Život

Jato kitova ubica sat vremena jurilo jahtu britanskog para: Posada pripremala beg na splavu za spasavanje

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

15:58

Jato kitova ubica sat vremena jurilo jahtu britanskog para: Posada pripremala beg na splavu za spasavanje
Toa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski par Dženet Moris i Stiven Bajdvel pripremali su se da pobegnu na splavu za spasavanje, nakon što je jato orki počelo da juri i udara u njihovu jahtu.

Moris i Bajdvel, koji su poreklom iz Kembridža, učestvovali su na kursu jedrenja kod obala Maroka kada su primetili jato orki, poznatih i po imenu kitovi ubice, preneo je britanski list "Tajms".

Međutim, neočekivano, ovi morski sisari počeli su da udaraju u njihovu jahtu i jurili su ih punih sat vremena. 

Moris (58), koja radi kao poslovni konsultant, rekla je da su u početku bili zapanjeni prizorom, ali su s vremenom postajali sve zabrinutiji.

"Nisam mogla da verujem kada sam ih videla. To je izuzetno retko. Sedeli smo kao glinene patke. Bili smo neverovatno mirni, ali smo u sebi mislili: 'O bože'", kazala je ona.

Par je spavao pre nego što je preuzeo noćnu stražu kada su se probudili od zvuka udaranja o trup i članova posade koji su vikali: "Orke! Orke!"

"Uzeli smo naše dragocenosti i naše pasoše i razgovarali o pripremanju splava za spasavanje. Zaista nije pomoglo ni to što su uslovi bili loši pre dolaska kitova ubica. Jahta se mnogo ljuljala", navela je Moris. 

Incident se dogodio 2. maja 11 kilometara od lučkog grada Tangera, na severu Maroka.  

Gibraltarski moreuz, koji razdvaja Evropu i Afriku, često se naziva "dolinom orki" zbog broja kitova ubica koji se tamo mogu videti.

Od 2020. godine bilo je više od stotinu interakcija orki sa brodovima duž tog moreuza.

Komentari (0)

Magazin