Evropa

Finski komentator rata u Ukrajini bez političkog iskustva biće kandidat za predsednika države

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

18:58

Finski komentator rata u Ukrajini  bez političkog iskustva biće kandidat za predsednika države
Finski komentator rata u Ukrajini bez političkog iskustva biće kandidat za predsednika države - Copyright Tanjug AP/Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Šef finskog istraživačkog centra za spoljnu i bezbednosnu politiku Mika Altola (54), izjavio je danas da će se kandidovati za predsednika na predstojećim izborima u toj skandinavskoj zemlji.

Altola je donedavno bio na političkim marginama, a postao je prepoznatljiv u javnosti zbog uloge TV komentatora ukrajinskog rata, preneo je Rojters.

Finci će izaći na birališta 28. januara sledeće godine kako bi izabrali predsednika, koji će zameniti Saulija Ninista (74), koji će se povući nakon dva uzastopna šestogodišnja mandata.

"Finskoj je očigledno potrebna vizija, jer se pojavila nova spoljna politika“, rekao je Altola (54), misleći na brzi zaokret nakon početka rata u Ukrajinu u spoljnoj politici Finske, koji je rezultirao njenim ulaskom u NATO.

Predsednik Finske je vrhovni komandant odbrambenih snaga, predstavlja Finsku na sastancima NATO i zastupa spoljnu politiku zemlje u saradnji sa vladom.

Altola nikada nije bio član nijedne političke stranke, ali je počeo da raste kao predsednički kandidat i bio čak i na prvom mestu prošle godine.

On želi da Finska i dalje snažno podržava Ukrajinu, da svoju potrošnju na odbranu "približi, ako ne i na iznad tri odsto svog bruto domaćeg proizvoda".

Podržava i skladištenje američkog oružja na tlu Finske i izgradnju nove arktičke železničke linije, kako bi se garantovao pristup NATO u zemlji.

Altola, politikolog i diplomac Univerziteta Kolumbija, koji od 2019. vodi institut za spoljnu politiku finskog parlamenta (FIIA), zauzeo je treće mesto u najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, iza bivšeg ministra spoljnih poslova Peke Havista i guvernera Finske banke Olija Rena.

Sva tri kandidata su se opredelila da se kandiduju nezavisno, što znači da treba da prikupe 20.000 potpisa kako bi zvanično ušli u trku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa