Evropa

Neočekivana pobeda konzervativaca u Aksbridžu; Sunak: Znak da izbori nisu gotova stvar

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

12:32

Neočekivana pobeda konzervativaca u Aksbridžu; Sunak: Znak da izbori nisu gotova stvar
Neočekivana pobeda konzervativaca u Aksbridžu; Sunak: Znak da izbori nisu gotova stvar - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je pobeda njegove vladajuće Konzervativne partije na izborima u Aksbridžu za jedno upražnjeno poslaničko mesto u parlamentu pokazala da ishod narednih opštih izbora u Velikoj Britaniji nije "gotova stvar".

Sunak je rekao novinarima da niko nije očekivao da Konzervativna partija pobedi na izborima u Aksbridžu, preneo je Rojters.

Glasači iz Aksbridža su pokazali da naredni opšti izbori nisu gotova stvar, ocenio je Sunak nakon što je Konzervativna partija neočekivano zadržala poslaničko mesto koje je ostalo upražnjeno pošto je bivši premijer Boris Džonson podneo ostavku.

Vladajuća Konzervativna partija pretrpela je poraz na dopunskim izborima za dva strateški važna mesta u parlamentu, ali je zadržala staru biračku jedinicu Borisa Džonsona.

Konzervativci su od laburista izgubili izbornu jedinicu Selbi i Ajnsti, kao i From, ali su zadržali vlast u izbornoj jedinici Borisa Džonsona u Oksbridžu i Saut Rislip.

Dopunski izbori su jedan od poslednjih testova pre opštih izbora koji će biti održani sledeće godine.

Džonson je podneo ostavku zbog parlamentarne istrage koja se vodila o tome da li je obmanuo Donji dom kada je rekao da su poštovana sva pravila uvedena zbog korone.

Odbor za povlastice britanskog parlamenta zaključio je da je Džonson izjavama koje je dao pred Donjim domom u decembru 2021. godine namerno obmanuo poslanike o zabavama koje su se održavale u Dauning stritu za vreme izolacije zbog korone, pri čemu je i on sam prisustvovao pojedinima od njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa