Evropa

Orban odbacio predlog budžeta EU koji promoviše migracije

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

16:38

Orban odbacio predlog budžeta EU koji promoviše migracije
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban odbacio je danas predlog budžeta EU koji promoviše migracije i "povećanje briselske birokratije", tokom razgovora sa Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog saveta i premijerima Hrvatske, Belgije, Luksemburga, Slovačke i Švedske.

Kako je saopšteno je iz Orbanove službe za odnose s javnošću, mađarski premijer je takođe rekao da predlogu amandmana na budžet Evropske komisije u sadašnjem obliku "nedostaje ozbiljnosti" i da je kao takav "neprikladan za debatu", prenosi agencija MTI.

Predočava se da će Brisel pružiti još 50 milijardi evra podrške Ukrajini, iako je korišćenje resursa EU obezbeđenih za potrebe zvaničnog Kijeva od početka rata "još nejasno".

Brisel je tražio dodatna sredstva od država članica kako bi pokrio deficit u budžetu EU zbog rasta kamata, dok novac koji Mađarskoj i Poljskoj duguje administracija EU još iz prethodnog perioda i dalje nije stavljen na raspolaganje ovim zemljama, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta premijera Orbana ističu da je dodatni problem to što bi predlog budžeta EK "dodatno naduvao briselsku birokratiju".

Mađarska vlada upozorava da bi Brisel, umesto da zaustavi ilegalnu migraciju, potrošio dodatne milijarde na podršku prilivu ilegalnih migranata u Evropu, navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa