Evropa

Nemačka policija uhapsila sedam osoba osumnjičenih za osnivanje terorističke grupe

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

10:27

Nemačka policija uhapsila sedam osoba osumnjičenih za osnivanje terorističke grupe
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija uhapsila je danas sedam osoba zbog sumnje da su osnovali terorističku organizaciju u cilju izvođenja napada slično Islamskoj državi, rekli su tužioci. 

Tužioci su naveli da su uhapšeni državljani Turkmenistana, Tadžikistana i Kirgizije u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, da su se oni poznavali od ranije dugo vremena, a da su ušli u zemlju iz Ukrajine nedugo nakon što je počeo rat 2022. godine, prenosi Rojters. 

Oni su formirali terorističku organizaciju u junu 2022. godine i razmatrali su ciljeve u Nemačkoj i pokušavali da nabave oružje, ali u trenutku hapšenja nisu imali konkretne planove za napad, navodi se u saopštenju tužilaca.

Osim državljanina Kirgizije, osumnjičeni uhapšeni u Nemačkoj takođe su prikupljali novac za Islamsku državu od aprila 2022. i više puta ga prenosili grupi u inostranstvo. 

Holandske vlasti su danas uhapsile još dvojicu osumnjičenih povezanih sa grupom, muškarca iz Tadžikistana i njegovu suprugu iz Kirgizije koji su boravili u Holandiji od 2022. godine.  Muškarac je osumnjičen da je pripadnik Islamske države i da je primio naređenje za planiranje napada, iako planovi nisu bili konkretni, naveli su holandski tužioci u odvojenom saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa