Evropa

"Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč - apokaliptični": Dani nemira u Francuskoj, Makron zakazao krizne sastanke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, RSE, BFM

03/07/2023

-

11:25

"Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč - apokaliptični": Dani nemira u Francuskoj, Makron zakazao krizne sastanke
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron trebalo bi danas da se sastane sa liderima oba doma parlamenta pošto su u toj zemlji održani protesti i šestu noć zaredom zbog policijskog ubistva tinejdžera Nahela M. Iako se čini da nemiri jenjavaju, i u nedelju je uhapšeno na desetine ljudi. 

Tokom najnovijeg protesta, policija je uhapsila 49 osoba širom zemlje, izvestili su francuski mediji, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova. To je znantno manje u odnosu na 719 osoba uhapšenih samo dan ranije, dok je u petak uhapšeno njih 1.300. Ipak, u javnosti i dalje postoji bojazan da bi situacija mogla da "plane". Samo u noći sa subote na nedelju uhapšeno je 719 ljudi, povređeno je 45 policajaca i žandarma, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim putevima zabeležen 871 požar, saopštilo je francusko ministarstvo unitrašnjih poslova.

Kako prenosi Gardijan, Makron će se u utorak sastati i sa gradonačelnicima 220 gradova pogođenih protestima, saopštila je njegova kancelarija nakon kriznog sastanka sa ministrima u vladi održanog u nedelju uveče.

Makron je nakon tog sastanka ukazao da "vlada mora i dalje danonoćno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

"Moramo prvo da odvojimo vreme da okvalifikujemo događaje pre nego što donesemo zaključke", poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Tanjug/Mohamed Badra, Pool via AP

 

U Marselju je noćas bilo najnapetije, gde su snage reda na grupe mlađih demonstranata ispalile suzavac.

Nemirna, mada mnogo mirnija od prethodnih, bila je i noć u prestonici, gde je oštećeno šest javnih zgrada i povređeno pet policajaca.

"Rezultati se mogu sažeti u jednu reč - apokaliptični"

Nahel M, 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porekla, ubijen je tokom saobraćajne kontrole u utorak u predgrađu Nanterea. Smrt Nahela ponovo je podstakla dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mešovitih urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam.

Makron je odbacio postojanje sistemskog rasizma unutar francuskih agencija za sprovođenje zakona. Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marseju Rudi Mana opisao je "gerilske scene" tokom nemira, navodi BFM TV.

"Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilaske borbe u centru Marseja, severni okruzi su takođe bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće", izjavio je Mana pre nekoliko dana.

Dodao je da su policajci "u stanju neverovatne fizičke i psihičke iscrpljenosti".

Francuski gradonačelnici pozvali građane na okupljanje protiv nereda

Kako piše Radio slobodna Evropa, francuski gradonačelnici pozvali su građane i izabrane zvaničnike da se okupe u gradskim većnicama širom zemlje u ponedeljak u znak masovnog protivljenja nasilnim protestima koji traju skoro nedelju dana.

Vanredni poziv na "mobilizaciju građana" kako bi se vratio red u republiku usledio je nakon što je dom gradonačelnika predgrađa Pariza napadnut, a automobil zapaljen, što je izazvalo veliki gnev.

U saopštenju za javnost, udruženje gradonačelnika zemlje je navelo da su "komune svuda u Francuskoj poprište ozbiljnih nemira, koji ekstremnim nasiljem ciljaju republičke simbole".

AP Photo/Cara Anna

 

U želji da smiri ono što je postalo jedan od najvećih izazova za predsednika Emanuela Makrona otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ponovo raspoređuje 45.000 policajaca i žandarma širom zemlje tokom noći sa nedelje na ponedeljak, što je ista brojka kao prethodne dve noći.

Političari su, u međuvremenu, osudili napad na rezidenciju Vinsenta Žanbruna, desničarskog gradonačelnika L'Hai-les-Roses izvan Pariza, u kojem su napadači zapalili automobil i gađali njegovu kuću.

Žanbrunova supruga i deca od pet i sedam godina bili su kod kuće, dok je sam gradonačelnik bio u gradskoj većnici gde je pokušavao da se izbori sa neredima.

Njegova supruga je "teško povređena", ima slomljenu nogu, tvrde tužioci, koji su od otvorili istragu o pokušaju ubistva.

"Sinoć su užas i sramota dostigli novi nivo", naveo je gradonačelnik u saopštenju.

Baka ubijenog dečaka pozvala na smirivanje

Ranije, u nedelju, baka Nahela pozvala je na smirivanje, rekavši da su izgrednici samo koristili njegovu smrt kao "izgovor".

"Stanite i ne pravite nerede“, rekla je Nahelova baka Nadia televiziji BFM u telefonskom intervjuu.

"Ljudima koji se bune ovo kažem: 'Nemojte razbijati prozore, napadati škole ili autobuse. Stanite! Mame idu autobusom, mame idu napolje.“

Dodajući da je "umorna", Nadia je rekla: "Nahel, on je mrtav. Moja ćerka je imala samo jedno dete, a sada je izgubljena, gotovo je, moja ćerka više nema život. A što se mene tiče, naterali su me da izgubim i ćerku i unuka".

Komentari (0)

Evropa