Evropa

Rama: Bajden na samitu NATO govorio o problemu Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

19:21

Rama: Bajden na samitu NATO govorio o problemu Zapadnog Balkana
Rama: Bajden na samitu NATO govorio o problemu Zapadnog Balkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je predsednik SAD Džozef Bajden govorio i o bezbednosnom problemu Zapadnog Balkana, tokom obraćanja na samitu NATO u Viljnusu.

''Teši me činjenica da se predsednik Bajden u svom govoru pred Savetom dotakao ove tačke, jer bezbednosni problem Zapadnog Balkana danas možda nije u istoj meri kao veliki problem Ukrajine, ali nije tako mali da se tretira kao nevažan'', rekao je Rama, a prenosi Albanijen Post.

On je istakao da je ''ono što se dešava uznemirujuće'', i to, kako je ocenio, pogotovo u poslednje vreme, ''kada je sever Kosova postao vrela tačka i pretnja od konflikta postaje sve veća''.

''Istovremeno dok postoji dijalog između Beograda i Prištine, kojim posreduje EU, postoji i treća strana povezana sa stvaranjem ekstremističkih grupa na severu Kosova'', tvrdi Rama.

profimedia

 

On je ranije istakao da je prirodno za Albaniiju da ulaže više u odbranu, što je direktna posledica dešavanja u Ukrajini.

''Smatram da postoji potpuna namera da se nastavi podrška Ukrajini, i svi žele da više investiraju u odbranu, što je direktna posledica događaja u Ukrajini. Za nas je tako nešto prirodno, zato što smo na teži način naučili šta znače sloboda i demokratija u jednoj zemlji'', rekao je Rama.

On je dvodnevni samit Alijanse u litvanskoj prestonici opisao kao odlučujući. Govoreći o odluci da članice NATO najmanje dva odsto svog BDP-a odvajaju za odbranu, Rama je istakao da to za Albaniju predstavlja ''pod, a ne plafon'' posvećenosti, pored toga ''što nismo među najbogatijim zemljama članicama''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa