Evropa

RAT U UKRAJINI Putin izneo nove detalje o sastanku s Prigožinom, govorio o sudbini Vagner grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

07:55

RAT U UKRAJINI Putin izneo nove detalje o sastanku s Prigožinom, govorio o sudbini Vagner grupe
RAT U UKRAJINI Putin izneo nove detalje o sastanku s Prigožinom, govorio o sudbini Vagner grupe - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Roman Chop, Andrii Marienko, Oleksandr Ratushniak

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 506. dan rata u Ukrajini. Kasetna municija koja je stigla iz SAD biće korišćenja isključivo za deokupaciju zemlje i da neće biti upotrebljivana po gusto naseljenim gradovima ni na ruskoj teritoriji, rekao je Portparol ukrajinske operativno-strateške grupe Tavrija pri ukrajinskoj vojsci, Valerij Šeršen. I Bugarska će poslati vojnu pomoć Ukrajini od 100 oklopnih vozila izjavio je parlamentarac iz Bugarske Ivajlo Mirčev i dodao da za tu odluku postoji saglasnost premijera Denkova i lidera stranke GERB Bojka Borisova. Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Rusija neće odustati od svojih ciljeva i da će ići napred na svoj način, ali bez izolacije od drugih zemalja.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojska: Kasetna municija biće korišćena samo za deokupaciju
  • Mirčev: Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila
  • Ukrajina od partnera dobija vojnu pomoć vrednu više od 1,5 milijarde evra
  •  Putin: Isporuke oružja Ukrajini neće promeniti ništa na bojnom polju
  • Bajden: Da sam na Prigožinovom mestu, pazio bih šta jedem
  •  Putin: Rusija će ići napred na svoj način

         Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.05 Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

Ukrajinski sud danas je doneo odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Kako navodi RIA, njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on  izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac.

''Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima'', rekao je Pavel nakon izricanja presude. On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi RIA.

22.30 Zelenski: Rusija raspoređuje sve moguće resurse kako bi zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga  

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras da Ukrajinci moraju da shvate da Rusija raspoređuje sve moguće resurse da zaustavi napredovanje ukrajinskih snaga na istoku i jugu zemlje. U svom video obraćanju, nakon sastanka sa najvišim komandatima, Zelenski je rekao da se svaki podvig ukrajinske vojske doživljava kao veliki uspeh.

"Ruske snage čine sve da zaustave naše vojnike. I svaki metar koji napredujemo treba shvatiti kao uspeh naše vojske i to zaslužuje zahvalnost", rekao je Zelenski.

21.12 Ko je "Seda kosa" koga je Putin predložio da komanduje borcima Vagner grupe?

"Sedi" ili "Seda kosa" je zapravo nadimak Andreja Troševa, penzionisanog ruskog pukovnika koji je jedan od osnivača i direktora Vagner grupe, piše CNN pozivajući se na dokumenta o sankcijama koje su objavile EU i Francuska. Kako se u njima dodaje, on je takođe sankcionisan od strane Ukrajine.

CNN piše da je Trošev bio i jedan od glavnih šefova grupe za njene prethodne operacije u Siriji.

"Naročito je bio uključen u oblasti Deir ez Zora", navodi se u dokumentima o sankcijama. Reč je o istočnom gradu u kojem su borci Vagnera imali direktne susrete sa američkom vojskom.

"Kao takav on je ključna ličnost za doprinos u ratnim naporima", dodaje se u dokumentu.

Međutim, to nije sve. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. godine takođe Troševa identifikuju kao izvršnog dikrektora privatne vojne grupe koja je vršila represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji.

Trošev je takođe dovođen u vezu i sa najvišim liderima "Vagner grupe", uključujući i njenog osnivača, Dimitrija Utkina, bivšeg ruskog obaveštajnog oficira. 

CNN piše, pozivajući se na ruske medije, da je "Seda kosa" i veteran ratova u Čečeniji i Avganistanu, za šta je bio i odlikovan. Bio je među onima koji su bili pozvani na prijem u Kremlj decembra 2016. godine. Fotografija, za koju se veruje da je sa tog prijema, pojavila se u ruskim medijima i na njoj se vide Putin, Trošev i Utkin koji na sebi imaju po nekoliko medalja. Trošev je rođen Sankt Peterbugu (tada Lenjingradu) aprila 1953. godine.

20.18 Putin: Prigožin odbio ponudu da borci Vagner grupe budu deo ruske vojske

Šef paravojne plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je odbio ponudu da njegovi borci služe kao jedinica ruske vojske, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za Komersant, prenosi BBC. On je naveo da su mnogi komandanti Vagnera podržali plan da ih vodi "visoka figura" iz te grupe.

Kako je rekao Putin, "Prigožinov odgovor bio je da oni nisu saglasni sa time". Razgovori sa njim su održani u danima nakon što je okončana pobuna Vagnera 23. i 24. juna, koja je predstavlja izazov za Putinov autoritet.

Kao deo dogovora kojim je okončana pobuna, plaćenicima je rečeno da mogu da se pridruže regularnoj ruskoj vojsci ili da idu u Belorusiju.

U svom intervjuu za "Kommersant business daily", predsednik Putin je rekao da su 35 komandanata Vagnera, uključujući Prigožina, bili prisutni na sastanku 29. juna. Naveo je da im je izneo nekoliko ponuda, uključujući i službu pod visokim komandantom Vagnera koji je poznat kao "Seda kosa". 

"Mnogi komandanti Vagnera su klimali glavom kada sam o tome govorio", rekao je Putin, ali je dodao da je Prigožin istakao da oni nisu saglasni sa time. 

Takođe, Putin je rekao da "Vagner ne postoji", upitan da li će oni ostati kao "borbena jedinica".

"Ne postoji zakon o privatnim vojskama", istakao je i dodao da bi o legalizaciji Vagner grupe trebalo da se govori u parlamentu. 

BBC ocenjuje da Kremlj nastoji da razgraniči Prigožina od boraca Vagnera. Urednik BBC Rusija Stiv Rozenberg kaže da bi to moglo da objasni zašto ruski državni mediji diskredituju Prigožina.

Tanjug/AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin

 

18.53 EU usvojila dodatno izdvajanje za pomoć Ukrajini

Ministri finansija Evropske unije danas su jednoglasno usvojili dodatno izdvajanje sredstava za pomoć Ukrajini kroz dopunu dugoročnog budžeta, pored toga što i dalje postoje nesuglasice u pogledu drugih troškova koji prete da odlože ili čak blokiraju dostavljanje pomoći Kijevu.

Kako prenosi Rojters, Evropska komisija predložila je povećanje budžeta EU do 2027. godine za 66 milijardi evra, od čega bi 17 milijardi evra bilo namenjeno za pomoć Ukrajini, uz još 33 milijarde evra kredita.Kredt bi bio namenjen za pokrivanje većih kamata, za migracionu politiku i podsticanje ulaganja u kritičnu tehnologiju.

17.32 Blinken: Lavrov nije bio konstruktivan na sastanku ASEAN

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da ruski ministar spoljnih poslova na susretu Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) "nije bio konstruktivan, niti produktivan, ni po jednom pitanju".

Blinknen, koji se nije susreo sa Lavrovom na marginama sastanka u Džakarti, rekao je novinarima na konferenciji da je ruski diplomata bio "totalno negativan" i da se fokusirao na svaljivanje krivice na Ameriku, preneo je Rojters.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je Lavrov odgovorio "agresivno" na zahtev tokom sastanka ASEAN-a da se povuku ruske trupe iz Ukrajine, rekavši da je zahtev deo "zapadne zavere".

Tanjug/AP/Leah Millis

 

15.31 Erdogan: Putin i ja smo na istoj strani po pitanju produžetka Sporazuma o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin na istoj strani kada je reč o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. Erdogan je istakao i da će, kako se nada, dogovor biti produžen nakon  17. jula, kao rezultat napora Ujedinjenih nacija i Turske, preneo je Rojters.

Portparol Evropske unije rekao je u četvrtak da Evropska komisija pomaže Ujedinjenim nacijama i Turskoj u pokušajima da se produži Sporazum o žitaricama i "otvorena je da se istraže sve solucije". UN i Turska posredovale su u inicijativi za sklapanje sporazuma sa Rusijom i Ukrajinom u julu 2022. godine, kako bi se prevazišla svetska kriza u nabavci hrane, koja je nastala posle napada Rusije na Ukrajinu i blokade ukrajinskih luka. Erdogan je istakao i da se nada da će Putin u avgustu posetiti Tursku.

14.12 Belorusko ministarstvo odbrane: Vagnerovci treniraju belorusku vojsku  

Pripadnici Vagner grupe trenuraju beloruske vojnike u Belorusiji, reklo je ministarstvo odbrane te zemlje danas, preneo je Rojters. U saopštenju se dodaje da se treninzi obavljaju blizu grada Osipoviči, oko 90 kilometara od prestonice Minska. Kako je kratko navedeno u izjavi ministarstva, "Vagnerovi borci su instruktori u brojnim vojnim disciplinama".

13.50 Peskov: Saglasan sam sa Orbanom, SAD doprinose odugovlačenju sukoba u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je saglasan sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da politika koju vode Sjedinjene Američke Države direktno doprinosi odugovlačenju sukoba u Ukrajini. Komentarišući Orbanovu izjavu da bi SAD mogle odmah da okončaju sukob, ali da to ne žele da učine, Peskov je rekao da se "sa tim ne može ne složiti". "To je tačno na mnogo načina jer upravo SAD deluju kao kolovođa za snabdevanje Ukrajine sve novijim i novijim naoružanjem", rekao je portparol Kremlja na konferenciji za medije, dodavši da Vašington gura Ukrajinu da se bori do poslednjeg Ukrajinca, prenosi TASS.

13.28 MMF: Rat u Ukrajini ima slabiji uticaj na rusku ekonomiju nego što se očekivalo

Rat u Ukrajini ima uticaj na rusku ekonomiju, ali on je manji nego što se ranije očekivalo, izjavila je direktorka komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džuli Kozak. Ona je dodala da će ažurirana prognoza MMF-a za rast ruske ekonomije biti predstavljena kasnije u julu, prenose RIA Novosti. Prema aktuelnom predviđanju MMF-a, ruski BDP će ove godine porasti za 0,7 odsto.

Svetska banka je sredinom aprila objavila i ažuriranu prognozu o dinamici ruske ekonomije – umesto pada u 2023. godini za 3,3 odsto, sada se očekuje pad od 0,2 odsto, podseća ruska agencija. Ministarstvo za ekonomski razvoj Ruske Federacije predviđa da će rast BDP-a Rusije u 2023. godini biti 1,2 odsto, dok centralna Banka Rusije takođe očekuje rast privrede u ovoj godini – u rasponu od 0,5 do 2,0 odsto.

13.10 Starovojt: Zapad sponzoriše nuklearni terorizam

Rusija je optužila Zapad da sponzoriše "nuklearni terorizam" nakon što su vlasti saopštile da je ukrajinski dron udario u grad Kurčatov na zapadu Rusije, gde se nalazi nuklearna elektrana slična černobiljskoj.

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da je Ukrajinski dron udario u stambenu zgradu u Kurčatovu, gradu iz sovjetskog doba izgrađenom na obalama jezera za hlađenje nuklearne elektrane Kursk koja još funkcioniše.

"Na sreću, niko nije povređen. Kritični objekti nisu oštećeni usled pada drona njegove naknadne detonacije. Jedina šteta je bila na fasadi i staklu jednog stambenog bloka", rekao je on dodajući da će vlasti pomoći stanovnicima da obnove svoje domove.

12.30 U napadu ruskog drona na rodni grad Zelenskog povređena jedna osoba

 U napadu dronom na rodni grad predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Krivi Rog, povređen je 56-godišnji muškarac, izjavio je regionalni guverner Serhij Lisak. U napadu je oštećen niz zgrada, ali su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da je 16 od 17 dronova tipa Šahed iranske izrade koje je Rusija lansirala preko noći oboreno u južnim i istočnim oblastima zemlje, preneo je Rojters. Kako je Lisak napisao na Telegramu, oštećeno je jedno opštinsko preduzeće, dve stambene zgrade i transportno preduzeće u Krivom Rogu,

Associated Press

11.35 Lindner: Zemlje evrozone da smanje troškove, izuzetak je podrška Ukrajini

Zemlje evrozone treba da smanje troškove, ali podrška Ukrajini je izuzetak od ovog pravila fiskalne discipline, saopštio je danas nemački ministar finansija Kristijan Lindner. "Ukrajina može da računa na našu finansijsku podršku", izjavio je Lindner pred sastanak ministara finansija u Briselu, prenosi Rojters. Na sastanku Saveta EU za finansijska i ekonomska pitanja (Ekofin) jedna od glavnih tema biće reforma fiskalnih pravila.

11.27 Rusija zatvara konzulat Poljske, Moravjecki: Odgovorićemo istom merom

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas naredbu o zatvaranju poljskog konzularnog predstavništva u Smolensku.

"Prihvata se predlog ruskog ministarstva spoljnih poslova da se ukine konzularno predstavništvo Poljske u Smolensku", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Rusije, prenosi Tas.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki poručio je da će zvanična Varšava odgovoriti istom merom ako Rusija bude zatvorila konzularno predstavništvo u Smolensku.

"Redovno dobijamo informacije o agresivnim diplomatskim akcijama Rusije. Ako na kraju dođe do toga da Rusija počne da zatvara naše kancelarije, mi ćemo odgovoriti istom merom", rekao je Moravjecki na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

11.20 Zaharova: Lavrov ne planira sastanak sa Blinkenom u Indoneziji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ne planira da se sastane sa američkim zvaničnicima tokom tekuće posete Indoneziji, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. 

Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken učestvuju u Džakarti na godišnjem bezbednosnom sastanku Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), objavio je Rojters.

Svi učesnici sastanka nose tradicionalne indonežanske košulje, a Lavrov i Blinken sede nedaleko jedan od drugog, dok ih razdvaja filipinski predstavnik, preneo je Tas. Prethodno je šefove nacionalnih delegacija primio predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

09.20 Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 16 od 17 lansiranih dronova

Ukrajina tvrdi da je preko noći oborila 16 od 17 dronova koje je lansirala Ruska Federacija, prenosi Suspiljne, dodajući da je PVO delovala u Odeškoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. Kako se navodi, jedna osoba je povređena, a obližnje zgrade su oštećene kada je dron udario u komunalno preduzeće u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti.

09.00 Putin: Vagner pravno ne postoji, ne može da nastavi u sadašnjem obliku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da "privatna vojna kompanija Vagner u pravnom smislu ne postoji, jer u Rusiji ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama". 

"Vagner ne postoji. Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji", rekao je Putin za Komersant, i precizirao da "grupa postoji, ali pravno ne postoji".

Istakao je da je na ruskoj vladi i parlamentu da razgovaraju o pravnom okviru za privatne vojne formacije. Naveo je da je pripadnicima Vagnera ponudio da nastave da služe zajedno, pod istim komandantom kao poslednjih 16 meseci.

"Svi su mogli da se okupe na jednom mestu i da nastave da služe. I ništa se za njih ne bi promenilo. Vodila bi ih ista osoba koja je sve vreme bila njihov pravi komandant", naveo je Putin.

On je dodao da je to jedna od nekoliko ponuda koje je izneo na sastanku sa osnivačem Vagnera Jevgenijem Prigožinom i oko 35 boraca Vagnera krajem prošlog meseca, koji je održan pet dana nakon što je Vagner pokrenuo neuspešnu pobunu protiv vojnog vrha Rusije. 

"Mnogi su klimnuli glavom kada sam ovo rekao. Prigožin, koji je sedeo napred i nije to video, rekao je: Ne, momci se ne slažu sa tom odlukom", naveo je Putin. On je dodao da ne postoji mogućnost da Vagner nastavi da postoji u sadašnjem obliku. 

08.30 Ukrajinski mediji: Novo bombardovanje u Černigovskoj oblasti

Ukrajinski državni emiter Suspiljne izvestio je da su se dogodila nova ruska granatiranja u Černigovskoj oblasti, i to u tri naselja. Nema više detalja, a naglašeno je da je se ta oblast graniči i sa Rusijom i sa Belorusijom. 

07.17 Pentagon: Snage Vagnera ne učestvuju značajno u borbama

Portparol Pentagona general Patrik Rajder izjavio je sinoć da "plaćenici Vagnera više ne učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini u značajnijem obimu", dve nedelje nakon što je ta vojna grupa napravila pobunu u Rusiji, preneo je Rojters. "U ovom trenutku, ne vidimo da snage Vagnera učestvuju značajnije u borbenim operacijama u Ukrajini", dodao je Rajder.

Borci Vagnera su se borili u nekim od najžešćih i najopasnijih borbi tokom ruskog napada na Ukrajinu, ali nakon pobune 24. juna, Moskva je, podseća Rojters, dala opciju pripadnicima Vagnera da napuste zemlju, da se priključe redovnoj vojsci ili da idu kućama.

U sredu, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je završavalo sa Vagnerovom primopredajom oružja oružanim snagama Rusije.

06.50 Ukrajinska vojska: Kasetna municija biće korišćena samo za deokupaciju

Portparol ukrajinske operativno-strateške grupe Tavrija pri ukrajinskoj vojsci, Valerij Šeršen, saopštio je juče da će američka kasetna municija biti korišćena "isključivo za deokupaciju Ukrajine u borbi protiv ruskih pozicija".

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da se kasetna municija neće koristiti u gradovima, gusto naseljenim oblastima, kao ni na ruskoj teritoriji. Prema Šeršenovim rečima, novo oružje će "znatno promeniti situaciju na frontu".

"Kasetna municija će još više demotivisati rusku okupacionu vojsku i radikalno će promeniti situaciju u korist ukrajinske vojske", rekao je on, preneo je "Kijev independent"

06.40 Mirčev: Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila

Parlamentarac iz Bugarske Ivajlo Mirčev rekao je juče da će Bugarska poslati 100 oklopnih vozila u Ukrajinu, prenose "Novinite".

"Postoji inicijativa da se pošalju oklopna vozila Ukrajini iz skladišta ministarstva unutrašnjih poslova, a da to ne naškodi rezervama vojske. Predlažemo to kao nacrt u parlamentu.

Procenjujemo da će biti oko 100 vozila", rekao je Mirčev. Prema njegovim rečima, inicijativu je podržao premijer Nikolaj Denkov, ministri policije i odbrane, i parlamentarne grupe GERB i DPS, uključujući i lidera GERB Bojka Borisova.

06.20 Bajden: Da sam na Prigožinovom mestu, pazio bih šta jedem

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je juče da je osnivač ruske privatne vojne kompanije "Vagner", Jevgenij Prigožin, možda u životnoj opasnosti, jer je pokušao pobunu u Rusiji prošlog meseca.

"Bio bih oprezan šta jedem. Obratio bih pažnju na jelovnik", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Blumberg navodi da je Bajdenova šala aludirala na, kako se ističe, "ruske bezbednosne službe koje koriste nervne agense i polonijum kako bi ubijale političke neprijatelje Vladimira Putina". 

06.10 Putin: Isporuke oružja Ukrajini neće promeniti ništa na bojnom polju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da nove isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti na bojnom polju, već će samo dodatno eskalirati sukob.
Putin je u obraćanju na televiziji, nakon završetka samita NATO-a u Vilnjusu u utorak i sredu, istakao da će tenkovi koje zapadne sile budu poslale Ukrajini biti ''prioritetne mete'' za ruske snage na frontu.

''Strani tenkovi gore bolje od vozila sovjetske proizvodnje'', rekao je Putin, a prenosi RIA. Kako prenosi Rojters, Putin je ponovio da se protivi ulasku Ukrajine u Alijansu, uz objašnjenje da bi to ugrozilo bezbednost Rusije. Govoreći o produženju sporazuma o izvozu žita Crni morem, on je rekao da bi Rusija mogla da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitu dok druge strane ne ispune svoja obećanja.

06.05 Ukrajina od partnera dobija vojnu pomoć vrednu više od 1,5 milijarde evra

Partnerske zemlje obećale su, tokom samita NATO, da će Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti višoj od 1,5 milijardi evra, izjavio je juče ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov. ''Sastanci u Vilnjusu bili su veoma produktivni. Ukrajina će dobiti preko 1,5 milijardi evra vojne pomoći od svojih partnera. Budite u toku'', napisao je Reznikov na svom nalogu na Tviteru. Kako navodi Rojters, paket pomoći uključuje paket pomoći iz Nemačke od 700 miliona evra, u koji je uključeno 25 tenkova ''Leopard 1A5''.

Komentari (2)

Драган

14.07.2023 08:15

Снаге Вагнера су постале део министарства одбране Русије, а део ће штитити Белорусију од западних обојених револуција.

Dejan

14.07.2023 18:12

Rusija je ovaj rat već izgubila.Putin zajedno sa Rusijom sami sebe upropastili,izolirali i polako sebe uništili. Gledaćemo Rusiju pod sankcijama iz godine u godinu kako osiromaše narednih 50 godina. Niko ne bi želeo biti trenutno u Rusku kožu. Ne daj BOŽE.

Evropa