Evropa

Tviter se povlači iz EU kodeksa dobre prakse za borbu protiv dezinformacija

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2023

-

14:20

Tviter se povlači iz EU kodeksa dobre prakse za borbu protiv dezinformacija
Tanjug/AP/Jeff Chiu - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Društvena mreža Tviter napustiće kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija u Evropskoj uniji, ali će njene obaveze u ovoj oblasti ostati i po novom zakonu, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

"Tviter napušta dobrovoljni kodeks EU protiv dezinformacija. Ali obaveze ostaju. Možete da bežite, ali ne možete da se sakrijete. Pored dobrovoljniһ obaveza, borba protiv dezinformacija će postati zakonska obaveza prema Zakonu o digitalnim uslugama od 25. avgusta. Naši timovi će biti spremni za primenu“, napisao je Breton na  Tviteru.

U oktobru 2018. godine, na predlog Evropske komisije, internet platforme, uključujući Gugl, Majkrosoft i Tviter, potpisale su kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izrazio zabrinutost zbog planova novog vlasnika Tvitera Elona Maska da oslabi kontrolu nad sadržajem na ovoj popularnoj društvenoj mreži, jer bi to, prema njegovom mišljenju, moglo da zakomplikuje borbu protiv onoga što EU smatra "dezinformacijama i manipulacijom informacijama“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa