Evropa

Holandske vlasti zaplenile su 8.000 ilegalnih pilula za mršavljenje, testovi pokazuju da sadrže drogu amfetamin

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

16:33

Holandske vlasti zaplenile su 8.000 ilegalnih pilula za mršavljenje, testovi pokazuju da sadrže drogu amfetamin
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Holandska uprava za bezbednost hrane i potrošačkih proizvoda (NVVA) zaplenila je oko 8.000 ilegalnih tableta za dijetu, koje se često prodaju pod imenom Iomak, od raznih prodavaca tokom nedelju dana akcije usmerene na trgovinu ovim pilulama. 

"Testovi pokazuju da pronađene pilule sadrže tešku drogu amfetamin", saopštio je NVWA, ističući da su ove pilule ilegalne u Holandiji i da mogu imati veoma ozbiljne neželjene efekte, prenosi NL tajms.

Inspektori NVWA pretresli su tri kuće i dva poslovna prostora na različitim lokacijama.

U Roterdamu su uhapšene dve osobe osumnjičene za prodaju ilegalnih tableta za mršavljenje. Detektivi su pretresli poslovni prostor, dve kuće, garažni boks i tri automobila. Zaplenili su preko 1.800 Iomak tableta, veću količinu steroida i više od 20.000 evra u gotovini. 

Kod muškarca iz regiona Harlema pronađeno je oko 4.500 tableta i 27 poštanskih paketa spremnih za isporuku. U njegovoj kući istražitelji su zaplenili i 20.000 evra gotovine.

NVWA je apelovala na stanovnike Holandije da ne kupuju ili ne koriste pilule za mršavljenje kao što je Iomak. Tablete koje je NVWA zaplenio sadržavale su amfetamin. 

"Neželjeni efekti kao što su ubrzano lupanje srca, bol u grudima, mučnina, glavobolja i uznemirenost mogu se javiti nakon samo jedne tablete. Nekoliko korisnika je imalo krvarenje u mozgu nakon upotrebe Iomak-a ili tableta sa istim sastojcima", saopštila je Holandska uprava za bezbednost hrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa