Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da su Rusi granatirali 10 ukrajinskih oblasti: Ubijene petiri osobe, 40 ranjenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da su Rusi granatirali 10 ukrajinskih oblasti: Ubijene petiri osobe, 40 ranjenih
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da su Rusi granatirali 10 ukrajinskih oblasti: Ubijene petiri osobe, 40 ranjenih - Copyright Tanjug/AP/State Emergency Service of Ukraine, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 464 dana. Iako je 17. maja produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, sprovođenje sporazuma ponovo je obustavljeno za šta je Kijev optužio Moskvu. Iz Ukrajine poručuju da je ta zemlja spremna da bude članica NATO-a, ali se sa druge strane čuju izjave da se Alijansi ne može pridružiti država dok je usred rata, iako vrata NATO ostaju otvorena za nove članice.

Ključni događaji:

  • Makron: Ukrajini dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO
  • Putin uveren u pobedu Rusije u Ukrajini
  • Ukrajina: Rusija blokirala registraciju brodova za prevoz ukrajinskog žita
  • Stoltenberg: Bezbednost Ukrajine mora biti zagarantovana kada se završi rat

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.12 Prigožin optužio Moskvu da pokušava da raznese njegove ljude

Šef ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin optužio je danas snage Moskve da pokušavaju da raznesu njegove ljude.

Pripadnici Vagnera povukli su se iz grada Bahmuta koji su zauzele prošlog meseca nakon velikih gubitaka, i nakon što su grad predale ruskim snagama, prenosi Rojters.

On je na Telegramu napisao da su njegovi ljudi otkrili desetak lokacija u pozadini gde su zvaničnici ministarstva odbrane postavili razne eksplozivne naprave, uključujući stotine protivtenkovskih mina.

''Nije bilo potrebno postavljati ove naprave da bi se neprijatelj odvratio, jer se ovo područje nalazi u pozadinskoj zoni. Stoga možemo pretpostaviti da su te naprave bile namenjene za susret sa napredujućim jedinicama Vagnera'', rekao je on.

Šef Vagnera je rekao da nije bilo prijava o eksplozijama niti da je iko povređen, ali da je moguće da je reč ''o pokušaju javnog bičevanja''.

18.52 Severni tok: Novi detalji istrage o eksploziji

Nemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) pretresla je stan na području Nemačke i saslušala žensku osobu, u okviru istrage koja se vodi oko sabotaže gasovoda Severni tok, piše danas "Dojče vele".

Tokom protekle nedelje BKA je, kako su objavili nemački mediji, u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana osobe koja nema status osumnjičene.

Radi se o bivšoj partnerki jednog ukrajinskog osumnjičenog protiv koga se vodi konkretna istraga. Ona je saslušana, a kako tvrde nemački mediji, zaplenjen je i njen mobilni telefon.

Svedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju očigledno jedno zajedničko dete. Oni su, kako se dalje navodi, jedno vreme i živeli zajedno.

Istražni organi BKA su, sudeći po informacijama medija, uzeli jednu probu DNK tog deteta kako bi je uporedili s DNK pronađenim na jahti "Andromeda", koja je takođe u fokusu istrage. Na taj način nameravaju da provere da li se osumnjičeni Ukrajinac u septembru prošle godine zaista nalazio na tom plovilu.

16.28 Zelenski najavio borbu protiv zemalja koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će početi "javnu borbu" sa zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije.

"Nažalost, širom sveta i na evropskom kontinentu postoje države koje pomažu da se zaobiđu (antiruske) sankcije. Mislim da ću početi javno da se borim protiv onih koji omogućavaju da se te sankcije zaobiđu", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom u Kijevu, prenosi RIA novosti.

Istovremeno, Zelenski smatra paradoksalnim da dok neke zemlje pokušavaju da povećaju proizvodnju raketa PVO za Kijev, druge zapravo pomažu Moskvi.

16.15 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: U ruskim napadima ubijeno četvoro, ranjeno 40

Ruske snage granatirale su 10 ukrajinskih oblasti u prethodnom danu, ubijene su najmanje četiri osobe, a 40 je ranjeno, saopštilo je danas ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Dodaje se da je Rusija ispalila 15 krstarećih raketa i 21 dron-kamikazu "šahid" tokom noći u Kijevskoj oblasti, a sve ih je oborila ukrajinska protivvadzušna odbrana, preneo je "Kijev independent".

Ostaci uništenih vazdušnih meta povredili su bar dve osobe u toj oblasti, među kojima je i dete. "Odrasla osoba je hospitalizovana i operisana, ali nije životno ugrožena", rekao je lokalni guverner. Prema saopštenju Kancelarije državnog tužioca, ubijeni su muškarac (68) i dete (11).

15.22 Viralna fotografija nezadovoljne mačke u skloništu

Mnogi korisnici društvenih mreža, uključujući i zvanični nalog ukrajinskog ministarstva odbrane, podelili su sinoć fotografiju mačke koja se našla u kijevskom skloništu, a koja izgleda potpuno nezadovoljno što će još jednu noć provesti van svog doma zbog ruskih raketnih napada.

15.09 Zelenski: Svesni smo da nećemo biti članica NATO-a dok traje rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da razume da Ukrajina neće pristupiti vojnom savezu NATO-a dok još traje rat sa Rusijom. Tokom zajedničkog brifinga u Kijevu sa estonskim predsednikom Alarom Karisom rekao da je da Ukrajina "nema nameru nijednu zemlju da uvlači u rat".

"I zato smo svesni da nećemo biti članica NATO-a dok traje ovaj rat. Ne zato što ne želimo, već zato što je nemoguće", rekao je on.

15.02 Rusija razmatra alternativu dolaru u spoljnoj trgovini, od juana do kriptovaluta

Poravnanja u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti, rekli su za medijsku grupu RBK stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu - VEB. 

Eksperti VEB-a napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama pretnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana preti da poveća zavisnost Rusije od Kine.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i evrima, koje je  RBK nazvao "toksičnim za Rusiju".

profimedia

 

Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama, navodi se na sajtu RBK. 

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog "klirinškog centra" saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj "klirinškoj valuti" u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato,  korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne "zlatne rublje". Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda i digitalni instrument plaćanja - digitalnu rublju - koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

14.57 NATO: Kina da bude transparentnija u vezi sa nuklearnim oružjem

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Angus Lepsli pozvao je danas Kinu da, kao globalna sila, bude transparentnija kada je reč o gomilanju nuklearnog oružja. On je na sigurnosnoj konferenciji Šangri-La u Singapuru izjavio da je NATO spreman da razgovara sa Pekingom o tom pitanju. "Kao globalna sila, Kina ima odgovornost da bude transparentnija", rekao je Lepsli, dodavši da su obim i tempo jačanja Kine "zaista zapanjujući", prenosi Rojters.

13.52 Kadirov: "Ahmat" oslobodio 70 odsto teritorije grada Marjinka

Vojnici čečenskih specijalnih snaga "Ahmat", koji su 30. maja otpočeli operacije u Marjinki, gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oslobodili su 70 odsto teritorije tog mesta, objavio je danas komandant "Ahmata" Ramzan Kadirov.

"Jurišni odredi su imali zadatak da potisnu neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju", naveo je Kadirov na Telegramu. On je istakao da situaciju prati lično ruski predsednik Vladimir Putin koji se raspitivao o detaljima i toku ofanzive.

Associated Press

13.40 Zelenski naredio reviziju skloništa širom zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je naredio kompletnu reviziju skloništa u glavnom gradu Kijevu i širom zemlje. On je to izneo tokom na visokom vladinom nivou o bezbednosti, dan nakon što su tri osobe poginule nakon što nisu mogle da priđu skloništu tokom ruskog vazdušnog napada, prenosi Rojters.

13.32 Putin: Zlobnici pokušavaju da destabilizuju Rusiju, činimo sve da to sprečimo

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku Saveta bezbednosti da "zlobnici" pokušavaju da destabilizuju Rusiju, ali da će vlasti učiniti sve da to spreče. "Moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da im to ni pod kojim okolnostima ne bude dozvoljeno", poručio je Putin, prenose RIA Novosti.

13.15 Bela kuća spremna na razgovore sa Moskvom

Bela kuća je spremna da vodi razgovore sa Moskvom bez preduslova o budućem okviru za kontrolu nuklearnog naoružanja, iako donosi kontramere kao odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje sporazum o kontroli atomskog oružja između dve zemlje, javlja danas AP.

Putin je u februaru najavio suspenziju saradnje Rusije sa odredbama Novog START ugovora o nuklearnim bojevim glavama i inspekcijama raketa, zbog dubokih tenzija između Vašingtona i Moskve povodom rata u Ukrajini.

Rusija je saopštila da će poštovati ograničenja nuklearnog oružja iz sporazuma.

12.55 Blinken: SAD rade na postizanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD rade sa Ukrajinom i drugim saveznicima na postizanju "pravednog i trajnog mira" za Ukrajinu. "Podržaćemo napore, bilo Brazila, Kine ili neke druge države, ako oni pomognu u pronalaženju puta do pravednog i trajnog mira", rekao je Blinken prilikom posete Finskoj, prenosi Rojters.

11.30 Orban: Većina Evropljana ne podržava rat, uskoro će prihvatiti stav Mađarske

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da većina Evropljana ne podržava rat, kao i da se bliži vreme kada će Evropa prihvatiti stav Budimpešte koja se zalaže za mir. "Većina Evropljana ne podržava rat. Možda moralno podržavaju Ukrajinu, pošto je Ukrajina napadnuta i Rusija je agresor, i žele pravdu, ali su podeljeni oko pitanja šta bi trebalo da bude urađeno i šta se može preduzeti", rekao je Orban u intervjuu za radio stanicu Košut.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

11.20 Moskva: Dve osobe poginule, dve teško povređene u ukrajinskom napadu na Belgorod

Najmanje dve osobe su poginule, a dve su teško povređene u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, izjavio je danas gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Gladkov je na Telegramu napisao da je ukrajinska vojska napala istovremeno nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti i da su u selu Maslova Pristan u Šebekinskom okrugu poginule dve žene na licu mesta, prenele su RIA Novosti. Gladkov je naveo da su u tom selu teško povređena dva muškarca koji su prevezeni u bolnicu.

Tanjug/AP Photo

 

Ukrajinske snage napale su grad Šebekino u noći na četvrtak i nastavile su granatiranje tokom dana. Iz grada Šebekino i okoline ljudi su se masovno evakuisali, a od četvrtka u ponoć 11 civila povređeno je u granatiranju. Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je ruska vojska eliminisala više od 50 ukrajinskih militanata koji su pokušavali da napadnu Belgorodsku oblast.

10.25 Hui: Rizik od eskalacije rusko-ukrajinskog rata je i dalje visok

Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui rekao je danas da ruska strana ceni želju i napore Kine da reši ukrajinsku krizu. "Rizik od eskalacije rusko-ukrajinskog rata je i dalje visok", rekao je Li na brifingu o svojoj poseti Evropi, prenosi Rojters. "Sve strane moraju da obezbede bezbednost nuklearnih objekata i preduzmu konkretne mere za smanjenje tenzija", dodao je on.

09.20 Andrjuščenko: Dve osobe poginule u detonaciji mine u Marijupolju

Pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da su tri osobe poginule u detonaciji mine na autoputu Marijupolj-Donjeck H20. On je rekao da se incident dogodio u blizini Olenivke, lokacije na kojoj se odigrao zatvorski masakr ranije tokom rata, prenosi Gardijan.

09.00 Lisak: Granatirana Dnjepropetrovska oblast

Tokom noći granatirana je Dnjepropetrovska oblast u Ukrajini, saopštio je na Telegram kanalu guverner te oblasti Sergej Lisak. "Agresor se ne zaustavlja. Nikopoljska oblast ponovo je na udaru. Granate teške artiljerije doletele su u grad. Ljudi su nepovređeni. Spasioci ispituju područje. Neprijatelj je podmukao i ne odustaje od taktike terorisanja civilnog stanovništva", naveo je Lisak u saopštenju.

08.18 Bogomaz: Granatirano rusko selo

Ukrajinske snage granatirale su selo u zapadnoj oblasti Brjanska, ali niko nije povređen, rekao je regionalni guverner Aleksandar Bogomaz u objavi na Telegramu. Ni Rojters, ni Gardijan nisu mogli da potvrde prijavljen napad na selo Lomakovka koje se nalazi blizu granice sa ukrajinskom černigovskom oblasti.

07.24 Novi udari na Kijev, ukrajinska odbrana: oboreno više od 30 raketa i dronova

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove. Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete, prenosi Rojters.

"Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane", navodi se u saopštenju.

Euronews

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je ranije prijavio dva odvojena talasa napada, napisao je na Telegramu da nije bilo poziva za spasilačke službe. 

07.15 SAD će prestati da dostavljaju neke podatke u okviru "Novog starta" Rusiji

Sjedinjene Američke Države su rekle da će od četvrtka prestati da dostavljaju Rusiji neka obaveštenja koja se zahtevaju u skladu sa sporazumom o kontroli naoružanja "Novi start", prenosi Rojters, uključujući ažurirane informacije o lokacijama njenih raketa i lansera, kako bi se osvetile za "stalna kršenja" sporazuma od strane Moskve.

U izveštaju na svojoj internet stranici, Stejt department je rekao da će takođe prestati da daje Rusiji telemetrijske informacije – daljinski prikupljene podatke o letu rakete – o lansiranju američkih interkontinentalnih i podmorničkih balističkih projektila.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije se zvanično povukao iz sporazuma koji ograničava raspoređene strateške nuklearne arsenale. On je 21. februara rekao da će Rusija "suspendovati učešće", ugrožavajući poslednji stub američko-ruske kontrole naoružanja.

07.00 Makron: Ukrajini dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je jule da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u julu u Litvaniji.

"Iz Viljnusa se mora poslati jasna poruka Ukrajini i Ukrajincima. Zalažem se za jače, konkretne i vrlo jasne bezbednosne garancije“, rekao je Makron novinarima nakon sastanka evropskih lidera u Moldaviji.

Nije precizirao o kakvim garancijama je reč, ali je rekao da bi one trebalo da budu nešto između garancija koje dobija Izrael i punopravnog članstva u NATO, kao i da će o tom pitanju razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Potsdamu 7. juna, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Carl Court

 

Da bezbednost Ukrajine mora da bude zagarantovana kada se rat završi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da saveznici u NATO tek moraju da razrade detalje o tome kako to urediti, .

"Kada se rat završi, moramo obezbediti da imamo okvir kako bismo osigurali da to ne bude pauza u ruskim akcijama protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Oslu, preneo je Rojters.

06.40 Putin uveren u pobedu Rusije u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je juče da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode.

Putin je to rekao u razgovoru s predstavnikom jedne višečlane porodice, koji je takođe izrazio sigurnost u pobedu Rusije tokom sastanka s predsednikom na Međunarodni dan deteta, preneo je TASS.

"Znam da će pobeda uvek biti naša i mislim da će naša zemlja na kraju biti garant mira i bezbednosti za sve narode, za sve zemlje sveta, za sve ljude i za sve zemlje", rekao je Putin.

06.20 Ukrajina: Rusija blokirala registraciju brodova za prevoz ukrajinskog žita

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je juče da je ponovo obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, zbog toga što je Rusija blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke. 

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

profimedia

 

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters. Rusija je 17. maja pristala na produženje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

06.00 Stoltenberg: Bezbednost Ukrajine mora biti zagarantovana kada se završi rat

Bezbednost Ukrajine mora da bude zagarantovana kada se rat završi, ali saveznici u NATO tek moraju da razrade detalje o tome kako to urediti, izjavio je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Kada se rat završi, moramo obezbediti da imamo okvir kako bismo osigurali da to ne bude pauza u ruskim akcijama protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Oslu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, NATO mora da zaustavi začarani krug agresije na Ukrajinu, a dodao je da "ostaje da se odluči o detaljima kako se to može uraditi".

Komentari (0)

Evropa