Evropa

Objavljeno ime voditelja BBC optuženog da je plaćao za eksplicitne fotografije, oglasila se londonska policija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

12/07/2023

-

19:49

Objavljeno ime voditelja BBC optuženog da je plaćao za eksplicitne fotografije, oglasila se londonska policija
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Voditelj BBC Hju Edvards imenovan je kao voditelj britanskog javnog servisa koji je plaćao mladoj osobi za eksplicitne fotografije, o čemu su svi svetski mediji počeli da izveštavaju od prošle nedelje. Na njegov idenditet je ovim povodom ukazala njegova supruga koja je navela da njen suprug "pati od ozbiljnih mentalnih problema" i da sada "prima bolničku negu kojoj će do daljnjeg ostati dosledan", prenosi BBC.

Njegova supruga, Viki Flind navela je da sada, nakon svega, traži privatnost za svoju porodicu kako bi mogla da nastavi da se nosi sa nastalom situacijom. U saopštenju koje je Filnd dala  za PA novinsku agenciju navodi se da ona o svemu govori nakon pet izuzetno teških dana u kojima se njena porodica našla.

"Činim ovo prvenstveno jer brinem za njegovo mentalno zdravlje i kako bih zaštitila našu decu. Hju pati od ozbiljnih mentalnih problema. Kao što je dobro dokumentovano, poslednjih godina se lečio od teške depresije. Događaji koji su se zbili poslednjih dana su pogoršali stvari i on je pretrpeo još jednu ozbiljnu epizodu i sada je na medicinskoj nezi gde će biti i dalje", rekla je ona.

Kako je dodala, njen suprug će, kada bude procenjeno da je u mogućnosti, odgovoriti na sve optužbe koje su protiv njega iznete prošlog četvrtka.

"U datim okolnostima i s obzirom na njegovo stanje, želela bih da se poštuje privatnost naše porodice i svih onih koji su obuhvaćeni ovom situacijom. Znam da je Hjuu duboko žao zbog toga što su neke kolege uticale na nedavne medijske spekulacije koje su se prenosile. Nadamo se da će ova izjava uticati na to da se sve ovo privede kraju", navodi se u saopštenju.

profimedia

 

Kako na sajtu BBC piše, Hju Edvards (61) radio je četiri decenije, od toga dve, kao vodeći prezenter BBC-jevih centralnih vesti u deset sati. Kako navode, on je Britancima saopštavao mnoge ključne i važne vesti koji uključuju sahranu kraljice Elizabete, venčanje princa Vilijama i Kejt, princa Harija i Megan, kraljičin dijamantski i platinasti jubilej, inauguraciju predsednika SAD Baraka Obame i smrt Nelsona Mandele.

Odrastao je u Velsu i studirao na Univerzitetu u Kardifu gde je postao i počasni profesor na katedri za novinarstvo. Bio je i jedan od plaćenijih radnika BBC-ja sa zaradom između 430.000 i 439.999 funti za godinu 2022/2023. Živi u Londonu sa suprugom i petoro dece. BBC takođe navodi i da je Edvards ranije otovoreno govorio o svojoj borbi sa depresijom.

Prezenter BBC suspendovan je nakon što je tabloid "San" objavio da je, navodno, potrošio 35.000 funti za eksplicitne slike osobe koja je u tom trenutku imala 17 godina. Ovo je objavljeno na osnovu iskaza majke te osobe, uz tvrdnju da je njeno dete novac koristilo za kupovinu kokaina.

Londonska policija: Nema krivičnog dela u slučaju voditelja BBC

Specijalna služba za borbu protiv kriminala utvrdila je da ne postoje informacije koje bi ukazivale da je počinjeno krivično delo u slučaju voditelja BBC kog je mladić optužio da mu je plaćao za seksualno eksplicitne fotografije, saopštila je danas londonska policija.

Kako se navodi, prilikom donošenja ovog zaključka, istražitelji su razgovarali sa brojnim stranama, uključujući BBC, podnosioca žalbe i njegovu porodicu. Dodaje se da policija neće sprovoditi dalje akcije, te da britanski javni servis može da nastavi sa internom istragom, prenosi BBC.

U saopštenju piše da je policija upoznata sa pisanjem medija o novim optužbama protiv istog voditelja, ali se ističe da policiji nisu prosleđeni nikakvi konkretni detalji.

Još jedna optužba, mlada osoba se obratila direktno BBC-ju

Pored ove osobe za koju "San" tvrdi da im je dala izjavu, još jedna u ranim dvadesetim godinama se obratila direktno BBC-ju, rekavši da se osećala ugroženo zbog svađe u vezi sa plaćanjem seksualno eksplicitnih fotografija.

Kako je ta osoba rekla, voditelj ju je prvo anonimno kontaktirao na jednoj aplikaciji za upoznavanje, a kada je zapretila da će reći u javnosti ko je on, voditelj joj je slao preteće poruke.

Britanski javni servis je naveo da je video i potvrdio verodostojnost pretnji koje je voditelj slao. 

Takođe, dodaje se da se ova osoba, "urpkos pritiscima" na kraju nije sastala sa voditeljem, i da nema nikakve veze sa onom o kojoj je prvo pisao San, i kojoj je voditelj navodno platio ukupno 35.000 funti.

BBC kaže da je kontaktirao voditelja i direktno i putem njegovog advokata, ali da nije dobio odgovor na najnovije optužbe.

Ističe se i da je ova osoba razgovarala BBC-jem, ali da nije uložila žalbu sektoru za korporativne istrage kompanije, koja ispituje takve optužbe.

Vajn pozvao voditelja da otkrije svoj identitet

Juče je Džeremi Vajn, voditelj Radija 2, pozvao voditelja da otkrije svoj identitet kako bi sprečio da drugi voditelji BBC budu lažno optuženi.

Nasuprot njemu je mišljenje advokata za medije Pola Gilberta, koji je za BBC rekao da "nema razloga za otkrivanje identiteta ove osobe".

Gilbert je rekao da je ovo "problem za poslodavca, koji nas se ne tiče, kako stvari trenutno stoje".

Gilbert kaže da je u sudskim odlukama o privatnosti poslednjih godina često izražena zabrinutost zbog "štetnog uticaja izveštavanja o ovakvim pričama na osobu, kao i na sve druge na koje bi moglo da kači". 

Britanski premijer Riši Sunak umešao se u kontroverzu, nazvavši prvobitnu tvrdnju "šokantnom".

BBC je saopštio da ispituje optužbe i da je voditelj suspendovan. Prema pisanju "Sana", majka prve osobe, za koju tvrde da joj je voditelj plaćao kada je imala 17 godina što je krivično delo, obratila se predstavnicima BBC-ja prvi put 19. maja.

Komentari (0)

Evropa