Evropa

Dve godine od požara u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu: Kako danas izgleda taj objekat?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2023

-

19:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je dve godine od požara koji se dogodio u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu. Bio je to jedan od tri najveća požara koji su se desili u sličnim objektima u Srbiji.

Borba sa vatrom koja je zahvatila blizu 200 lokala trajala je dva dana. Ubrzo nakon požara, tržni centar nastavio je da radi. Lokali u prizemlju, bolje su prošli od onih na spratu koji su potpuno uništeni.

"Ovaj lokal je bio oštećen, pa smo ga malo renovirali i pustili ponovo objekat da radi. Ali je slabo, posla nema uopšte kao pre", rekao je za Euronews Srbija Slobodan Miladinović, prodavac u tržnom centru.

Mada Kinezi koji ovde posluju nisu želeli da govore pred kamerama, Euronews Srbija saznaje da su tokom ove dve godine neki od trgovaca otišli, dok su se drugi brzo snašli. Svi trgovci koji su lokale imali na spratu, nedugo posle požara svoju robu preselili su u kontejnere.

Miladin Striković, koji već 15 godina sarađuje sa Kinezima, trenutno prodaje igračke. On kaže da kontejneri nisu najbolje rešenje za raznovrsnu kinesku robu.

"Razlika je velika između lokala i tih kontejnera. Tada je moglo mnogo više robe da stane, sada je skučeno, mali je prostor, dosta su nezadovoljni", kaže Striković.

Takođe, žalbe stižu i zbog sve manje kupaca. Onima koji ovde po navici dolaze, uglavnom se ne dopada kako tržni centar danas izgleda.

"To je ruglo, raširili su se svuda, taman posla kad bismo mi radili tako. Evo, ja radim na Bajloniju, pa bogami ne daju", kaže jedna meštanka. Druga sagovornica u anketi kaže da je država trebalo da uloži sredstva i da im pomogne, a i treća smatra slično.

Euronews Srbija kontaktirao je Grad Beograd, kao i opštinu Novi Beograd, ali nismo dobili odgovor na pitanje kakva je sudbina ovog tržnog centra.

Nedaleko odatle, na kraju ulice Jurija Gagarina, kineski investitori grade novi evroazijski tržni centar, koji će biti duplo veći od starog. On će se prostirati na 34.000 kvadrata, imaće dva objekta, oko 500 lokala i 430 parking mesta.

Pitanje je da li će sve to privući i trgovce, koji strahuju od lokala u novom tržnom centru, a mnogi su i sentimentalno vezani za staro radno mesto koje ni vatra nije uspela da ugasi.

Komentari (0)

Evropa