Poznati

Rodžer Voters nije dobrodošao u Frankfurtu zbog političkih stavova: Otkazani koncerti nekadašnjeg člana Pink Flojda

Komentari

Autor: Guardian

16/03/2023

-

21:58

Rodžer Voters nije dobrodošao u Frankfurtu zbog političkih stavova: Otkazani koncerti nekadašnjeg člana Pink Flojda
Tanjug/AP/Rob Grabowski - Copyright Tanjug/AP/Rob Grabowski

veličina teksta

Aa Aa

Gradsko veće Frankfurta otkazalo je koncerte Rodžera Votersa optuživši ga za antisemitizam, a nekadašnji član grupe Pink Floyd sada preti tužbom.

U februaru su sudije u Frankfurtu naložile organizatoru Votersovog koncerta koji je bio zakazan za 28. maj da ga otkaže, tvrdeći da je Voters "jedan od najpoznatijih antisemita" na svetu. 

Nemačke vlasti zamerile su Votersu njegove kontroverzne izjave na račun Izraela i kritika njihovih aktivnosti u Palestini, u kojima ih je nazivao "državom aparthejda" i optuživao za "etničko čišćenje". 

Muzičar, međutim, tvrdi da nije antisemita i da je njegovo neprijateljstvo prema Izraelu, a ne prema Jevrejima, prenosi Guardian.

Veće Frankfurta je kao dokaz iznelo Votersovu upotrebu Davidove zvezde na rekvizitu u obliku svinje koja je jednom prilikom bila deo njegove koncertne scenografije. Rodžers je 2013. godine kada je zbog tog rekvizita bio žestoko osuđivan u javnosti, ukazao na to da se na svinji ne nalazi samo Davidova zvezda, nego i kst, polumeseci i zvezda, srp i čekić, logotip naftne kompanije Shell Oil i znak McDonaldsa, znak dolara i znak Mercedesam, a da svinja predstavlja "zlo".

"Davidova zvezda predstavlja Izrael i njegovu politiku i legitimno je podložna svim oblicima izražavanja nenasilnog protesta. Mirno protestovati protiv izraelske rasističke unutrašnje i spoljne politike nije antisemitski", poručio je tada poznati muzičar.

Koncert otkazan i u Minhenu

Koalicija stranaka u gradskom veću Minhena takođe je podnela zahtev da se Votersov koncert u gradskoj Olimpijahale 21. maja otkaže. Sličan predlog podnet je u februaru u Kelnu, pri čemu je uprava koncertne dvorane Lankess Arena tvrdila da "trenutno ne postoji pravni osnov za otkazivanje koncerta".

profimedia

 

Voters sada uz pomoć advokatske kancelarije "Hoker" radi na tome da se koncerti ipak održe. Advokati tvrde da su akcije gradova "neustavne, neopravdane i zasnovane na lažnoj optužbi da je Voters antisemita".

Dvorana Festhalle u Frankfurtu, u kojoj je trebalo da se održi koncert Votersa, ima bolnu istoriju: tokom pogroma u Kristalnoj noći 1938. godine, korišćena je za smeštaj muškaraca Jevreja iz tog područja koji su bili uhapšeni, pre nego što su deportovani u koncentracione logore. U znak sećanja na tamošnje događaje 1991. godine postavljena je spomen-ploča. 

Pored toga što nastavlja svoju svetsku turneju "This Is Not a Drill",  Voters priprema izdanje ponovo snimljene verzije "Dark Side of the Moon" grupe Pink Floyd, albuma na kom nisu učestvovali njegove kolege muzičari, s kojima već dugo nije u dobrim odnosima.

 Voters je takođe kritikovan zbog svoje karakterizacije sukoba u Ukrajini, nakon što ga je nazvao "proksi ratom" koji "nije ničim izazvan" i tvrdnjom da nacisti "kontrolišu ukrajinsku vladu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin