Evropa

Uprkos zabrani, Prajd održan u Istanbulu: Policija se uzdržala od nasilja, ali privodila aktiviste

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

19:09

Uprkos zabrani, Prajd održan u Istanbulu: Policija se uzdržala od nasilja, ali privodila aktiviste
Uprkos zabrani, Prajd održan u Istanbulu: Policija se uzdržala od nasilja, ali privodila aktiviste - Copyright Tanjug AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina aktivista se, uprkos zabrani, danas okupilo na paradi ponosa u centru Istanbula.

Oni su skup održali u četvrti Nišantaši, pošto im je zabranjen pristup Trgu Taksim, gde su održani veliki antivladini protesti 2013. godine, piše Gardijan.

Ovogodišnji Prajd se završio ranije nego što se očekivalo, bez ikakvih uličnih sukoba ili policijskog nasilja, međutim više od 40 aktivista je privedeno.

Britanski list dodaje da turska LGBTQ+ zajednica strahuje od još većeg pritiska nakon što je Redžep Tajip Erdogan pobedio na izborima u maju i tako produžio svoju vladavinu do 2028. godine.

Erdogan je predizbornoj kampanji optužio glavnu opozicionu stranu CHP i njene saveznike da su pro-LGBTQ+ pre i posle izbora, obećavši svojim pristalicama da LGBTQ+ zajednica nikada neće ući u njegovu stranku sa islamskim korenima.

"Pod izgovorom zaštite porodičnih vrednosti, vlasti uskraćuju LGBTQ+ osobama pravo da žive slobodno", rekao je direktor Amnesti internešnel za Evropu Nils Muižnieks.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa