Evropa

Euraktiv: Salvinijeva Liga okreće se EPP, želi distancu od Le Pen

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

16:53

Euraktiv: Salvinijeva Liga okreće se EPP, želi distancu od Le Pen
Mateo Salvini - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska stranka Liga Matea Salvinija vodila je na stranačkom sastanku raspravu da li treba da promeni svoje pozicioniranje u Evropi, piše Korijera dela Sera.

Ta stranka, koja trenutno pripada krajnje desničarskoj grupi Identitet i demokratija (ID) u Kući EU, zajedno sa Marin Le Pen, želi da se približi Evropskoj narodnoj stranci (EPP), piše Euraktiv.

Zvanični član EPP u Italiji je Forca Italija Silvija Berluskonija, koja je deo koalicione vlade zajedno sa Ligom i strankom "Braća Italije" premijerke Đorđe Meloni.

Prema pisanju medija, na stranačkoj sednici Liga nije donela nikakvu zvaničnu odluku o položaju stranke u Evropskom parlamentu, ali se vodila žučna rasprava.

Salvini na sastanku nije zauzeo stav i zakazao je novu stranačku sednicu za 29. maj.

"Prioritet Lige je da promeni EU, a ne evropsku političku grupu. Radimo na izgradnji alternative levici koja godinama pogrešno vlada u Briselu i na tome da Liga sve više postane protagonista u Evropi sa svojim vlastitim bitkama", piše u službenoj belešci Lige iz Brisela.

Kako se navodi, za sada je poznato samo to da su "Braća Italije" u pregovorima sa šefom EPP-a Manfredom Veberom o pridruživanju evropskoj porodici desnog centra, čemu su se usprotivili tradicionalni članovi EPP-a. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa