Evropa

Najdžel Faraž u centru novog skandala u Britaniji: Banka mu zatvorila račun zbog "njegovih stavova", oglasio se i Sunak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2023

-

14:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najdžel Faraž, najistaknutiji evroskeptik u Velikoj Britaniji i nekadašnji lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, ponovo se našao u centru skandala. Početkom jula brojni britanski mediji su objavili da je političar koji je predvodio izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije pao ispod takozvanog finansijskog praga potrebnog da bi imao račun u banci "Kouts" (Coutts), prestižnoj privatnoj banci za milionere, čiji je klijent bio deset godina. 

Međutim, Faraž je dostavio medijima dokumenta u kojima piše da je banka rešila da mu zatvori račune jer se, kako je u njima navedeno, njegovi stavovi ne podudaraju sa vrednostima banke, što je izazvalo burne reakcije širom Velike Britanije.

Ispostavilo se da se u novembru prošle godine sastao takozvani odbor za reputacioni rizik "Kouts" banke kako bi analizirao Faražov dosije, a u izveštaju sa tog sastanaka stoji da nastavak održavanja njegovog računa nije moguć, jer su njegovi stavovi u suprotnosti sa inkluzivnim karakterom njihove organizacije.

U dokumentu se pominje i Novak Đoković

Na četrdeset strana izveštaja sa tog sastanka, Odbor je naveo niz primera zbog kojih Faraž nije pogodan za klijenta banke, koja je inače decenijama sarađivala čak i sa kraljevskom porodicom. Pominje se da je bivši političar podelio na Tviteru šalu komičara Rikija Džervejsa o transrodnim osobama, kao i njegove skandalozne izjave u kojima je članove pokreta "Crni životi vrede" poredio sa "Talibanima". 

Dotakli su se i Faražovog prijateljstva sa bivšim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom, ali su pominjali i Novaka Đokovića zbog stavova o vakcinama. 

Naveden je i Faražov tvit kojim je stao u odbranu proslavljenog srpskog tenisera, dok je bio u australijskom ekstradicionom pritvoru: "Nije važno koliko se puta vakcinišete, opet možete da se zarazite koronavirusom. To se ne tiče zdravlja - to je stvar državne kontrole".

U zaključku se predlaže da se njegov račun ugasi, čim otplati hipoteku i padne ispod finansijskog praga, jer "nije dovoljno inkluzivan".

"Sloboda govora je kamen temeljac naše demokratije"

Kada je skandal poprimio nacionalne razmere u Britaniji, bili su prinuđeni da reaguju čak i Faražovi najveći politički protivnici i istaknu da je "neprihvatljivo" da banke zatvaraju račune na političkim osnovama.

Britanski premijer Riši Sunak, tvitovao je da nikome ne treba zabraniti da koristi osnovne usluge zbog političkih stavova. 

"Sloboda govora je kamen temeljac naše demokratije", naveo je premijer.

Zvaničnik britanske Uprave za trezor Endrju Grifit saopštio je da "bi bilo zaista zabrinjavajuće kada bi finansijske usluge bile uskraćene bilo kome ko demonstira svoje zakonsko pravo na slobodan govor". 

"Biznisi imaju pravo da se štite od stvarnih rizika po reputaciju - na primer, zbog kriminalne aktivnosti - ali privilegija bankarske licence u demokratiji treba da implicira dužnost da se neko ne izbacuje iz banke samo zato što se oni ne slažu sa njegovim stavovima", dodao je Grifit.

I dok je izvršni direktor Uprave za finansijsko ponašanje Nikil Rati pred parlamentom izjavio da su kontaktirali Natvest Grupu, u okviru koj posluje "Kouts" i upozorili ih da banke ne smeju da diskriminišu korisnike na osnovu političkih stanovišta, predsednik upravnog odbora te regulatorne agencije Ešli Alder rekao je da je "za banke, kao i druge komercijalna preduzeća, ključno da mogu da biraju s kim posluju".

Natvest grupa se izvinila Faražu

Na kraju je morala da se oglasi i banka, pa je Alison Rouz izvršna direktorka Natvest grupe izvinila Faražu zbog "duboko neprikladnih komentara o njemu" u zvaničnim dokumentima. Ona je najavila "punu reviziju pravila" banke, kada je reč o zatvaranju bankovnih računa.

U otvorenom pismu koje je uputila Faražu, ona je navela da "snažno veruje u slobodu govora i pristupa bankarskim uslugama" kao i da "apsolutno nije u skladu" sa njihovom politikom da klijenta tako odjave na osnovu političkih i ličniih gledišta.  Ipak, nije mu ponudila da ponovo otvori račun.

profimedia

 

Najdžel Faraž zadovoljan je ovakvim raspletom situacije, ali kaže da izvinjenje koje je dobio nije dovoljno.

"Ona mora da preuzme odgovornost kao izvršni direktor, a ne da tvrdi da stavovi iz izveštaja odbora banke ne odražavaju stavove banke". 

Rouz se izvinila Faražu nakon što je Trezor najavio planove da bankama uvede stroža pravila za zatvaranje računa klijenata. Banke će morati da daju obrazloženje zašto zatvaraju račune, kao i da 90 dana unapred najave klijentima da nameravaju to da učine. 

Nova pravila trebalo bi da stupe na snagu na jesen, piše BBC.

Promene neće sprečiti banke da zatvore račune onim ljudima koji se smatraju "rizičnim" po reputaciju, ali će omogućiti više transparentnosti, navode iz Trezora.

Zanimljivo je da Britanska država i dalje drži 38,6 procenata udela u Natvest grupi, nakon što ju je spasila tokom finansijske krize.

Komentari (0)

Evropa