Poznati

U Nemačkoj sve glasniji pozivi na zabranu nastupa Rodžeru Votersu zbog otvorenog antisemitizma i podrške Putinu

Komentari

Autor: Dojče Vele

29/01/2023

-

23:11

U Nemačkoj sve glasniji pozivi na zabranu nastupa Rodžeru Votersu zbog otvorenog antisemitizma i podrške Putinu
Tanjug/AP/Rob Grabowski - Copyright Tanjug/AP/Rob Grabowski

veličina teksta

Aa Aa

Turneja bivšeg člana Pink Flojda Rodžera Votersa se u Nemačkoj suočava sa sve glasnijim pozivima na zabranu. Razlog je Votersov poziv na bojkot Izraela i sve otvoreniji antisemitizam, ali i podrška Vladimiru Putinu.

Ovogodišnja turneja bivšeg basiste Pink Flojda Rodžera Votersa, barem što se tiče pet najavljenih koncerata u Nemačkoj, je u znaku sve glasnijih poziva da se Votersu otkažu nastupi.

Glavni razlog je njegova aktivna podrška pokretu BDS koji poziva na bojkot države Izrael. U aktivnu podršku BDS-u spada i Rodžersovo vređanje svih muzičara koji nastupaju u Izraelu, piče Dojče vele. Na meti bivšeg basiste Pink Flojda su se našli i Nik Kejv i Tom Jork iz Radioheda. 

Obojica su Votersu poručili da se ne igra javnog cenzora i da prestane vršiti pritisak na kolege.

I Kejv i Jork su objasnili da u Izraelu nastupaju za one koji se protive službenoj politici Jerusalima: "Ja sam protiv politike Donalda Trumpa, pa ipak nastupam u SAD-u. Isto je i sa Netanjahuom i Izraelom", rekao je tada Jork.

Programi nemačkog javnog servisa ARD su još pre nekoliko godina odbili da prikažu Votersove koncerte. Sam Voters se, kao i većina pobornika BDS-a brani tvrdnjama da ne kritikuje Jevreje nego državu Izrael. Ali neke akcije poput puštanja balona u obliku svinje na kojoj je iscrtana Davidova zvezda na svojim koncertima, govore dovoljno same za sebe, piše Dojče vele. Kao i saradnja BDS-a s Hamasom koji se u Evropskoj uniji nalazi na listi terorističkih organizacija.

Takođe, od početka rata u Ukrajini Voters je zauzeo i jasnu poziciju podrške Kremlju. U jednom je intervjuu tvrdio kako Putin ima jako dobre razloge za rat što je izazvalo talas ogorčenja u Ukrajini ali podršku Moskve, konkretno samog Dmitrija Medvedeva.

U novembru prošle godine Voters se preko svoje internet stranice obračunavao i s nemačkim političkim vođstvom nazivajući ga „delom izraelskog lobija". 

U raspravu oko Votersovih političkih stavova su se sad umešale i nemačko-jevrejske organizacije širom Nemačke koje od organizatora traže otkazivanje koncerata. Neke dvorane, poput Frankfurtskog sajma se pozivaju na nemogućnost ukidanja već potpisanih ugovora. Frankfurtsko političko vođstvo, bez obzira na stranačku pripadnost, se izjasnilo za otkazivanje nastupa. 

Koncertni promoter Skorpio iz Hamburga, koji organizuje Votersovu nemačku turneju, tvrdi kako su njegovi politički stavovi postali deo javne rasprave nakon što su potpisani ugovori o turneji koje je sada navodno nemoguće poništiti. 

"Mi jasno osuđujemo aktivnosti BDS-a i ruski napad na Ukrajinu", poručeno je iz Skorpia a kako prenosi Frankfurter Algemajne Cajtung. 

Voters je još u novembru na Tviteru napisao da je čuo da se "šuška da neće doći u Nemačku na svoju evropsku turneju zbog protivljenja izraelskog lobija".

 

 

Podsećamo, nakon što je Voters uputio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj u kom ju je pozvao da "okonča građanski rat u Ukrajini" i optužio Volodimira Zelenskog da je dozvolio "ekstremni nacionalizam" u njihovoj zemlji, otkazana su dva njegova nastupa u Poljskoj prošle godine, mada je Voters je na društvenim mrežama demantovao izveštaje poljskih medija da se njegov tim povukao.

 

 

Voters će ove godine krenuti na turneju “This Is Not A Drill” po Evropi, a u planu je 40 koncerata, u 14 evropskih zemalja. Prvi datum je zakazan u Lisabonu (Portugal), 13. marta 2023. u areni Altice.

Za sada nije planirana Srbija, ali je Voters je sa multimedijalnim projektom "The Wall" gostovao u Beogradskoj Areni u septembru 2013. godine i napravio spektakl za dugo pamćenje.

Komentari (0)

Magazin