Evropa

Kina i Francuska dogovorile jačanje ekonomskih veza

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

09:48

Kina i Francuska dogovorile jačanje ekonomskih veza
Katrin Kolona i Ćin Gang - Copyright Tanjug/Sarah Meyssonnier/ Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona i njen kineski kolega Ćin Gang saglasili su se o potrebi "razvijanja ekonomskog odnosa koji je i jači i uravnoteženiji", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, nakon sastanka u sredu.

Kako prenosi Rojters, sastanak dvoje ministara je usledio posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Kini u aprilu. 

Kolona je istakla da je "Kina imala važnu ulogu u ubeđivanju Rusije da se u potpunosti uskladi sa principima Povelje UN, posebno u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", saopštilo je to ministarstvo. 

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang u odvojenoj izjavi, ocenio je da dve zemlje treba da istraže nove oblasti saradnje i uspostave otporniji transnacionalni lanac snabdevanja. 

Ćin je rekao da bi dve strane trebalo da ojačaju saradnju  i zajedno rade na rešavanju globalnih pitanja, uključujući ukrajinsku krizu. 

"Kina je posvećena promovisanju političkog rešenja krize, održava komunikaciju sa svim stranama i nastaviće da igraju konstruktivnu ulogu u tom pogledu", poručio je kineski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa