Evropa

Misterija stara 40 godina: Još jedan preokret u slučaju nestanka "devojčice iz Vatikana" Emanuele Orlandi

Komentari

Autor: CNN

16/07/2023

-

10:51

Misterija stara 40 godina: Još jedan preokret u slučaju nestanka "devojčice iz Vatikana" Emanuele Orlandi
Misterija stara 40 godina: Još jedan preokret u slučaju nestanka "devojčice iz Vatikana" Emanuele Orlandi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj Emanuele Orlandi, 15-godišnje ćerke službenika Vatikana koja je nestala u Rimu pre 40 godina, dobio je još jedan preokret pošto je njen brat odbacio ono što je opisao kao "sraman" pokušaj vatikanskog i rimskog tužioca da prebaci krivicu na porodicu sugerišući da "teča koji više nije živ stoji iza nerešenog nestanka tinejdžerke", prenosi CNN.

Već 40 godina slučaj okupira pažnju javnosti, a podstakao je i brojne teorije zavere, od umešanosti mafije, preko međunarodnih terorista, do najviših redova Katoličke crkve. Nestanak Emanuele Orlandi bio je i tema Netfliksovog dokumentarca "Devojka iz Vatikana" koji je premijerno prikazam prošle jeseni.

Pjetro Orlandi, koji je svoj život posvetio potrazi za nestalom sestrom, dao je komentare na konferenciji za novinare u utorak, dan nakon što je italijanski informativni kanal La7 objavio specijalni izeštaj zasnova na dokumentima uključenim u istražni dosije koji je Vatikan predao rimskim tužiocima u junu nakon to su ponovo otvorili slučaj u januaru.

Među dokumentima je bila i prepiska između Agostina Kazarolija, tadašnjeg državnog sekretara Vatikana i kolumbijskog sveštenika koji je bio duhovni vodiš i ispovednik porodice Orlandi.

profimedia

 

Prema dokumentima koje je Vatikan predao tužiocu grada Rima, a koje su Pjetro Orlandi i njegova advokatica Laura Sgro potvrdili kao autentične, Matio Meneguci, koji je bio oženjen Emanuelinom tetkom sa majčine stane, seksualno je uznemiravao Emanuelinu tada 21-godišnju sestru Natalinu, otprilike u periodu kada je tinejdžerka nestala, što sugeriše da je možda zlostavljao nestalu devojku, prenosi CNN.

Dokument o ujaku, koji je tužilac dao italijanskoj televiziji, sugeriše da je potencijalni trag zanemaren, iako porodica Orlandi kaže da je tužba protiv rođaka istražena i da je njegova umešanost odbačena. Sada se porodica Orlandi plaši da vatikanski dosije ne uključuje istražene tragove za koje su se nadali da će ih slediti rimski tužilac - pre svega da je Vatikan na neki način bio umešan.

Orlandi je nakon emitovanja priče na Fejsbuku napisao da su njegove nade da će čuti "neke dobre vesti" propale.

"Uzgred, moj teča je te večeri bio 200 kilometara dalje na odmoru sa porodicom kada ga je moj nazvavao i odmah je došao u Rim - stvari koje je Tužilaštvo dobro znalo, jer je sve bio u dokumentima 40 godina. Sramotno je šta se dogodilo večeras", napisao je on.

Vatikan je takođe odgovorio na ono što je emitovano, a portparol je rekao da "Sveta stolica deli želju porodice da dođe do istine i, u tom cilju, nada se da će sve pretpostavke da budu istražene".

Emanuelin nestanak

Emanuela Orlandi nestala je 22. juna 1983. posle časa u muzičkoj školi pored katoličke crkve Sent Apolinared Opus Dei u blizini Trga Navona u Rimu. Bila je ćerka istaknutog vatikanskog službenika i živela je unutar utvrđenih zidina Vatikana, gde njena majka živi i dalje.

ASSOCIATED PRESS

 

Na 40. godišnjicu njenog nestanka, papa Franja se osvrnuo na slučaj navodeći da se moli za njenu porodicu i "sve porodice koje nose tugu, nestanak voljene osobe", što je dalo nadu porodici Orlandi da bi možda dokumenti u vatikanskom dosijeu mogli dati novi trag.

Natalina Orlandi je na konferenciji za novinare rekla da je njen teča "pokušavao" da joj priđe oko mesec dana, ali je ona odbila i na kraju upelela i svog tadašnjeg dečka.

"Onda je bilo gotovo, nikada se nismo osvrnuli unazad", rekla je ona i dodala da je porodica održala dobre odnose sa njim, nejgovom suprugom i njihovom decom. Iako je prizala da je imala loše mišljenje o svom rođaku, koji je umro pre deceniju, ne misli da je on umešan u nestanak njene sestre.

"Isključujemo tu mogućnost", rekla je ona.

Pjetro Orlandi je naglasio da je njegova sestra Natalina tada imala 21, a Emanuela 15 godina.

"To bi bila pedofilija, sasvim druga priča", rekao je on na pitanje da li je iksljučio teču kao osumnjičenog.

Laura Sgro, advokatica porodice Orlandi, rekla je na konferenciji za novinare da su zvaničnici oslobodili teču optužbi.

"Italijansko pravosuđe se već bavilo ovom aferom početkom osamdesetih, a da se nije postigao nikakav rezultat. Nadam se da ovo nisu jedini papiri, koji nikako nisu novi, koje je vatikanski tužilac poslao tužiocu u Rimu", rekla je ona.

Policija je teču Manegucija ispitala 1985. godine, prema dokumentima, a njegov alibi je potvrđen, što znači da iako jeste uznemiravao Emanuelinu sestru, italijanske vlasti ga nikada nisu smatrale osumnjičenim za nestanak tinejdžerke.

Emanuelin nestanak su porodica i drugi povezivali sa organizovanom kriminalnom bandom Maglijana, čiji je vođa Enriko de Pedis sahranjen u crkvi Opus Dei u blizini mesta gde je nestala. Njegovo telo ekshumirano je uz dozvolu Vatikana 2012. godine u neuspešnoj potrazi za njenim ostacima.

Vatikan je dva puta tražio njeno telo, jednom 2018. na teritoriji ambasade Svete stolice u Italiji u Rimu, ali se ljudski ostaci pronađeni ispod trotoara nisu poklapali sa Emenuelinim DNK i ponovo 2019. godine, kada je Vatikan pristao da otvori grobnice dve nemačke princeze za koje se smatra da su sahranjene na teritoriji Vatikana. Tela princeza nisu bila u grobnici, a ni tamo nije bilo traga Emanuelnih ostataka. Dve kosturnice kasnije su pronađene ispod tajnih vrata unutar grobnice.

Komentari (0)

Evropa