Evropa

Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj, hiljade dece evakuisano iz kampa

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

07:45

Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj, hiljade dece evakuisano iz kampa
Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj, hiljade dece evakuisano iz kampa - Copyright Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Šumski požar koji gori drugi dan u oblasti Dervenohorija, severno od Atine, pojačao se, saopštile su vlasti, dok su vatrogasci uspeli da stave pod kontrolu druge požare jugoistočno i zapadno od grčke prestonice. Zbog požara je više od hiljadu dece evakuisano iz jednog letnjeg kampa.

Požar u oblasti Dervenohorije oko 30 kilometara severno od Atine nije pod kontrolom, saopštio je danas zvaničnik vatrogasne službe, prenosi Katimerini.

Najteža situacija je u ovoj oblasti, gde nepristupačan teren uz pojačan vetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre, navodi grčki list.

U Dervenohoriji u ovom trenutku nema ugroženih naselja, ali je stanovništo dobilo upozorenje pošto je celo područje obavijeno oblakom dima, rekao je gradonačelnik Tanagre Vasilis Pergalijas.

Požar preti da ugrozi i jednu farmu svinja, prenose grčki mediji.

U priobalnom gradu Lutraki, zapadno od Atine, 1.200 dece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu, prenosi BBC.

Još jedan požar oslabio je danas nakon što je izbio u ponedeljak u selu Kuvaras na Atici, prenosi Rojters.

Policija je ranije uhapsila čoveka za koga se sumnja da je izazvao požar u Kuvarasu oko 27 kilometara jugoistočno od grčke prestonice.

Podstaknut promenljivim vetrovima, taj požar se brzo proširio na priobalne gradove Anavisos, Lagonisi i Saronida, primoravajući ljude da napuste svoje domove.

Oko 230 vatrogasaca uz pomoć 76 vatrogasnih vozila i pet helikoptera i dalje deluje na različitim mestima u toj oblasti, saopštio je danas zvaničnik grčke vatrogasne službe, prenosi Rojters. 

Gusti sloj belog dima vidiljiv je iz Atine dok treći požar gori u blizini primorskog letovališta Lutraki, oko 80 km zapadno od prestonice.

U Lutrakiju, zapadno od Atine, gde je 1.200 dece ranije evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu, procenjuje se da je situacija bolja, ali je došlo do oživljavanja požara u oblasti pokrivenoj borovima i tamošnji vatrogasci se bore da spreče da se vatra proširi do naselja. 

Požari su ugrozili saobraćaj u nekim oblastima, a policija je bila primorana da zatvori delove nacionalnog autoputa Atina-Korint. Pojedine linije železničkog saobraćaja su takođe obusravljene.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno u Briselu na samitu, rekao je da država čini sve što je moguće da pomogne.

„Danas je suštunski prvi težak dan ovog leta. Nema sumnje da će ih uslediti još. Šumski požari su se dešavali i biće ih i dalje. To je takođe jedan od efekata klimatske krize koju sve jače doživljavamo “, rekao je Micotakis.

Prema prognozama, snažan toplotni talas koji je pogodio region ne pokazuje znake popuštanja, a grčka meteorološka služba je upozorila da je rizik od novih požara i dalje visok.

Komentari (0)

Evropa