Evropa

Muzej Aušvica osudio poljski politički video u kojem se koriste slike tog logora

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

16:57

Muzej Aušvica osudio poljski politički video u kojem se koriste slike tog logora
Muzej Aušvica osudio poljski politički video u kojem se koriste slike tog logora - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

veličina teksta

Aa Aa

Politički video poljske vladajuće nacionalističke partije u kojem se koriste slike nacističkog koncentracionog logora Aušvic predstavlja uvredu za sve one koji su izgubili živote u tom logoru, saopštio je danas muzej Aušvica. 

Kratak video, koji je Stranka prava i pravde (PiS) objavila na društvenim mrežama, ima za cilj da obeshrabri ljude da prisustvuju maršu opozicije koji će biti održan u Varšavi u nedelju. 

Video se odnosi na poruku na Tviteru istaknutog vladinog kritičara i bivšeg urednika poljskog "Njuzvika", Tomaša Lisa, koji je rekao da bi se našla "komora" u logoru za lidera PiS-a, Jaroslava Kačinjskog, i poljskog predsednika, Andžeja Dudu koji je saveznik PiS-a. 

Na pozadini u kojoj se nalazi slika prednje kapije Aušvica na kojoj piše "Rad oslobađa", kao i poruka Lisa na Tviteru, u videu se postavlja pitanje: "Da li zaista želite da prođete ispod ovog slogana?", preneo je Rojters.

Lis se izvinio zbog tvita nakon što je kritikovan zbog korišćenja reči "komora" s obzirom na to da su Jevreji ubijani u gasnim komorama u Aušvicu.

Lis je rekao da su njegove reči pogrešno protumačene i da je hteo da napiše "ćelija". 

Muzej i memorijal Aušvic-Birkenau, koji se nalazi na mestu logora smrti koji je osnovan u Poljskoj nakon nacističke okupacije, osudio je video. 

"Instrumentalizacija tragedije ljudi koji su stradali i umrli u nemačkom nacističkom logoru Aušvic - na obe strane političkog spora - predstavlja uvredu sećanja na žrtve", naveo je muzej na Tviteru.

Predsednik Duda osudio je upućivanje na Aušvic u političkoj debati poslednjih dana. 

"Sećanje na žrtve nemačkih zločina u Aušvicu je sveto i neprikosnoveno. Tragedija miliona žrtava ne može se koristiti u političkim sporovima. Ovo je nedostojan čin i nema izgovora za to", napisao je Duda na Tviteru. 

Više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, stradalo je u logoru Aušvic u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti.

Nemačka i kolaboracionisti sistematski su između 1941. i 1945. godine ubili oko šest miliona Jevreja širom Evrope pod nemačkom okupacijom.

Komentari (0)

Evropa