Evropa

RAT U UKRAJINI Šesnaesti vazdušni napad na Kijev ovog meseca, ukrajinska vojska tvrdi da je oborila 37 raketa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

07:16

RAT U UKRAJINI Šesnaesti vazdušni napad na Kijev ovog meseca, ukrajinska vojska tvrdi da je oborila 37 raketa
RAT U UKRAJINI Šesnaesti vazdušni napad na Kijev ovog meseca, ukrajinska vojska tvrdi da je oborila 37 raketa - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 460 dana. Kijev tvrdi da je u najvećem talasu ruskih vazdušnih napada na ukrajinsku prestonicu od početka rata, oboreno više od 40 ruskih dronova. S druge strane Moskva navodi da je neutralisan pokušaj napada dronovima na rafineriju nafte na jugozapadu Rusije. Mir se ne nazire, pa svetska javnost analizira najavu koja dolazi iz Moskve - ruska državna televizija "Rusija 1" je saopštila da će predsednik Vladimir Putin naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima ne navodeći ni s kim niti o čemu.

Ključni događaji:

  • Ruska TV: Putin će naredne nedelje lično učestvovati u međunarodnim pregovorima
  •  EU: Rusija će snositi odgovornost za napade na civilne objekte
  • Zelenski predlaže uvođenje sankcija Iranu na 50 godina
  • Lukašenko: Ko želi da ima nuklearno oružje, neka se pridruži Rusiji i Belorusiji
  • Iz pravca aerdroma Žuljani u Kijevu vijori se dim, eksplozije u celom gradu
  • Rusija traži potpuno ispunjavanje sporazuma o izvozu žita Crnim morem

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 
23.09 Erdogan i Zelenski razgovarali o situaciji u Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini i regionalnim pitanjima.

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao predsednika Tajipa Erdogana i čestitao mu na reizboru za predsednika", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Turske, prenose RIA Novosti.

21.57 Borelj: Rusija neće pregovarati dok pokušava da dobije rat

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da veruje da Rusija neće biti voljna da pregovora dok još uvek pokušava da dobije rat u Ukrajini, kao i da nije optimista kada je reč o tome šta bi moglo da se dogodi ovog leta.

"Vidim koncentraciju trupa na obe strane, jasnu volju Rusije da pokuša da dobije rat", rekao je Borelj na događaju u Barseloni, prenosi Rojters.

On je dodao da je Rusija u više navrata signalizirala da neće prekinuti vojnu kampanju, dok se ne ostvare njeni vojni ciljevi.

"Bojim se da će se rat nastaviti do leta. Putin je tamo okupio preko 300.000 ljudi, duplo više nego što je imao kada je pokrenuo invaziju", rekao je Borelj.

19.31 Guverner Belgorodske oblasti: U ukrajinskom granatiranju poginuo civil

Muškarac je poginuo u ukrajinskom granatiranju naselja Grafovka u Belgorodskoj oblasti, rekao je danas guverner te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov. Gladkov je na svom Telegram kanalu naveo da su ukrajinske snage granatirale naselja u gradskom okrugu Šebekino više od jedan sat, preneo je TASS.

"Na našu veliku žalost, jedan civil je poginuo, a reč je čoveku, koji je čuvao svoje domaćinstvo kada je granata pala u njegovo dvorište", naglasio je Gladkov.

14.30 Ruski jutrošnji napad na Kijev 16. ovog meseca, najmanje jedna osoba u bolnici

Ruski vazdušni napad od jutros na Kijev bio je 16. ovog meseca, saopšteno je iz ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

"Neprijatelj je koristio balističke rakete - preliminarno, reč je o Iskanderima. Postoji mogućnost da su korišćeni i S-300 i S-400 sistemi", saopštio je portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Najmanje 11 eksplozija čulo se jutros u gradu, nakon noći u kojoj je Ukrajina tvrdila da je oborila 37 raketa i 29 Šahed dronova širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je saopštio da je najmanje jedna osoba završila u bolnici nakon granatiranja ukrajinske prestonice. On je rekao da je ta osoba povređena u Podiljskom okrugu, a potom je objavio i fotografiju onoga za šta tvrdi da predstavlja ostatke rakete u Obolonskom okrugu. 

Takođe, ukrajinski državni emiter Suspiljne izvestio je o tome da je u Podiljskom okrugu krov dvospratnice zapaljen usled zalutalih krhotina, ali da je požar ugašen. Šef kijevske oblasne policije Andrij Nebutov je saopštio da se zapalila i jedna kuća na imanju, ali da je vatra ugašena bez žrtava.

U izveštaju Rojtersa stoji da je podzemni metro u Kijevu bio prepun ljudi koji su tamo otišli kako bi potražili sklonište, kao i da je, s obzirom na to da se napad dogodio usred dana, među njima bio veliki broj dece.

13.30 Iz pravca aerdroma Žuljani u Kijevu vijori se dim, eksplozije u celom gradu

U blizini kijevskog aerodroma Žuljani vidi se dim, dok se u centru grada čuju eksplozije, pri čemu je proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost, i aktiviran PVO sistem, preneo je danas TASS.

Eksplozije su se ponovo čule danas u centru ukrajinske prestonice Kijev, nakon novog upozorenja o vazdušnoj opasnosti. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je došlo do eksplozija u centru Kijeva i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, prenosi Rojters.

13.14 Rusija traži potpuno ispunjavanje sporazuma o izvozu žita Crnim morem

Rusija je danas saopštila da sporazum o izvozu žitarica i đubriva Crnim morem više neće biti operativan, ukoliko se ne ispuni sporazum UN sa Moskvom o prevazilaženju prepreka ruskom izvozu žitarica i đubriva.

''Ako sve ostane kako jeste, a po svemu sudeći һoće, onda će biti potrebno poći od činjenice da dogovor više ne funkcioniše“, rekao je ruski ministar spoljniһ poslova Sergej Lavrov.On je naveo da je manje od tri odsto žitarica izvezenog u okviru sporazuma stiglo do najsiromašnijiһ zemalja sveta.

12.08 Duda će potpisati nacrt zakona o formiranju komisije o istrazi ruskog uticaja

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da će potpisati nacrt zakona kojim će biti formirana komisija, koja bi navodno trebalo da istraži ruski uticaj u Poljskoj, ali koju kritičari vide kao sredstvo za uklanjanje političkih protivnika vladajuće stranke, pre svega opozicionog lidera Donalda Tuska iz političkog života. 

Parlament je u petak usvojio zakon koji je predložila desničarska vladajuća partija, a koji bi mogao uticati na ishod jesenjih parlamentarnih izbora na kojima vladajuća stranka Pravo i pravda traži treći mandat, preneo je AP.   

Stručnjaci navode da zakon krši Ustav Poljske, a opozicija je pozvala Dudu da ne potpiše zakon. Duda je rekao da odobrava zakon jer se u SAD i nekim evropskim zemljama vode rasprave o uticaju Rusije na politiku.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

11.38 Putin potpisao zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora CFE

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), navodi se dokumentu objavljenom na zvaničnom internet portalu pravniһ informacija.

Ugovor CFE je potpisan u Parizu 1990. godine, a 1999. godine na samitu OEBS u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora, prenele su RIA Novosti.  Prilagođeni ugovor ratifikovale su samo četiri zemlje - Rusija, Belorusija, Kazaһstan i Ukrajina. 

Rusija je 2007. suspendovala svoje učešće u Ugovoru CFE "sve dok zemlje NATO ne ratifikuju Sporazum o adaptaciji i ne počnu da sprovode ovaj dokument".

11.10 Ruski uvoz iz Irana porastao u martu za 30 odsto međugodišnje

Ruski uvoz iz Irana porastao je u martu za 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, saopštila je iranska agencija IRNA.

Prema podacima iranske carine, Rusija je od marta 2022. godine do marta ove godine od Irana kupila 1,419 miliona tona robe, u vrednosti od 743,882 miliona dolara. Moskva je najviše uvozila robu iz kategorije "delovi turbomlaznih ili turboelisnih motora", a na ovu kategoriju robe otpada 68 miliona dolara, ili 9,21 odsto vrednosti ukupnog godišnjeg uvoza iz Irana.

10.40 Eksplozije u centru Kijeva, Kličko: Najmanje jedna osoba u bolnici

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu je objavio da su hitne službe poslate u centar grada po pozivu.

"Hitne službe reagovale su na poziv u centru, blizu bolnice. Napad na Kijev se nastavlja. Ne napuštajte skloništa", napisao je Kličko. Malo pre toga, on je na Telegramu objavio da se čuju eksplizije u centru grada.

Takođe, on je naveo da je najmanje jedna osoba završila u bolnici nakon napada u Podiljskom okrugu.

09.30 Novi ruski vazdušni udari na Odesu i Hmeljnicki

Rusija je nastavila noćašnji talas vazdušnih udara napadom dronova na ukrajinsku crnomorsku luku Odesa i grad Hmeljnicki na zapadu Ukrajine.

U napadu dronovima oštećen je deo infrastrukture u luci Odesa koja je ključna za izvoz ukrajinskih žitarica, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske, prenosi Rojters.

"Vazdušni udar izazvao je požar u objektima lučke infrastrukture Odese. Vatra je brzo je ugašena, a obim štete se i dalje utvrđuje", saopštila je južna komanda ukrajinske vojske na svom Fejsbuk nalogu.

Rano jutros ruski projektili su pogađali i vojne ciljeve u regionu Hmeljnicki na zapadu Ukrajine gde se vatrogasci i dalje bore da obuzdaju požare, izjavio je regionalni guverner.

"Trenutno se nastavljaja borba sa požarima u skladištima goriva, maziva i municije", navodi se u na Telegram kanalu kabineta guvernera regiona Hmeljnicki.

09.10 MUP Rusije izdao poternicu za američkim senatorom Lindzijem Grejemom

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je poternicu za američkim senatorom Lindzijem Grejemom, a načelnik istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naložio je pokretanje krivičnog postupka protiv ovog američkog političara zbog njegovih izjava.

"Američki državljanin Lindzi Olin Grejem, rođen 9. jula 1955. godine, traži se zbog kršenja krivičnog zakona Rusije", navodi se u bazi podataka istražnog komiteta, bez preciziranja koji je član krivičnog zakona prekršio ovaj američki zvaničnik, prenosi Tas.

Grejem je na ranije održanom sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da je smrt Rusa tokom sukoba u Ukrajini "najbolje potrošeni američki novac ikada".

08.40 Lukašenko: Nuklearnog oružja ima za sve koji se pridruže savezu Minska i Moskve

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je sinoć da za sve zemlje koje bi želele da se pridruže uniji Rusije i Belorusije "ima nuklearnog oružja".

Rusija je napredovala prošle nedelje sa sprovođenjem taktičkog plana razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji, prvog raspoređivanja nuklearnih bojevih glava izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine što je podstaklo zabrinutost na Zapadu, preneo je Rojters.

U intervjuu emitovanom kasno sinoć na ruskoj državnoj televiziji Lukašenko je istakao da se "mora razumeti da Minsk i Moskva imaju jedinstvenu priliku da se ujedine".

"Ali niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju iste bliske odnose koje mi imamo sa Ruskom Federacijom. Ako je neko zabrinut, stvar je vrlo jednostavna: pridružite se savezu država Belorusije i Rusije. To je sve. Biće nuklearnog oružja za svakoga", rekao je Lukašenko i dodao da je to njegov stav, a ne stav Rusije.

07.15 Novi ruski vazdušni udari na Kijev, korišćeni dronovi i krstareće rakete

Rusija je danas u ranim jutarnjim časovima pokrenula novi talas vazdušnih udara na Kijev koristeći dronove i krstareće rakete. Vojna komanda u ukrajinskoj prestonici saopštila je da su ukrajinske PVO jedinice oborile više od 40 neprijateljskih projektila.

U 15. ruskom vazdušnom napadu u ovom mesecu i drugom uzastopnom napadu u poslednja dva dana u Kijevu nije bilo veće štete ili žrtava, tvrde ukrajinski zvaničnici, ali u svojoj objavi na kanalu Telegram gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je da protekla noć bila teška, prenosi Rojters.

U današnjem napadu, po intenzitetu sličnom napadima izvršenim u protekla dva dana, ruska vojska je koristila kombinaciju bespilotnih letelica Šahid iranske proizvodnje i krstareće rakete, navodi se u saopštenju vojne uprave Kijeva. Prva dama Ukrajine podeila je na mrežama snimak školaraca koji iz škle bežže u sklonište.

 

 

07.05 ISW: Slab tempo borbi kod Bahmuta

Tempo ruskih napada kod Bahmuta je oslabio, piše u izveštaju Instituta za studije rata (ISW). Oni navode izjavu portparola ukrajinske Istočne komande Sergeja Čerevjatija, koji je rekao da se u poslednja 24 sata dogodila samo jedna borba kod ovog grada.

06.55 Zelenski želi da produbi saradnju sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je turskom kolegi na pobedi, izrazivši želju da zajedno rade u oblastima „bezbednosti i stabilnosti“.

„Čestitam predsedniku @RTERdoganu na pobedi na predsedničkim izborima. Nadamo se da ćemo razvijati našu saradnju za bezbednost i stabilnost Evrope i dalje jačati naše strateško partnerstvo u korist naših zemalja", napisao je on na Tviteru

06.50 Ruska TV: Putin će naredne nedelje lično učestvovati u međunarodnim pregovorima

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima, javila je juče ruska državna televizija "Rusija 1". U emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" nije otkriveno sa kime bi tačno Putin mogao da se sastane, preneo je TASS.

Putin će takođe predsedavati sastankom sa vladom i održati konsultacije sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije. Pres služba Kremlja još nije zvanično objavila Putinov raspored za sledeću sedmicu.

06.40 EU: Rusija će snositi odgovornost za napade

Rusija će odgovarati za napade na civilna područja, saopštla je Evropska unija. Nabila Masrali, portprolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, napisala je na Twitteru: “Ruski barbarski napadi se nastavljaju, ubijaju i terorišu civile: napad na bolnicu u Dnjepru, sada Kijev u zoru. [Rusko] vodstvo i počinitelji će odgovarati. Ostajemo predani pomoći Ukrajini da se obrani.”

06.30 Zelenski predlaže uvođenje sankcija Iranu na 50 godina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je nacrt zakona kojim bi Ukrajina uvela sankcije Iranu na 50 godina, rekao je u nedelju šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, kao odgovor na, kako Kijev tvrdi, to što je Teheran isporučio oružje Moskvi.

Kijev i njegovi saveznici tvrdi da Iran snabdeva Rusiju naoružanjem, uključujući stotine dronova od početka rata u Ukrajini. Teheran je te optužbe odbacio.

Ukoliko zakon usvoji ukrajinski parlament, to bi zaustavilo tranzit iranske robe kroz Ukrajinu i korišćenje njenog vazdušnog prostora, kao i uvođenje trgovinskih, finansijskih i tehnoloških sankcija Iranu i njegovim građanima.

06.10 Lukašenko: Ko želi da ima nuklearno oružje, neka se pridruži Rusiji i Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je one koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže uniji Rusije i Belorusije.

"Ukoliko niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju tako bliske odnose, kao što imamo sa Ruskom Federacijom, stvari su jednostavne. Unija Belorusije i Rusije je otvorena za sve sve, i samim tim, biće nuklearnog oružja za sve", rekao je beloruski lider u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, koji je deo intervjua objavio na svom Telegram kanalu.

Lukašenko je dodao da je ono što je rečeno njegovo mišljenje, a ne mišljenje Rusije.

Komentari (0)

Evropa