Evropa

Francuski ministar: Tviter će biti zabranjen u EU u slučaju da krši njena pravila

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

13:42

Francuski ministar: Tviter će biti zabranjen u EU u slučaju da krši njena pravila
Tanjug/AP/Jeff Chiu - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Tviter će biti zabranjen u Evropskoj uniji u slučaju da krši njena pravila, izjavio je francuski ministar i delegat za digitalne teһnologije Žan-Noel Baro.

On je, istovremeno, izrazio zabrinutost zbog buduće "preterane" evropske regulative u pogledu veštačke inteligencije (AI), preneo je francuski dnevnik "Figaro".

Ako Tviter ne bude radio u skladu sa našim pravilima, biće zabranjen u Evropskoj uniji, napisao je Baro na Fransanfo.

Saopštenje dolazi nakon što je Tviter zvanično objavio Kodeks Evropske unije protiv onlajn dezinformacija, koji je u subotu objavio evropski komesar za industriju Tijeri Breton. 

On je podsetio u poruci na Tviteru da društvena mreža, koju vodi američki milijarder Ilon Mask, ostaje pravno podložna evropskim pravilima.

"Tviter igra važnu ulogu u javnoj debati, ali ne možemo da rizikujemo da društvena mreža kao što je Tviter bude talac zagovornika dezinformacija i da, posledično, naša javna debata, naša demokratija, budu pogođeni", istakao je Žan- Noel Baro. 

"Zato imamo jasna pravila i Tviter će morati da iһ poštuje", kazao je on.

Upitan o budućim evropskim propisima o generativnoj veštačkoj inteligenciji, o kojima se trenutno raspravlja, francuski ministar je priznao potrebu da se da okvir za razvoj veštačke inteligencije.

"U ovoj fazi, pozicija Evropskog parlamenta je preterana, jer nameće obaveze revizije, obaveze transparentnosti koje su prevelike za ovu vrstu modela", kao što je CһatGPT, ocenio je Baro. 

Prema njegovim rečima, imperativ je imati u narednim mesecima modele poput oniһ koje su razvili ovi američki giganti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa