 Razvožajev: U napadu na skladište nafte učestvovala dva drona, izgorela četiri rezervoara

U napadu na skladište nafte u Sevastopolju, prema preliminarnim informacijama, učestvovala su dva drona, izjavio je gubernator Mihail Razvožajev. On je naveo da su u napadu izgorela četiri rezervoara, prenose RIA Novosti. Požar koji je izbio je praktično lokalizovan, neoštećeni rezervoari su zaštićeni od vatre i rashlađeni, rekao je Razvožajev. On je ranije rekao da je požar bio zahvatio oko 1.000 kvadratnih metara, a da nije bilo žrtava. 

 

 

09.11 Veliki požar u Sevastopolju

Mihail Razvožajev, ruski čelnik okupiranog Sevastopolja, saopštio je da gori spremnik goriva u zalivu Kozača. Požar je izazvao noćašnji napad drona, objavio je na Telegramu.

"Gori spremnik za gorivo na području Ulice braće Manganari u zalivu Kozača. Preliminarni izveštaji pokazuju da je požar izazvao napad bespilotne letelice. Na mestu događaja su angažovane sve potrebne specijalne službe. Površina požara je oko 1.000 kvadratnih metara", napisao je Razvožajev. On dodaje  da u požaru nema žrtava ni povređenih.

Tanjug AP/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel via AP

 

09.00 Veršinjin: Bez pomaka u vezi s ruskim zahtevima za produženje ugovora o žitaricama

Još nema konkretnih najava koje bi signalizirale da su ispunjeni ruski uslovi u vezi sa produženjem ugovora o izvozu žitarica, izjavio je danas u razgovoru sa novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Komentarišući izglede za produženje inicijative posle 18. maja, visoki ruski diplomata je rekao da je tek kraj aprila i da još ima dovoljno vremena.

Ideje o dogovoru o žitu koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš formulisao u pismu ranije ove nedelje trenutno razmatraju relevantne ruske službe, rekao je Veršinjin.

08.47 Ruski diplomata negira navode UN o nasilnoj deportaciji dece

Diplomata stalne misije Ruske Federacije pri UN Roman Kašajev demantovao je izjave predstavnika zapadnih zemalja o navodnoj „prisilnoj deportaciji“ dece iz Ukrajine.

"Istina je da su ova deca evakuisana iz ratne zone koju je isprovocirao Kijev“, rekao je Kašajev, prenosi RIA novosti. Ranije je održan neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Albanije, uz podršku Ukrajine, posvećen problemu otmice i deportacije dece tokom oružanih sukoba. Predstavnici niza zapadnih zemalja, uključujući SAD, ponovo su optužili Rusiju za "nelegalno deportovanje hiljada ukrajinske dece" na rusku teritoriju iz Ukrajine. 

08.25 Zelenski: Verujem u uspeh naše kontraofanzive i da ćemo vratiti Krim

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da veruje u uspeh predstojeće kontraofanzive ukrajinskih snaga i da će poluostrvo Krim, koje je pripojila Rusija, biti vraćeno Ukrajini. Zelenski je u intervjuu za medije iz nordijskih zemalja rekao da uspeh Ukrajine zavisi od isporuka oružja sa Zapada, prenosi finska televizija Yle. Prema oceni Zelenskog, ruske trupe svakodnevno gube motivaciju. Predsednik Ukrajine nije otkrio detalje kontarofanzive, za koju se u medijima procenjuje da bi mogla da počne u proleće ili rano leto. Zelenski je, međutim, upozorio i na mogućnost da se rat nastavi godinama ili decenijama. 

08.18 Turski medij: Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je u sinoć turski dnevnik Hurijet, pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak. Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije juče da se deo dogovora koji se odnosi na Rusiju ne sprovodi i da stoga izgledi za sklapanje "nisu baš dobri".

08.17 Kraj spora unutar EU: Postignut dogovor o ukrajinskim žitaricama

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je objavio da je postingut dogovor sa Bugarskom, Mađarskom, Poljskom, Rumunijom i Slovačkom u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. 

"Radili smo tako da uzmemo u obzir zabrinutost poljoprivrednika u EU, ali i u Ukrajini", napisao je Dombrovskis na Tviteru. Opširnije u posebnom tekstu

08.07 Ruski diplomata negira navode UN o nasilnoj deportaciji dece

Diplomata stalne misije Ruske Federacije pri UN Roman Kašajev demantovao je juče izjave predstavnika zapadnih zemalja o navodnoj "prisilnoj deportaciji" dece iz Ukrajine.
"Istina je da su ova deca evakuisana iz ratne zone koju je isprovocirao Kijev“, rekao je Kašajev, prenosi RIA novosti.

Ranije juče je održan neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Albanije, uz podršku Ukrajine, posvećen problemu otmice i deportacije dece tokom oružanih sukoba. 

07.55 Putin potpisao zakon: Doživotna kazna za izdaju

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče zakon kojim se uvodi doživotna kazna za izdaju, dok su kazne za terorizam povećane, preneo je TASS.

Zakon sadrži brojne dodatke postojećem ruskom krivičnom zakonu, pa se tako pooštravaju kazne za zločine povezane sa terorizmom ili dela protiv ustavnog poretka ili državne bezbednosti. Tako, umesto sadašnje maksimalne kazne od 20 godina zatvora, moguća kazna za izdaju će biti doživotna robija.

Maksimalna kazna za terorističke napade povećana je sa 15 na 20 godina zatvora, a međunarodni terorizam biće kažnjiv sa 12 godina do doživotne, u poređenju sa sadašnjih 10 godina. Osuđeni za organizovanje terorističke mreže i učesnici u terorističkim aktivnostima biće kažnjeni sa 10 do 15 godina zatvora, u poređenju sa sadašnjom kaznom od pet do 10 godina zatvora.

07.35 Ukrajinski MUP: U raketiranju zgrade u Umanju ubijeno najmanje 20 ljudi

Broj ubijenih civila u ruskom raketnom napadu na grad Umanj, u oblasti Čerkasi, u centralnoj Ukrajini, povećan je na 20, saopštilo je juče ukrajinsko ministarstvo policije.

Ranjeno je 18 ljudi, od čega je devet hospitalizovano, prema saoštenju Službe državne policije, preneo je "Kijev independent". Ukrajinske službe za hitno delovanje ranije su saopštile da je poginulo 12 osoba, među kojima tri deteta.

07.05 Upozorenja na vazdušne napade na istoku i jugu Ukrjaine

U većem delu istočne i južne Ukrajine juče su izdata upozorenja na vazdušni napad. Ukrajinski zvaničnici apeluju na stanovnike da ne ignorišu upozorenja, prenosi Rojters.

"Ne ignorišite upozorenja", poručio je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su tokom noći grupni raketni udar dalekometnim preciznim vazdušnim baznim oružjem na tačke privremenog razmeštanja rezervnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenele su RIA Novosti. 

Komentari (0)

Evropa