Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ukrajinska vojska i dalje drži pozicije na obodu Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

07:53

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ukrajinska vojska i dalje drži pozicije na obodu Bahmuta
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da ukrajinska vojska i dalje drži pozicije na obodu Bahmuta - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, Iryna Rybakova, Alex Babenko, Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 454 dana. Ratna dejstva u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski gradovi Bahmut i Marinka i dalje su epicentar borbi, objavio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine. Jučerašnji dan obeležio je još jedan napad na rusku belgorodsku oblast, a Ukrajina je negirala povezanost s njim. Guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na svom Telegram kanalu da je "veći deo stanovništva napustio teritoriju oblasti". Posle međusobnih optužbi za prekid napajanja strujom, nuklearka Zaporožje je opet na mreži. 

Ključni događaji:

  • Ukrajina pokrenula postupak o ulozi Belorusije u deportaciji ukrajinske dece
  • Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika
  • Medvedev: Rizik od nuklearnog rata će se povećavati kako Zapad bude slao oružje
  • Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu
  • Malijar: Ukrajina i dalje kontroliše jugozapadni obod Bahmuta
  • Afrički predsednici pozivaju na mirovne pregovore
  • Uspostavljeno napajanje strujom NE Zaporožje
  • Sijarto: Ministri spoljnih poslova EU bez dogovora o 11. paketu sankcija Rusiji
  • Gladkov: Dve osobe povređene u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.41 Ukrajina pokrenula postupak o ulozi Belorusije u deportaciji ukrajinske dece

Ukrajina istražuje navodnu ulogu Belorusije u prisilnom transferu dece sa ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija, rečeno je danas Rojtersu u kancelariji ukrajinskog državnog tužioca.

Ukrajinsko državno tužilaštvo navodi da je pokrenulo krivični postupak u vezi sa ulogom Belorusije u prisilnoj deportaciji više od 19.000 dece iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja, Hersona i Harkova. Kancelarija državnog tužioca Andija Kostina tako je reagovala na tvrdnje beloruskih opozicionih lidera u egzilu da je 2.150 ukrajinske dece odvedeno u ''takozvane rekreacione kampove i sanatorijume na teritoriji Belorusije''. Rojters dodaje da Nacionalni antikrizni menadžment, odnosno grupa političkih protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ''u svom preliminarnom izveštaju'' tvrdi da su ukrajinska deca odvođena na najmanje tri lokacije na teritoriji Belorusije.

20.38 Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika

Ruski lovac Su-27 ispratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, saopštio je danas ruski Centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Kako je navedeno, radari su otkrili dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj granici, nakon čega je u vazduh podignut lovac Su-27 iz sastava PVO Baltičke flote, prenose RIA Novosti.

„Posada ruskog borbenog aviona klasifikovala je vazdušne ciljeve kao dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva i zauzela dodeljenu zonu dežurstva. Nakon uklanjanja stranih vojnih aviona sa državne granice, ruski borbeni avion se vratio u svoju bazu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ruski Su-27 leteo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora i da nije narušio granicu zemlje.

19.48 Pušilin postavio zastavu DNR u Bahmut

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin podigao je zastavu te samozvane republike na krovu jedne zgrade u Bahmutu.

''Ruska zastava je već ranije bila istaknuta iznad Artjomovska (Bahmuta). Danas sam otišao u oslobođeni grad da okačim zastavu Donjecke Narodne Republike i još jednom pregledam naselje kako bih video koje mere su prioritetne'', napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu.

On se zahvalio ruskim snagama na izvođenju najteže borbene misije i pozvao ih da tako nastave, prenosi agencija RIA.

"Sada ćemo obnoviti ruski grad Artjomovsk. Imamo iskustvo, imamo tim, imamo podršku iz cele Rusije, možemo da se nosimo s ovim", dodao je Pušilin.

 

 

19.25 Guverner Belgorodske oblasti: Civil poginuo u napadu ukrajinskih diverzanata

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je jedna osoba stradala nakon napada ukrajinskih diverzanata na tu oblast.

"Nažalost, imamo gubitke. Od ruke Oružanih snaga Ukrajine poginuo je civil iz sela Kozinka", napisao je Gladkov na Telegramu, prenose RIA Novosti.

On je prethodno saopštio da su hospitalizovana dva stanovnika koja su ranjena u ukrajinskom napadu, a da je u gradsku bolnicu broj 2 prevezen bračni par.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da su uništene "ukrajinske nacionalističke formacije" koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti, da je tom prilikom ubijeno "više od 70 terorista", kao i da su uništena četiri borbena oklopna vozila i pet kamioneta.

Zvanična Moskva je ranije saopštila da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u ponedeljak ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, te da je u napadu povređeno osam civila, ali da nije bilo poginulih.

19.12 Borelj: EU je Ukrajini poslala 220.000 artiljerijskih granata od marta

Zemlje Evropske unije su Ukrajini poslale 220.000 artiljerijskih granata u okviru plana koji je ranije pokrenut kako bi se povećale isporuke municije, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da su članice Unije takođe poslale 1.300 projektila i da su na putu da dostignu cilj od milion komada municije isporučenih u periodu od godinu dana, prenosi Rojters.

18.02 Borelj: Bez dogovora oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini, nastavljamo pregovore

Ministri odbrane članica Evropske unije nisu uspeli da se dogovore oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj poslje sastanka Saveta Ministarstva odbrane.

"Predložili smo osmi paket pomoći od 500 miliona evra, o čemu nastavljamo pregovore. Nadam se da ćemo, počevši od ove nedelje, prevazići sve prepreke za odobrenje pomoći na tehničkom nivou. Za sada nemamo jednoglasnu odluku o tome", rekao je Borelj, prenosi Sputnjik.

16.16 Nemačka tajna služba: Nema naznaka da će Putinov režim uskoro pasti

Ni 15 meseci nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija režima ruskog predsednika Vladimira Putina. Šef BND-a Bruno Kal navodi da je, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Napomenuo je da se, ipak, pad režima ne može u potpunosti isključiti.

"Rusija je još uvek u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i obezbedila neophodno naoružanje i municiju", izjavio je Kal na Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku (BAKS) u Berlinu. Zbog svega toga on smatra da nema govora o slabostima ruske vojske ili o tome da bi njene aktivnosti mogle da budu obustavljene. 

16.05 Medvedev: Rizik od nuklearnog rata će se povećavati kako Zapad bude slao oružje

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da će se rizik od "nuklearne apokalipse" povećavati kako Zapad bude isporučivao sve razornije oružje Ukrajini.

"Što se više oružja isporučuje, svet je opasnije mesto", rekao je Medvedev za TASS i RIA Novosti tokom posete Vijetnamu.

15.15 Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu

Obuka ukrajinskih pilota u upravljanju američkim borbenim avionima F-16 ne čini od NATO-a stranu u sukobu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu... Pomažemo Ukrajini da se pridržava toga prava", rekao je Stoltenberg novinarima, preneo je Rojters. 

Stoltenberg je istakao da je odluka o obuci važan korak koji će usloviti da "u nekoj fazi" Ukrajini budu isporučeni borbeni avioni i naglasio da to takođe dokazuje da Zapad neće uzmaći pred Rusijom, javio je AP. 

14.32 Kineski premijer: Spremni smo da proširimo saradnju sa Rusijom

Kina je spremna da proširi i poveća kvalitet trgovinske i ekonomske saradnje sa Rusijom, navodi se u saopštenju kineskog premijera Li Ćanga.

"Suočavamo se sa brojnim izazovima jer rastu neizvesnost i nestabilnost. Kina je posvećena visokokvalitetnom razvoju i otvorenosti na najvišem nivou. Spremni smo da ojačamo našu obostrano korisnu saradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, međusobna trgovina je porasla za skoro jednu trećinu u 2022. godini, a za još 41,3 odsto u prva četiri meseca ove godine. "Kina je već 13 godina zaredom najveći trgovinski partner Rusije", naglašava se u saopštenju.

09.31 Malijar: Ukrajina i dalje kontroliše jugozapadni obod Bahmuta

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu jugozapadni obod Bahmuta, a borbe u samom gradu su ređe, izjavila je u utorak zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Ona je na Telegramu napisala da su kijevske snage postigle "određeni napredak na bokovima severno i južno od Bahmuta" i da ruske snage, koje kažu da su zauzele sam grad, nastavljaju da čiste oblasti koje kontrolišu.

08.50 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.40 Ukrajinski generalštab: Rusija izvela 20 raketnih napada u tri oblasti

Ukrajinski generalštab u saopštenju je dao pregled ovog jutra i prethodne noći, rekavši da je ruska vojska raketama gađala tri oblasti.

"Rusija je tokom proteklog dana izvela 20 raketnih udara na Dnjepropetrovsku, Zaporošku i Harkovsku oblast, koristeći krstareće rakete, balističke rakete Iskander-M i protivvazdušne rakete S-300", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Rusija izvela i 48 vazdušnih udara koristeći bespilotne letelice Šahed, kao i da je gađala civilne i vojne ciljeve oko 90 puta, koristeći višestruke raketne sisteme.

"Granatiranje je dovelo do još neutvrđenog broja povreda među civilima, kao i oštećenja stambenih objekata, vrtića i druge civilne infrastrukture", navodi generalštab Ukrajine.

U saopštenju stoji da je bilo "više od 30 sukoba sa ruskom vojskom na pravcima Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdijevka i Marinka", kao i da je ukrajinska odbrana "oborila četiri krstareće rakete Kh-101/Kh-555, jedan jurišni helikopter Mi-24, 25 dronova Šahed i devet izviđačkih dronova".

08.35 Guverner Belgorodske oblasti: Ranjeno dvoje ljudi, prebačeni u bolnicu 

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti u Rusiji, objavio je na Telegramu nove informacije o borbama na ruskoj strani granice sa Ukrajinom. On je rekao da ima dvoje ranjenih civila. 

"Par je prebačen u 'Gradsku bolnicu 2'. Žena ima gelere u donjim ekstremitetima, i stanje traumatskog šoka kod nje je teško. Muškarac je zadobio povrede na stomaku umerene težine. Sada su pod strogim nadzorom lekara, i obezbeđena im je sva neophodna medicinska pomoć", napisao je Gladkov.

Tvrdnje nisu nezavisno proverene. Guverner je ranije pozvao stanovnike da se drže podalje, navodeći da su radovi na čišćenju lica mesta u toku.

07.40 Ukrajinska vojska: Tokom noći uništeno šest Šaheda i dva Merlina

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom prethodne noći uništeno šest Šahed dronova iranske proizvodnje koje je Rusija poslala, kao i dva Merlin-VR drona, preneo je Kijev post.

07.17 Ruski premijer stigao u Kinu, razgovaraće sa Sijem

Ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Kinu, saopštilo je moskovsko ministarstvo spoljnih poslova, u posetu u kojoj će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom i potpisati niz sporazuma o infrastrukturi i trgovini, prenosi AFP.

Mišustin je stigao u ponedeljak kasno u Šangaj, saopštilo je ministarstvo, gde su ga na aerodromu dočekali ambasador Moskve u Kini Igor Morgulov i najviši diplomata Pekinga u Rusiji Džang Hanhui.

On će učestvovati na rusko-kineskom poslovnom forumu i posetiti petrohemijski istraživački institut u Šangaju, saopštio je Kremlj, a razgovaraće sa "predstavnicima ruskih poslovnih krugova".

07.00 Gladkov pozvao građane Grajvoronskog okruga da se "još ne vraćaju kućama"

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov pozvao je stanovnike Grajvoronskog okruga da se još ne vraćaju svojim kućama, navodeći da "još nije gotovo", ali je dodao i da u napadima "nije bilo poginulih civila".

