Fokus

Ruski "kit-špijun" stigao do obala Švedske: Kako je Hvaldimir "optužen" za špijunažu

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2023

-

23:27

Ruski "kit-špijun" stigao do obala Švedske: Kako je Hvaldimir "optužen" za špijunažu
Tanjug/AP/Sea Shepherd - Copyright Tanjug/AP/Sea Shepherd

veličina teksta

Aa Aa

Beluga kit koji je ranije optužen za špijuniranje za rusku mornaricu viđen je u nedelju kako pliva u blizini švedske obale.

Nekoliko metara dugačak beli kit prvi put je lociran pre nekoliko godina kako je nosio kameru u blizini Norveške, što je podstaklo sumnje da se koristi za špijunažu.

Od tada je dobio nadimak Hvaldimir, kombinujući reči hval (kit na norveškom) i uobičajeno rusko ime Vladimir.

Kada je prvi put primećen 2019. godine, kitova ogrlica je bila opremljena osnovom za malu kameru sa odštampanim natpisom „Oprema St. Peterburg“ na plastičnom kaišu  Biolozi koji su pronašli Hvaldimira uspeli su da skinu ogrlicu pričvršćenu oko njegove glave, navodi Euronews.

Norveška direkcija za ribarstvo spekulisala je u to vreme da je kit pobegao iz ograđenog prostora gde ga je verovatno obučavala ruska mornarica pošto je navikao na ljudsko društvo i da bi se približavao brodovima.

Moskva nikada nije zvanično komentarisala slučaj.

U nedelju je Hvaldimir viđen u blizini Hunebostranda u zapadnoj Švedskoj, južnije od mesta njegovog prvog pojavljivanja 2019. godine, navodi Sebastijan Strand iz organizacije OneVhale.

Hvaldimir se kretao u pravcu juga brže od uobičajenog, rekao je Strand.

On je primetio da se kit udaljava od uslova koji Beluga prirodno favorizuje - hladnijih voda Grenlanda i ruskog i norveškog Arktika.

Barencovo more i severni Atlantik su strateška područja za zapadnu i rusku mornaricu, koje su u zonu postavile podmornice.

„Ne znamo zašto se to tako brzo kreće u ovom trenutku“, rekao je on, priznajući da bi Hvaldimirova potraga da pronađe partnera mogla biti jedan od mogućih razloga.

"Možda su hormoni ti koji ga teraju da pronađe partnera. Ili usamljenost, pošto su beluge veoma društvene, on bi mogao da traži druge", rekao je on.

Čini se da je Hvaldimir bio dobrog zdravlja poslednjih godina, kaže Strand.

 

Komentari (0)

Svet