Evropa

Island obustavio lov na kitove do kraja avgusta: Uvod u potpunu zabranu lova

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

09:45

Island obustavio lov na kitove do kraja avgusta: Uvod u potpunu zabranu lova
Island obustavio lov na kitove do kraja avgusta: Uvod u potpunu zabranu lova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Island obustavlja ovogodišnji lov na kitove do kraja avgusta nakon što je u vladinom izveštaju utvrđeno da lov nije u skladu sa islandskim Zakonom o dobrobiti životinja.

Islandska vlada je saopštila da obustavlja ovogodišnji lov na kitove do kraja avgusta zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, što je potez koji će verovatno dovesti do potpunog obustavljanja tog lova, objavio je Gardijan.

Grupe za prava životinja i ekolozi pozdravili su tu odluku.

"Doneo sam odluku o obustavljanju lova na kitove" do 31. avgusta, rekla je islandska ministarka za hranu Svandis Svavarsdotir u saopštenju.

Nedavno praćenje lova na kitove koje je sprovela islandska Uprava za hranu i veterinu otkrilo je da ubijanje tih životinja traje predugo. Video snimci koje je emitovala Uprava za hranu i veterinu pokazali su agoniju kita kojeg su pokušavali da ulove pet sati.

Svavarsdotir je istakla da lov na kitove neće biti nastavljen pod ovim uslovima.

Na Islandu je preostala samo jedna kompanija za lov na kitove, "Hvalur", a njena dozvola za lov ističe ove godine. 

Druga kompanija je prestala da radi 2020. godine, navodeći da više nije profitabilna.

Sezona lova na kitove na Islandu traje od sredine juna do sredine septembra, a sumnja se da bi "Hvalur" počeo lov na kitove u septembru.

Godišnje kvote dozvoljavaju ubijanje 209 kitova perajara - drugog po dužini morskog sisara posle plavog kita - i 217 malih kitova.

Ulov je drastično opao poslednjih godina zbog sve manjeg tržišta za meso kitova.
Island, Norveška i Japan su jedine zemlje na svetu koje su nastavile lov na kitove suočene sa žestokim kritikama ekologa i zaštitnika prava životinja.

Ne postoji human način da se ubije kit na moru, i zato pozivamo ministra da to učini trajnom zabranom", rekao je izvršni direktor Hjuman sosajeti internešenela za Evropu Rud Tombrok.

 

Komentari (0)

Evropa