Evropa

Debata u Britaniji o "invaziji na južnu obalu": Među migrantima koji nadiru čamcima preko Lamanša veliki broj Albanaca

Komentari
Debata u Britaniji o "invaziji na južnu obalu": Među migrantima koji nadiru čamcima preko Lamanša veliki broj Albanaca
Albanci u Londonu sa natpisom "ne pravite Albance žrtvenim jagnjetom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proteklih nedelja beleži se veliki broj migranata koji su ilegalno putem Lamanša pokušali da uđu u Veliku Britaniju. Ovo ukazuje na razmere problema koje vlada u Londonu ima sa doseljenicima koji nemaju pravo da budu tu. Među onima koji stvaraju najveću "glavobolju" nalaze se migranti iz Albanije, koji su prošle godine činili više od četvrtine ukupnog broja migranata koji su čamcima pokušali da uđu u zemlju.

Komitet u okviru britanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da albanskim građanima "ne bi trebalo rutinski da se odobrava azil", dodajući da je 51 odsto njih dobilo pozitivan odgovor pri zahtevu u prvih šest meseci prošle godine.

U izveštaju koji je objavljen pre nekoliko dana, komitet kaže da je azil odobren za više od polovine Albanaca koji su ga zatražili, a većinom su došli trajektima ili avionima, pre nego malim čamcima kojim ugroženi azilanti uglavnom dolaze da traže zaštitu.

Komitet je dodao da u istom periodu, devet zemalja, uključujući Nemačku, nije prihvatilo zahteve za azil iz Albanije, i pozvao je zvaničnike da objasne zbog čega je stopa prihvatanja u Velikoj Britaniji tako visoka u poređenju sa drugim zemljama, prenosi BBC.

U 2022. godini, od 45,755 osoba koje su prešle Lamanš i tako stigle u Veliku Britaniju, bilo ih je 12,301 iz Albanije - što je neverovatan porast u odnosu na svega 800 u 2021. godini.

"Albanija je bezbedna zemlja. U njoj ne besni rat, i kandidat je za prijem u EU. Nema jasnih osnova da UK rutinski odobrava hiljade zahteva za azil koji dolaze od albanskih građana", stoji u izveštaju komiteta.

Leon Neal/Pool Photo via AP, File

Brtianski premijer na konferenciji. Ispod njega piše: "Zaustavite čamce"

Suprotno mišljenje ima Dejvid Nil, pravni istraživač sa ekspertizom u vezi sa albanskom migracijom, koji je podnosio dokaze komitetu, i koji smatra da je ovaj izveštaj "veoma razočaravajući, jer ignoriše njegove tvrdnje da mnogi Albanci pokušavaju da izbegnu krug krvnih osveta".

"Suprotno tvrdnji komiteta, Albanija je daleko od 'bezbedne zemlje', kao što sam jasno naveo u svom pismenom svedočenju. Jedan od glavnih uzroka bekstva Albanaca iz zemlje je krvna osveta. Postojeća sudska praksa sa smernicama jasno pokazuje da albanska država generalno ne pruža adekvatnu zaštitu žrtvama krvne osvete, i jasno je po mom mišljenju da dokazi na koje se oslanja Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu dovoljni da opravdaju odstupanje od ovoga", naveo je Nil, prenosi "Gardijan".

On je dodao da je rizik od ponovne trgovine ljudima za one koji se vrate u Albaniju "značajno visok". 

"Povratak Albanaca po kratkom postupku bez suštinskog razmatranja njihovih zahteva dovešće do toga da mnoge prave izbeglice budu vraćene u zemlju u kojoj se suočavaju sa daljim progonom", rekao je Nil.

Varnice između Londona i Tirane

Veliki priliv migranata iz Albanije, doveo je do oštre razmene optužbi između britanskih i albanskih zvaničnika.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman opisala je ove migracije kao "invaziju na južnu obalu", što je albanski premijer Edi Rama nazvao "ludim narativom" i pokušajem da se prikrije neuspela migrantska politika Ujedinjenog Kraljevstva.

Albanija je takođe javno protestovala protiv onoga što je nazvala "verbalnim linčom" od strane drugog britanskog zvaničnika koji je komentarisao albanske imigrante. Rama je optužio britansku vladu da od Albanca "pravi žrtveno jagnje, jer je dospela u slepu ulicu svojom novom politikom koja je rezultat Bregzita".

Henry Nicholls/Pool via AP

Sastanak Rame i Sunaka, 23. mart 2023.

U martu ove godine, međutim, Rama se u Londonu sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Nakon sastanka, rekao je da "britanski zvaničnici izdvajaju Albance zbog političkih poena, što je sramota". 

Sunakov portparol odgovorio je tada da "Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja i ceni albanske migrante koji legalno dolaze u zemlju, ali da veliki broj ilegalnih putovanja brodom u Ujedinjeno Kraljevstvo opterećuje sistem azila".

Sunak je komentarisao albanske migrante i prošle nedelje, kada je rekao da plan za borbu sa ilegalnim migracijama napreduje, i da je na osnovu dogovora sa Albanijom vraćeno 1.800 ljudi, pa se "već vide efekti".

Oglasima protiv ilegalnih migracija

Da britanska vlada zaista pokušava da smanji priliv imigranata iz Albanije, pokazuju i oglasi specijalno usmereni ka onima koji traže azil a dolaze putem Lamanša.

U oglasima koji se objavljuju na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, na albanskom i engleskom jeziku se navodi da "oni koji pokušavaju da pređu Kanal ilegalno mogu biti pritvoreni i poslati nazad", preneo je "Skaj njuz".

Slične mere su preduzete i prošle godine pa to nije mnogo pomoglo, na šta je ukazala i partija Laburista, koja je rekla da "ne veruje da će se ovim nešto postići ni sada".

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik je rekao da je valda "odlučna da zaustavi brodove sa imigrantima".

"Kampanja koja se odvija u Albaniji, samo je jedna komponenta rada Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se razbili mitovi o ilegalnom putovanju u UK, objasnila stvarnost i kako bismo se izborili sa lažima koje plasiraju oni koji se bave trgovinom ljudima, a koji profitiraju od ovoga", naveo ja Dženrik.

Jedna od najvećih briga za kritičare, predstavlja to što smatraju da među onima koji dolaze u UK ima dosta pripadnika kriminalnih grupa.

Tako je ministarka unutrašnjih poslova vlade u senci (opozicije) Ivet Kuper rekla da "takozvana rešenja Torijevaca za rešavanje migrantske krize propadaju na svakom koraku".

"Neverovatno je da, dok broj prelazaka preko Lamanša nastavlja da raste, i dok je sistem azila u haosu, sve što konzervativci mogu da smisle da zaustave kriminalne bande jeste reklamna kampanja", rekla je ona.

Mladi Albanci preko Lamanša traže "bolje sutra"

U reportaži iz marta ove godine, agencija AP bavila se mladima iz Albanije koji svoju sreću žele da okušaju u Velikoj Britaniji.

"Pokušali smo da ispunimo sve njegove zahteve, da ima za knjige i odeću, hranu i da se malo zabavi. Ipak, on je i dalje bio nezadovoljan", rekla je o svom sinu Monika Mulaj, nastavnica u ​​severoistočnom albanskom gradu, u jednom od najsiromašnijih regiona u zemlji.

Njen sin je napustio zemlju pre pet godina, dok je još bio na fakultetu, a danas ima 25 godina, radi dva posla u Velikoj Britaniji i ne pomišlja da se vrati u domovinu. 

"Albanija nazaduje", rekao je majci.

Put sličan njegovom, poslednjih nekoliko godina izabralo je hiljade mladih Albanaca koji su prešli Lamanš u malim čamcima da bi potražili posao u Velikoj Britaniji. Njihova "odiseja" rezultat je anemične ekonomije i čežnje mlađih generacija za novim mogućnostima.

AP Photo/Franc Zhurda

Grad Kukeš, Albanija

Velika Britanija je privlačna Albancima jer ima bolju ekonomiju i bolje plaćene poslove od susednih zemalja poput Grčke ili Italije. Mnogi Albanci takođe imaju porodične veze toj zemlji. Birmingem, na primer, ima veliku populaciju imigranata iz albanskog grada Kukeš.

Petrit Lješi, koji je vlasnik motela u Kukešu, već dve godine muči se da pronađe konobare jer su je veliki broj mladih iz tog grada otišao.

"Ne bih krivio 25-godišnjaka koji odlazi zbog malih plata ovde. Ono što naša zemlja nudi nije dovoljno da se izgradi pravi život", rekao je Lješi.

Mali broj migranata zapravo traži vizu. Uglavnom plaćaju švercerima od 5.000 do 20.000 evra da ih ilegalno "prebace". 

Mnogi migranti kreću na putovanje u nadi da će naći siguran posao, da bi tek po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo otkrili da moraju da rade u "fabrikama" za uzgoj kanabisa i do dve godine, kako bi otplatili novac za "prebacivanje", prema izveštajima albanskih medija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa