Evropa

Švedska će dozvoliti razmeštanje NATO trupa i pre formalnog članstva

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

12:15

Švedska će dozvoliti razmeštanje NATO trupa i pre formalnog članstva
Švedska će dozvoliti razmeštanje NATO trupa i pre formalnog članstva - Copyright EPA/JOHANNA GERON / POOL

veličina teksta

Aa Aa

Švedska će dozvoliti da NATO raspoređuje trupe na njenoj teritoriji čak i pre nego što se formalno pridruži Alijansi, izjavili su danas premijer Ulf Kristerson i ministar odbrane Pal Jonson.

Švedska je prošle godine podnela zahtev za ulazak u NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su Turska i Mađarska odložile njen prijem, prenosi Rojters.

"Vlada je odlučila da švedske oružane snage mogu da sprovode pripreme sa NATO-om i zemljama članicama kako bi omogućile buduće zajedničke operacije", rekli su Kristerson i Jonson za švedske medije.

"Pripreme se mogu sastojati od privremenog smeštaja strane opreme i osoblja na teritoriji Švedske. Ova odluka šalje jasan signal Rusiji i jača odbranu Švedske", dodali su.

Oni su još ocenili da Rusija i u narednom periodu ostaje pretnja susednim zemljama, i dodali da nisu sigurni u razmere teritorijalnih ambicija ruskog predsednika Vladimira Putina.

Finska, koja je zajedno sa Švedskom aplicirala za NATO članstvo i koja ima dugu granicu sa Rusijom, pridružila se alijansi u aprilu, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa