Evropa

Policija kaže da "nema dokaza o zločinu" suspendovanog voditelja BBC, supruga saopštila da je završio u bolnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

22:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izgleda da je, bar u ovom trenutku, saga u vezi sa voditeljem BBC-ja, prethodno optuženim za plaćanje mladoj osobi za eksplicitne fotografije, završena, a otkriven je njegov indentitet - u pitanju je Hju Edvards, jedan od najpoznatijih i najplaćenijih britanskih prezentera. 

Njegovo ime objavila je supruga, u podužem saopštenju u kom navodi da "pati od ozbiljnih mentalnih problema", da se poslednjih godina "lečio od teške depresije", kao i da su "događaji od poslednjih nekoliko dana uveliko pogoršali stvari".

"Pretpreo je još jednu ozbiljnu epizodu i sada se nalazi u bolnici, gde će ostati u doglednoj budućnosti", saopštila je Edvardsova supruga.

Dodala je da će, kada bude procenjeno da je u mogućnosti, odgovoriti na sve optužbe koje su protiv njega iznete prošlog četvrtka.

"U datim okolnostima i s obzirom na njegovo stanje, želela bih da se poštuje privatnost naše porodice i svih onih koji su obuhvaćeni ovom situacijom. Znam da je Hjuu duboko žao zbog toga što su neke kolege uticale na nedavne medijske spekulacije koje su se prenosile. Nadamo se da će ova izjava uticati na to da se sve ovo privede kraju", navodi se u saopštenju.

Neposredno pre nego što je otkriveno ime ovog voditelja, londonska policija saopštila je da "nema dokaza da je voditelj BBC-ja koji je navodno platio osobi tinejdžerskog uzrasta za seksualno eksplicitne fotografije, počinio zločin".

"Policija je odlučila da ne preduzima dalje akcije nakon razgovora sa navodnom žrtvom, i roditeljima te osoba", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, tabloid "San" koji je pokrenuo čitavu priču odlučio je da se povuče, pa su poslali saopštenje u kom kažu da "ne planiraju da objavljuju dalje optužbe o Hjuu Edvardsu". Takođe, iz ovog lista su poručili i da će sarađivati sa internom istragom koju vrši BBC.

Četiri decenije karijere

Kako na sajtu BBC piše, Hju Edvards (61) ima karijeru dugu četiri decenije, a od toga dve kao vodeći prezenter centralnih vesti u deset sati.

Navodi se da je Britancima saopštavao mnoge ključne i važne vesti koji uključuju sahranu kraljice Elizabete, venčanje princa Vilijama i Kejt, princa Harija i Megan, kraljičin dijamantski i platinasti jubilej, inauguraciju predsednika SAD Baraka Obame i smrt Nelsona Mandele.

Bio je i jedan od plaćenijih radnika BBC-ja, sa zaradom između 430.000 i 440.000 funti za godinu 2022/2023.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Prvi čovek britanskog javnog servisa, Tim Dejvi, rekao je zaposlenima da je ovo bio "veoma složen splet okolnosti".

"Ovo će bez sumnje biti teško vreme za mnoge nakon nekoliko izazovnih dana. Želim da vas uverim da je naša neposredna briga i obaveza da se brinemo za sve koji su u ovo uključeni", rekao je Dejvi.

Kada je otkriveno ime voditelja, brojna zaštitna lica BBC-ja su stala u njegovu odbranu, pa je tako novinar Džon Simpson rekao da mu je "žao svih koji su umešani u ovo", kao i da "nije bilo krivičnog dela, pa je ovo ččisto lična tragedija za sve umešane, za koje se nada da će ih štampa sada osaviti na miru".

Međutim, pojavile su se i nove optužbe - sam BBC objavio je da je, nakon prvobitne priče "Sana" pokrenuta istraga, u okviru koje se utvrdilo da je Edvards slao sugestivne i neprikladne poruke trojici kolega iz britanskog javnog servisa.

Kako se odvijala čitava situacija?

Prezenter BBC suspendovan je nakon što je tabloid "San" objavio da je, navodno, potrošio 35.000 funti za eksplicitne slike osobe koja je u tom trenutku imala 17 godina.

Ovo je objavljeno na osnovu iskaza majke te osobe, uz tvrdnju da je njeno dete novac koristilo za kupovinu kokaina.

Pored ove osobe za koju "San" tvrdi da im je dala izjavu, još jedna u ranim dvadesetim godinama se obratila direktno BBC-ju, rekavši da se osećala ugroženo zbog svađe u vezi sa plaćanjem seksualno eksplicitnih fotografija.

Kako je ta osoba rekla, voditelj ju je prvo anonimno kontaktirao na jednoj aplikaciji za upoznavanje, a kada je zapretila da će reći u javnosti ko je on, voditelj joj je slao preteće poruke.

Britanski javni servis je naveo da je video i potvrdio verodostojnost pretnji koje je voditelj slao. 

Takođe, dodaje se da se ova osoba, "urpkos pritiscima" na kraju nije sastala sa voditeljem, i da nema nikakve veze sa onom o kojoj je prvo pisao San, i kojoj je voditelj navodno platio ukupno 35.000 funti.

Ističe se i da je ova osoba razgovarala BBC-jem, ali da nije uložila žalbu sektoru za korporativne istrage kompanije, koja ispituje takve optužbe.

Komentari (0)

Evropa