"Do danas nema poginulih civila. Sprovode se sve neophodne radnje od strane agencija za provođenje zakona. Čekamo završetak juče najavljene protivterorističke operacije", napisao je Gladkov.

Borbe su izbile duž ruske granice sa Ukrajinom u ponedeljak, nakon što su ruske partizanske snage tvrdile da su prvi put u ratu pregazile pogranično selo unutar Rusije.

Legija slobode Rusije, koja sebe opisuje kao partizansku grupu u borbi protiv Kremlja, čiji je cilj da "oslobodi Rusiju od Vladimira Putina", saopštila je da je prešla granicu i ušla u naselje Kozinka, kao i da je poslala jedinice u Grajvoronski okrug u ruskoj oblasti Belgorod.

06.55 Afrički predsednici pozivaju na mirovne pregovore

Šestorica afričkih predsednika predlažu da Kijev prihvati mirovne pregovore s Moskvom čak i dok su ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji, objavila je kancelarija predsednika Južnoafričke Republike, čiji se zvaničnici pripremaju da posete rusij u i Ukrajinu kako bi promovisali tu inicijativu.

Ukrajina uporno ističe da se pre početka pregovora ruski vojnici moraju povući s njene teritorije, a Moskva kao preduslov za pregovore želi da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom, koji je anektirala 2014. Predvodnik inicijative o pregovorima je senegalski predsednik.

06.40 Uspostavljeno napajanje strujom NE Zaporožje

Ukrajinski državni operater prenosa električne energije "Ukrenergo" saopštio je juče da je spoljno napajanje strujom nuklearne elektrane Zaporožje ponovo uspostavljeno nakon prijavljenog požara na elektroenergetskom objektu u istoimenom gradu.

"Ukrenergo" je saopštio da je obnovio dalekovod koji snabdeva strujom nuklearku u Zaporožju, preneo je Rojters.

06.27 Zelenski: Oborili smo 25 od 25 dronova

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski objavio je da je između nedelje uveče i ponedeljka ujutro srušeno 25 od 25 iranskih dronova samoubojica Šahid.

"To je izvrstan rezultat. I svako rušenje znači spasene živote, spasenu infrastrukturu. Hvala vam", rekao je.

06.15 Ukrajinski član delegacije: NATO vidi ruske zločine u Ukrajini kao genocid

Parlamentarna skupština NATO prepoznaje ruske zločine u Ukrajini kao genocid, izjavio je juče Jehor Černijev, šef ukrajinske delegacije na skupštini Alijanse održanoj u Luksemburgu od 19. do 22. maja.

Kako ističe "Kijev independent" skupština NATO će apelovati na vlade NATO zemalja da daju jasnu podršku članstvu Kijeva u Alijansi tokom predstojećeg samita u litvanskom Vilnjusu (11-12. jul) i da se slože o narednim koracima kako doći do članstva, dodao je Čerijev.

05.55 Sijarto: Ministri spoljnih poslova EU bez dogovora o 11. paketu sankcija Rusiji

Na jučerašnjem sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova zemalja EU nisu uspeli da se dogovore oko 11. paketa evropskih sankcija Rusiji i dodatne vojne pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Odluka o nastavku finansiranja isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda nije doneta, a nije doneta ni odluka o sankcijama", rekao je Sijarto u razgovoru sa mađarskim novinarima, prenosi Tas.

05.30 Gladkov: Dve osobe povređene u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Dve osobe povređene su juče u granatiranju ruske Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane granice, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.  

On je na svom Telegram kanalu precizirao da su granate pale na selo Glotovo u Grajvoronskom okrugu, a da su muškarac i žena sa povredama prevezeni u bolnicu.Prema njegovim rečima, granatiranje je trajalo nekoliko sati, a poginulih nije bilo, prenose RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa