Evropa

Udruženja Jevreja u Nemačkoj traže zabranu koncerta Rodžera Votersa u Frankfurtu

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

19:58

Udruženja Jevreja u Nemačkoj traže zabranu koncerta Rodžera Votersa u Frankfurtu
Tanjug/AP/Michael Probst - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko jevrejskih grupa, političara i organizacija civilnog društva okupilo se danas u Frankfurtu na memorijalnoj ceremoniji i protestu protiv koncerta jednog od osnivača rok sastava Pink Flojd Rodžera Votersa.

Učesnici protesta optužuju Votersa za antisemitizam, što on poriče, a jedan od osnivača legendarnog benda izazvao je nezadovoljstvo jevrejskih grupa i zbog podrške pokretu BDS koji poziva na bojkot i sankcije protiv Izraela, preneo je AP.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Tokom današnje ceremonije i protesta, koji su se održavali ispred koncertne sale u Frankfurtu pre početka Votersovog koncerta, demonstranti su naglas čitali imena 600 Jevreja koji su uhapšeni u Festhaleu 9. novembra 1939. godine, tokom tzv. Kristalne noći kada su nacisti terorisali Jevreje širom Nemačke i Austrije.

 Organizatori su održali i zajedničku jevrejsko-hrišćansku molitvu za žrtve nacističkog terora u Frankfurtu. 

 Pored toga, pojedini od oko 400 demonstranata delili su flajere posetiocima koncerta i mahali izraelskim zastavama.  

Vlasti Frankfurta su u početku pokušale da spreče održavanje koncerta, ali je Voters uspešno osporio taj potez na lokalnom sudu.

Koncert se održava u gradskoj dvorani Festhale, gde su u novembru 1938. godine nacisti sakupili više od 3.000 Jevreja, pretukli ih i zlostavljali, a kasnije deportovali u koncentracione logore.

"S obzirom na istorijsku pozadinu, koncert nije trebalo da se održi ni pod kojim okolnostima", rekao je član frankfurtske jevrejske zajednice i šef grupe Honestly Concerned, Saša Stavski, koja je pomogla u organizaciji protesta.

Policija u Berlinu saopštila je prošle sedmice da je otvorila istragu protiv Votersa zbog kostima koji je nosio kada je nastupao u nemačkoj prestonici ranije ovog meseca.

Slike na društvenim mrežama pokazuju da Voters puca iz imitacije mitraljeza dok je obučen u dugi crni kaput sa crvenom trakom. 

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Policija je potvrdila da je pokrenuta istraga zbog sumnji da bi kontekst kostima mogao predstavljati veličanje, opravdanje ili odobravanje nacističke vladavine, a samim tim i remećenje javnog mira.

Voters je odbacio te optužbe u izjavi na Fejsbuku i Instagramu, navodeći da je njegov nastup bio jasno suprotstavljanje fašizmu, nepravdi i netrpeljivosti u svim oblicima.

Demonstranti u Minhenu su se okupili protiv koncerta Votersa ranije ovog meseca, nakon što je gradsko veće saopštilo da je istražilo mogućnosti zabrane nastupa, ali je zaključilo da zakonski nije moguće otkazati ugovor sa organizatorom.

Poljski grad Krakov otkazao je prošle godine nastupe Votersa zbog njegovog podržavanja Rusije u ratu protiv Ukrajine.

 

Komentari (0)

Evropa