Evropa

Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

18:30

Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom
Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Rekao je da je povećano vojno prisustvo samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

"Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju", rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom. 

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže. 

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Belorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Belorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao deo "hibridnog ratovanja" čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa