Život

Ukrajina osudila stavove slavnog muzičara: Votersov nastup u UN je „još jedna cigla u zidu“ moskovske propagande

Komentari

Autor: Guardian

08/02/2023

-

23:56

Ukrajina osudila stavove slavnog muzičara: Votersov nastup u UN je „još jedna cigla u zidu“ moskovske propagande
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kijev je ogorčen jer je rok zvezda i nekadašnji basista i tekstopisac Pink Flojda prihvatio poziv Rusije da govori u Savetu bezbednosti UN gde je pozvao na hitan prekid vatre. 

Rodžer Voters, veteran Pink Flojda, obratio se Savetu bezbednosti UN na poziv Rusije i pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini. Međutim, ukrajinski ambasador je to osudio nazvavši njegovo obraćanje „samo još jednom ciglom u zidu“ moskovske propagande, kao aluziju na naziv čuvenog albuma benda "Another brick in the wall"

Voters je govorio putem video veze, obučen u svetlosmeđu jaknu od tvida, i pojavljuje se na ekranu pred predstavnicima 15 nacija u savetu sa kojima razgovara o situaciji u Ukrajini.

Voters poseduje imanje od 62 miliona dolara na Long Ajlendu, oko 150 kilometara od sedišta UN, ali u sredu je govorio iz planinarske kućice u Švajcarskoj, a iza njega se video idiličan prizor plafona sa drvenim gredama i snegom prekrivenom planinom koja se vidi kroz prozor.

 79-godišnji suosnivač Pink Flojda je govorio na poziv ruske delegacije i tvrdio da predstavlja „četiri milijarde braće i sestara“, odnosno većinu čovečanstva. 

Poziv ruske delegacije usledio je nakon intervjua koji je Voters dao Berliner cajtungu u kojem je govorio veoma pohvalno o Vladimiru Putinu, za koga je rekao, prema transkriptu na sopstvenoj veb stranici, da „pažljivo vlada, donoseći odluke na osnovu konsenzusa u Vladi Ruske Federacije“.  

Voters u neobičnim okolnostima: Hvali Putina, oštro osuđuje invaziju na Ukrajinu

U tom intervjuu od 4. februara, Voters je naveo da su Zapad i Ukrajina u velikoj meri odgovorni za rusku invaziju. Međutim, Voters se nije držao iste linije u svojim primedbama Savetu bezbednosti, okrivljujući Rusiju i zapad za rat, piše Guardian.

 „Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu bila je nezakonita. Ja to najoštrije osuđujem“, rekao je on.

 Tekstopisac Pink Flojda Rodžera Votersa naziva antisemitom i „Putinovom apologetom“

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja nije komentarisao je Votersovu izjavu o nezakonitoj invaziji. U primedbama koje su očigledno pripremljene pre nego što je Voters govorio, diplomata ga je pohvalio za „veoma preciznu analizu događaja“. Nazvao ga je „jednim od najistaknutijih aktivista savremenog antiratnog pokreta“. 

Ukrajinski ambasador Sergi Kislicja, bio je poslednji koji je govorio i iskoristio priliku da se osloni na muzičku prošlost Pink Flojda a posebno na njihovu upotrebu lebdećih svinja na njihovim koncertima  da demantuje Votersa. Kislicja je primetio da je Pink Flojd bio zabranjen u Sovjetskm Savezu zbog protesta protiv invazije na Avganistan 1979. godine.

„Ironično je, ako ne i licemerno, da gospodin Voters sada pokušava da osvetli još jednu invaziju. Kako je tužno za njegove bivše fanove što ga vide kako prihvata ulogu samo još jedne cigle u zidu, zidu ruske dezinformacije i propagande“, rekao je ukrajinski diplomata.  

„Nastavite da svirate gitaru, gospodine Voters“, zaključio je ambasador. „Vama to više odgovara nego da držite predavanja Savetu bezbednosti kako da radi svoj posao. Nema ovde letećih svinja, molim vas”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin