Evropa

Marsel Čolaku novi rumunski premijer: Ostaje na snazi dogovor o "rotiranju" predsednika vlade

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

16:52

Marsel Čolaku novi rumunski premijer: Ostaje na snazi dogovor o "rotiranju" predsednika vlade
Marsel Čolaku novi rumunski premijer: Ostaje na snazi dogovor o "rotiranju" predsednika vlade - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

U rumunskom parlamentu danas je izglasano poverenje vladi novog rumunskog premijera Marsela Čolakua, nakon što je vladajuća koalicija zadržala dogovor o ''rotiranju'' premijera u cilju stabilizacije kreiranja politike za otključavanje fondova Evropske unije za oporavak.

Za poverenje vladi glasalo je 290 poslanika, dok je njih 95 bilo protiv, a za poverenje vladi glasali su i predstavnici manjina u parlamentu, prenosi Rojters.

Čolakuove levičarske socijaldemokrate i liberali desnog centra složili su se da smenjuju premijere kada su formirali veliku koalicionu vladu krajem 2021. godine, zajedno sa mlađom strankom etničkih Mađara, podseća agencija.

Zamena vlasti, koja je odložena tronedeljnim štrajkom prosvetara, dodatno je zaustavila komplikovane reforme plata i penzija u javnom sektoru potrebne da bi Evropska komisija nastavila da isplaćuje sredstva.

Čolaku je obećao da će izvršiti politički osetljive reforme, kao i da će Rumuniji dati aktivniji glas u spoljnoj politici kao članici NATO-a i EU, a takođe je obećao da će do kraja mandata sledeće godine povećati neto minimalnu zaradu na 500 evra, a do kraja 2025. prosečnu platu na 1.000 evra.

''Fondovi Evropske unije moraju biti motor ove ekonomije. Mi smo formirali ovu veliku koaliciju za stabilnost Rumunije u teškim vremenima. U našoj je moći da popunimo ogroman jaz u poverenju između političara i građana'', rekao je Čolaku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa