Evropa

Porodica Navaljnog podnela tužbu jer im nije dozvoljeno da ga posete u ruskom zatvoru

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

18:56

Porodica Navaljnog podnela tužbu jer im nije dozvoljeno da ga posete u ruskom zatvoru
Porodica Navaljnog podnela tužbu jer im nije dozvoljeno da ga posete u ruskom zatvoru - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Porodica ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru, podnela je grupnu tužbu protiv kažnjeničke kolonije koja im ne dozvoljava da ga posete i namerava da taj slučaj dovede do Ustavnog suda ukoliko bude potrebno, saopštio je danas Navaljni.

"Ja sam osuđenik. I nikada ne prestaju da me podsećaju da sam 'kao i svi drugi'. Ali imao sam nula poseta u poslednjih godinu dana, nula dugih poseta, nula kratkih poseta i dva telefonska poziva pre 11 meseci", istakao je Navaljni na Instagramu, prenosi Rojters.

Navaljni je naveo da Ustav garantuje pravo njegovoj deci da ga viđaju, kao i da je on u obavezi da učestvuje u njihovom vaspitanju.

"Ustav garantuje i prava mojih roditelja. Ja sam u obavezi da, koliko mogu, brinem o njima", napisao je ruski opozicionar, dodavši da je njegovim roditeljima bio zabranjen ulazak u sudnicu tokom poslednjeg saslušanja u junu.

On je kao tužioce naveo suprugu Juliju, roditelje i decu Dašu i Zahara.

Navaljni služi kaznu od 11 i po godina u kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 235 kilometara istočno od Moskve, zbog navodne prevare i drugih optužbi za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ugušile njegove kritike na račun predsednika Rusije Vladimira Putina.

On je, otkako je u zatvoru, podneo brojne pritužbe protiv kaznene kolonije, ali sve su odbijene.

Prošlog meseca je počelo novo suđenje protiv Navaljnog zbog navodnih "ekstremističkih aktivnosti", koje bi mogle da dovedu do produženja njegove zatvorske kazne za još 10 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa