Evropa

Poljskoj ponovo preti imidž "lošeg momka EU": Zakon o ispitivanju ruskog uticaja izazvao žestoku polemiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, Rojters

02/06/2023

-

17:53

Poljskoj ponovo preti imidž "lošeg momka EU": Zakon o ispitivanju ruskog uticaja izazvao žestoku polemiku
Predsednik Poljske, Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Taman kada je Poljska popravila imidž "lošeg momka Evropske unije" zahvaljujući oštrom suprotstavljanju ratu Rusije u Ukrajini, vlasti u Varšavi povukle su potez koji ne odobravaju zvaničnici iz Brisela, ali ni zvaničnici iz Vašingtona.

Poljski parlament, naime, usvojio je 26. maja zakon o osnivanju komisije koja bi trebalo da ispita potencijalni ruski uticaj u zemlji. 

Predsednik Andžej Duda je rekao da će potpisati zakon, ali su ga iz opozicije pozvali da to ne učini, tvrdeći da je u pitanju zapravo pokušaj vlasti da pokrene "lov na veštice" protiv političkih protivnika u izbornoj godini.

Vladajuća Partija zakona i pravde (PiS) kaže da je liberalna opoziciona partija Građanska platforma (PO) "dozvolila da Poljska postane opasno zavisna od ruskih fosilnih goriva dok je PO bila na vlasti od 2007. do 2015. godine, što postavlja pitanja o tome da li su članovi PO bili pod uticajem Moskve".

Na čelu PO, inače, nalazi se bivši poljski premijer Donald Tusk, i ta partija smatra da je čitav zakon ustrojen tako da se upravo Tusk ukloni sa političke scene, pred izbore koji se očekuju u oktobru ili novembru. 

Komisija bi trebalo da istraži period od 2007. do 2022. godine, i da ima mogućnost da, onima za koje se utvrdi da su povlačili poteze pod ruskim uticajem, zabrani pristup poverljivim dokumentima. Takođe, komisija može da zabrani osobi, ukoliko smatra da je potrebno, da radi na poslovima gde bi bila odgovorna za državni novac, i to na rok od deset godina.

Članove komisije birao bi parlament Poljske, gde PiS može da upravlja tesnom većinom, a izveštaj komisije trebalo bi da bude predstavljen najkasnije do 17. septembra. 

Tusk: Kukavice u parlamentu, Moravjecki: Zašto bi se opozicija plašila? 

Prilikom glasanja za usvajanje zakona, kao posmatrač je bio prisutan i sam Donald Tusk, koji je rekao da su "kukavice u parlamentu glasale za osnivanje komisije kako bi eliminisale svog najopasnijeg neprijatelja".

"Delegacije SAD ili EU zemalja sa kojima sam se sastajao, ne mogu da veruju da su vlasti mogle da smisle takvu ideju, da osnuju komisiju u kojoj će par ljudi izglasati da njihovom glavnom protivniku bude zabranjeno učešće u javnom životu", rekao je Tusk nešto kasnije u intervjuu, preneo je Politiko.

Takođe, Tusk je je pozvao ljude da održe masovni protest u Varšavi 4. juna, na godišnjicu delimično slobodnih izbora 1989. godine koji su okončali komunističku vlast u Poljskoj.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

Donald Tusk

"Želimo da zakon o komisiji za ispitivanje ruskog uticaja stupi na snagu, i da komisija krene sa radom. Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savesti... onda bi trebalo da bude uplašen", rekao je portparol PiS Rafal Bočenek.

Premijer zemlje Mateuš Moravjecki, slično je govorio o Tusku.

"Ničega ne bi trebalo da se plašite. Zašto bi naša naša cenjena opozicija, a posebno gospodin Tusk, bila toliko uplašena od komisije koja bi ispitivala ruski uticaj?", upitao je Moravjecki.

Ideja o formiranju komisije koja bi ispitivala da li postoji ruski uticaj u Poljskoj, ironično, potekla je od Tuska tokom prošle godine, prenela je agencija Rojters.

Situacija pred izbore u Poljskoj je veoma napeta, jer su ulozi veliki. Opozicija upozorava da bi Poljska mogla da se pretvori u autoritarnu državu ako PiS osvoji i treći mandat, i umesto toga želi da, ako pobedi na izborima, otvori istrage protiv svih koji su umešani u niz skandala koji su potresali poljsku vladu.

Holovnja: Duda odlučio da pokrene građanski rat

Iz poljske opozicije usledile su kritike upućene, kako ovom zakonu, tako i predsedniku Dudi lično.

"Predsednik Andžej Duda je ozbiljno oslabio našu zemlju danas, na unutrašnjem i na spoljašnjem planu. Odlučio je da pokrene građanski rat u Poljskoj", rekao je Šimon Holovnja, lider opozicione partije Poljska 2050.

Šef poslaničke grupe PO u parlamentu, Boris Budka, rekao je da bi "protiv svakoga ko uđe u komisiju, trebalo da bude pokrenut krivični postupak".

"Ova komisija nije zamišljena tako da bilo šta objasni, niti da o bilo čemu odlučuje ili sudi. Jedino čemu bi trebalo da služi, jeste da bude 'čekić' koji će da se koristi protiv opozicije", rekao je Budka.

Opoziciona Partija levice je pozvala da se Duda izvede pred Državni tribunal, instituciju koja bi trebalo da sudi političarima. Lider Levice rekao je Dudi da je "uradio nešto apsolutno sramno za demokratiju u zemlji".

I drugi kritičari ovog zakona, pre svega ukazuju na potencijal da se njime krši ustav, jer funkcionisanje komisije nije precizno ustanovljeno, njene presude su konačne, a članovi nemaju nikakvu kriminalnu odgovornost. 

Kritičari često navode i da bi sve zvanične institucije morale da sarađuju sa komisijom, a nema procedure koja bi ustanovila ko će biti istraživan.

Kritike iz Brisela i Vašingtona

Ni Evropska unija nije dočekala ovaj zakon baš raširenih ruku, pa je tako komesarka za transparentnost Vera Žurova rekla da "EU sasvim sigurno neće oklevati da preduzme momentalne odgovarajuće akcije, čim vidi da postoji potreba za tim".

Ona je pokrenula ovo pitanje na marginama samita ministara članica EU u Briselu, koji je bio fokusiran na aktuelne pravne procese pokrenute protiv Poljske i Mađarske, odnosno ispitivanja da li su prekršile načela vladavine prava.

Komesar za pravo Evropske unije, Didije Rejnders, rekao je novinarima u Briselu da "postoji posebna zabrinutost u vezi sa situacijom u Poljskoj, jer bi specijalna komisija mogla da uskrati građanima pravo da budu izabrani na državnu poziciju, i to bez bilo kakve mogućnosti pravne revizije".

Yves Herman, Pool via AP

Didije Rejnders

Iz SAD su imali sličan stav kao i EU, pa su tako kritikovali zemlju koja je NATO saveznik u istočnoj Evropi.

''Vlada SAD je zabrinuta zbog usvajanja novog zakona od strane poljske vlade koji bi mogao biti zloupotrebljen za mešanje u slobodne i poštene izbore u Poljskoj. Takav zakon mogao bi se koristiti za blokiranje kandidature opozicioniһ političara bez odgovarajućeg postupka'', rekao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler.

Iz poljske vlade rekli su da nije baš da nema nikakvih žalbi, jer osoba za koju komisija proceni da je pod ruskim uticajem, može da se žali upravnom sudu na tu odluku.

Međutim, advokati iz Helsinške fondacije za ljudska prava, rekli su da bi sudska kontrola bila "iluzorna" jer upravni sudovi mogu odlučivati samo o proceduralnim pitanjima, ali ne i o suštini odluke.

Naveli su da bi komisija imala "značajnu diskreciju u primeni zakona, što je, u kombinaciji sa ograničenom sudskom kontrolom, još jedan argument u prilog tvrdnji da su poljski zakonodavci prekršili pravo na pravično suđenje".

Komentari (0)

Evropa