Evropa

Od početka rata sirene u Kijevu čule su se 890 sati: Rusija šalje rojeve dronova i primorava Ukrajinu da troši municiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, CNN

30/05/2023

-

15:33

Od početka rata sirene u Kijevu čule su se 890 sati: Rusija šalje rojeve dronova i primorava Ukrajinu da troši municiju
Od početka rata sirene u Kijevu čule su se 890 sati: Rusija šalje rojeve dronova i primorava Ukrajinu da troši municiju - Copyright Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ruski napadi na Kijev intenzivirali su se ovih dana, pa su tako u poslednja 24 sata izvršena čak tri odvojena vazdušna udara na ukrajinsku prestonicu. Noćas je bio poslednji od ta tri napada, a u njemu je najmanje jedna osoba stradala, dok je troje povređeno.

Proteklu noć građani Kijeva proveli su slično kao i prethodne nedelje - vazdušne sirene, begovi u skloništa i zvuci eksplozija biće ono po čemu građani ukrajinske prestonice p'amtiti ovaj maj. Poslednji napad je bio 17. ovog meseca, a lokalne vlasti navele su da je izveden dronovima.

"Srećni ste samo jer ste živi, ali stalno razmišljate o tome šta će sledeće da se dogodi", rekla je za AP stanovnica Kijeva, Valerija Oreško. 

Druga meštanka, po imenu Oksana, rekla je da se cela njena zgrada zatresla kada je pogođena. "Idite uvek u sklonište - nikad ne znate gde će dron doleteti. Držimo se", navela je Oksana.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kijevski građani koriste metro kao sklonište

U napadima koji su se desili noćas, krhotine ruskog drona pogodile su zgradu, rekla je kijevska vojna administracija. Gradonačelnik Kijeva rekao je da je tom prilikom najmanje jedna osoba stradala, jedna je hospitalizovana, dok su još dve povređene. Dodao je da je 20 stanovnika evakuisano.

"U poslednja 24 sata, neprijatelj je izveo tri napada. Štaviše, neprijatelj stalno menja oružje kojim napada. Posle kombinovanja raketa i dronova, pa onda samo raketa, agresor je koristio isključivo bespilotne letelice", saopšteno je iz kijevske vojne administracije.

Savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, Anton Geraščenko, rekao je da je oboreno 29 od 31 drona.

"Još jedna teška noć za Kijev. Sada je samo nekoliko sati prošlo između dva ruska napada. Rusija je lansirala 31 dron noćas, u talasima i iz različitih pravaca, kako bi PVO sistemima bilo što teže. Oboreno je 29 dronova", napisao je Geraščenko na Tviteru.

"Duboka psihološka tenzija"

Sergej Popko, šef kijevske vojne komande, rekao je u ponedeljak da su dva cilja konstantnog ruskog granatiranja prestonice.

"Uz držanje ukrajinskih civila u stanju duboke psihološke tenzije, ruski pideri žele i da iscrpe ukrajinske PVO sisteme stalnim talasima novih napada", rekao je Popko. 

Ukrajinski zvaničnici su već nekoliko puta rekli kako su zabrinuti da njihovi PVO sistemi, koji su uglavnom još iz sovjetskog doba, ne mogu da traju još dugo, a da s druge strane zapadni sistemi poput Patriota i dalje ne stižu u dovoljnim količinama da popune rupe.

U poslednjem video-obraćanja, od ponedeljka uveče, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je još jednom govorio upravo o važnosti Patriot sistema.

"Jednom kada Patrioti dođu u ruke Ukrajinaca, to će zagarantovati da se u potpunosti presretnu bilo kakve ruske rakete, i teroristi će biti pobeđeni", rekao je Zelenski u video snimku.

Dronovi koji se koriste za ove napade, pretežno su "Šahedi" iranske proizvodnje, piše američki CNN, dodajući da su oni jeftin način da se nanese bilo kakva šteta Kijevu. 

Ističe se da je Rusija kupila stotine ovakvih dronova, koji koštaju oko 20 puta manje od raketa. Time što ih šalje u rojevima, gotovo svakodnevno, Moskva pokušava da natera Ukrajinu da iskoristi što više municije kako bi ih oborila.

Takođe, psihološki deo o kom govori Popko mogao bi da bude jedan od ciljeva Kremlja - sirene za vazdušnu opasnost su, od početka rata u Kijevu, sve ukupno trajale oko 890 sati.

Bez obzira na stalno granatiranje ne samo Kijeva, već i drugih delova zemlje, ukrajinska vojska, sudeći prema rečima zvaničnika, sprema se bez prestanka za dugo čekanu kontraofanzivu. 

Zelenski je u video snimku rekao da je "određeno vreme za kontraofanzivu", ali nije dao više detalja, a o datumu nije želeo da govori ni njegov savetnik Podoljak.

"Kontraofanzive će u svakom slučaju biti, i biće uspešna. Neće biti brza, trajaće neko vreme, i biće komplikovana, ali svejedno će biti uspešna", naveo je Podoljak u intervjuu za CNN.

Dronovi oštetili zgradu u Moskvi

Nije samo Kijev morao da se brani od dronova - napadi bespilotnim letelicama zabeleženi su i u Moskvi, prestonici Rusije, a prema saopštenjima lokalnih zvaničnika, nema ozbiljno povređenih.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da su, rano jutros, dronovi pogodili nekoliko zgrada u glavnom gradu Rusije, i da su "sve hitne službe grada izašle na lice mesta". On je dodao i da niko nije teže povređen, kao i da su dve osobe zatražile medicinsku pomoć, mada nikome nije bila potrebna hospitalizacija. 

Ruska državna novinska agencija RIA javila je da su evakuisani neki stanovnici zgrade u jednoj ulici na jugu grada. Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na svom Telegram kanalu da je nekoliko dronova oboreno dok su išli ka Moskvi.

Istražni komitet Rusije saopštio je da ispituje činjenice o padu dronova na zgrade u Moskvi. Malo nakon ovih saopštenja, oglasilo se i rusko ministarstvo odbrane, koje je optužilo Kijev za napade, dodajući da je na rusku prestonicu poslato osam dronova.

"Kijevski režim je jutros pokrenuo teroristički napad dronom na Moskvu. U napadu je bilo angažovano osam dronova. Svi neprijateljski dronovi su oboreni. Tri su potisnuta elektronskim ratovanjem, i skrenuli su sa predviđenih ciljeva. Još pet dronova oboreno je od strane sistema Pancir-S u Moskovskoj oblasti", stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

Džek Votling, stručnjak za kopneno ratovanje, rekao je za britanski BBC da bi ovo mogao biti novi razvoj događaja u ratu.

"U Moskvu su doletele brojne bespilotne letelice sa eksplozivnim teretom", naveo je Votling. 

"Još ne znamo šta su ciljali. Jedan deo su presreli sistemi PVO, ali neki su pogodili mete. Ukrajina je i ranije gađala aerodrome u Rusiji, a posebno strateške bombardere koji nisu na velikoj udaljenosti od Moskve, ali nije napadala prestonicu", dodao je Votling.

Kijev negira odgovornost, ali predviđa "porast u broju napada"

Ukrajinski zvaničnici, kao i toliko puta ranije, nisu preuzeli direktnu odgovornost za bilo kakve napade na ruskoj teritoriju. Međutim, nisu krili zadovoljstvo zbog ovakvog razvoja događaja.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, tako je da je Kijev direktno umešan u napad dronovima na Moskvu, ali je predvideo porast takvih napada.

"Naravno da nam je zadovoljstvo da vidimo to, i predviđamo porast broja napada. Ali, naravno, nemamo nikakve direktne veze sa ovim", naveo je Podoljak za Jutjub kanal "Breakfast Show".

Sinoć je na jednom ukrajinskom TV kanalu gostovao kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, i tom prilikom je upitao najvišeg zapovednika ukrajinskih vojnih snaga: "Ako ljudi u Kijevu mogu da preživljavaju noćne more zahvaljujući Rusima, zašto bi se građani Moskve odmarali?".

"Isto to moglo bi da se učini i njima, da osete kako je živeti u ovakvim uslovima", dodao je Kličko kao konstataciju uz svoje pitanje generalu Valeriju Zalužnom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa