Evropa

RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa generalima, Zelenski: Članstvo Ukrajine u EU ključni temelj bezbednosti Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2023

-

09:02

RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa generalima, Zelenski: Članstvo Ukrajine u EU ključni temelj bezbednosti Evrope
RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa generalima, Zelenski: Članstvo Ukrajine u EU ključni temelj bezbednosti Evrope - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Emilio Morenatti, Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 542. dan rata u Ukrajini. Borbe se nastavljaju na frontu, a ukupan broj poginulih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih vojnika od početka rata približava se brojci od 500.000, izjavili su juče neimenovani američki zvaničnici za Njujork tajms. U međuvremenu Bild piše, pozivajući se na zvanične prepiske u koje je imao uvid, da Rusija, Turska i Katar rade na postizanju novog sporazuma o žitu. 

Ključni događaji:

  • Američki zvaničnici: Ukupan broj poginulih ili ranjenih od početka rata skoro 500.000 
  • Bild: Rusija, Turska i Katar rade na novom sporazumu o žitu 
  • Kanada uvela nove sankcije protiv pojedinaca i entiteta iz Rusije 
  • Zelenski: Čućete nove vesti o Ukrajini, pripremamo ih sa susedima u EU
  • Sijarto: Ruski gas može da bude preusmeren na "Turski tok" 

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.24 Ukrajina razmatra nabavku švedskih aviona Gripen

Ukrajina razgovara o navabci borbenih aviona Gripen od Švedske, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Govoreći na zajedničkoj pres konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom rekao je da su probni letovi sa ukrajinskim pilotima već počeli.

"Danas smo razgovarali o avionima Gripen, ponosu Švedske. Uveren sam da gripeni mogu da učine našu slobodu mnogo sigurnijom", rekao je.

Dodao je da Ukrajina ima odlične pilote, ali da nema prednost na nebu i da su im potrebni moderni avioni.

"U narednih nekoliko nedelja biće određenih akcija za koje verujem da će otvoriti mogućnost dobijanja takvih aviona u budućnosti", dodao je Zelenski uz poruku: "Ne možete da se krećete brzo na terenu kada (Rusi) kontrolišu nebo". 

profimedia

 

18.35 Zelenski: Ukrajina će već ove godine biti spremna da počne pregovore o pristupanju EU

Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Stokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope

"Razgovarali smo i o evropskim odnosima i mogućnostima jačanja našeg zajedničkog evropskog doma. Posebno smatramo da je jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope punopravno članstvo Ukrajine u EU, puno pristupanje Ukrajine Evropsku uniju. Već ove godine bićemo spremni da počnemo pregovore o pristupanju Ukrajine i važno je da nas Švedska dosledno, suštinski podržava na putu ka EU“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da su jedno od strateških pitanja i bezbednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO.

"Švedska je podržala deklaraciju G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Zahvalni smo na tome. A danas će naši timovi razgovarati o radu na relevantnom ukrajinsko-švedskom bilateralnom sporazumu", rekao je Zelenski.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

17.50 Sastanak Putina sa generalima u Rostovu na Donu

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa generalima koji su zaduženi za rusku invaziju na Ukrajinu. Sastanak je održan u Rostovu na Donu na jugu Rusije, objavio je portparol Kremlja.

Zvaničnici nisu precizirali kada je sastanak održan, ali snimci koji su objavljeni na državnim medijima sugerišu da je to bilo prošle noći, piše Euronews.

"Šef države je saslušao izveštaje načelnika generalštaba Valerija Gerasimova, komandanata sektora i drugih", objavljeno je. 

15.56 Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski dron pogodio aerodrom u Novgorodskoj oblasti

Ukrajinski dron pogodio je vojni aerodrom u ruskoj oblasti Novgorod, a udar je izazvao požar i oštetio jedan borbeni avion, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane (MO). U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da nije bilo povređenih, kao i da je požar brzo ugašen, prenosi Rojters navodeći da se Novgorodska oblast nalazi severozapadno od Moskve i da je udaljena više stotina kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom.

14.28 Mironov: Predaja lovaca F16 Ukrajini neće uticati na ishod specijalne operacije

Potencijalna predaja američkih borbenih aviona F16 Ukrajini neće uticati na ishod ruske specijalne vojne operacije, ocenio je danas predsednik političke partije Pravedna Rusija – Za istinu" Sergej Mironov. "Potencijalna predaja američkih ratnih aviona F16 Ukrajini je demonstrativan korak SAD i neće uticati na ishod specijalne vojne operacije", poručio je Mironov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS. Prema njegovim rečima, američka politika prema Ukrajini je "u zastoju", a isporuka ovog tipa borbenog aviona zapravo je "poslednja vrsta naoružanja koju SAD mogu da predaju Ukrajini".

13.58 Lavrov: Za sada bez izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemerne pozive sa Zapada, na pregovore gledamo kao na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbedio predah, dala im se mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdeju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rešavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno", rekao je Lavrov u intervjuu za časopis „Međunarodni život“ koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

13.41 Sedam osoba poginulo u napadu na Černigov

Sedam osoba, uključujući i šestogodišnje dete, poginulo je, a 90 je povređeno kada je ruska raketa pogodila centralni trg u gradu Černigovu na severu Ukrajine, saopštilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ljudi su bili na putu do crkve da proslave verski praznik kada je došlo do udara, saopštilo je ministarstvo. Među povređenima je 12 dece i 10 policajaca.

12.17 Zelenski: Ima poginulih i ranjenih u ruskom napadu na Černigov

U ruskom napadu na centralni trg u gradu Černigovu na severu Ukrajine ima poginulih i ranjenih ljudi, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ne precizirajući broj žrtava.Zelenski je napisao na Telegramu da je ruska raketa pogodila centar grada, trg, politehnički univerzitet i pozorište.

"Obična subota koju je Rusija pretvorila u dan bola i gubitka", naveo je Zelenski.

11.28 Zelenski u poseti Švedskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi danas u poseti Švedskoj, a najavio je da će se sastati sa premijerom Ulfom Kristersonom, kraljevskom porodicom i drugim zvaničnicima, kako bi im zahvalio na podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. 

Zelenski je na Telegramu, najavljujući svoju posetu, napisao da će glavna tema razgovora biti razvoj bilateralne saradnje, posebno u odbrambenoj industriji, evropska integracija Ukrajine i zajednička bezbednost evroatlantskog regiona, prenosi Rojters.

09.00 Ukrajina: Rusija lansirala 17 dronova, ukrajinska PVO oborila 15

Rusija je tokom noći lansirala 17 dronova u pokušaju da napadne regione u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska PVO oborila je 15 bespilotnih letelica, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. U saopštenju se navodi da je Rusija lansirala bespilotne letelice iranske proizvodnje "šahid". Nije jasno šta se dogodilo sa dva drona koji nisu oboreni, prenosi Rojters.

08.45 MO Rusije: PVO presrela raketu S-200 kojom je Ukrajina pokušala na napadne Krim

Ukrajina je tokom noći pokušala da napadne Krim raketom zemlja-vazduh S-200, a ruske protivvazdušne snage otkrile su i presrele raketu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Ministarstvo je navelo da nema žrtava ni štete, prenosi TASS. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su ukrajinske snage 12. avgusta dva puta pokušale da napadnu Krimski most raketama zemlja-vazduh S-200, koje su otkrili i presreli ruski sistemi PVO.

08.30 Zelenski: Pripremamo velike stvari za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da vlasti Ukrajine pripremaju velike stvari za tu zemlju koje će, kako je naveo, osnažiti državu i njene ratnike. "To je glavni zadatak. Oružje za naše ratnike. Nove prilike za našu odbranu. Novi paketi podrške od naših partnera", rekao je Zelenski u video-obraćanju objavljenom na sajtu predsedništva.

Dodao je da ukrajinske vlasti čine sve da pre Dana nezavisnosti, 24. avgusta, mogu da kažu da je napravljen još jedan korak ka krugu najjačih država sveta.

"Naš tim trenutno radi posebno intenzivno. Čućete nove vesti o Ukrajini. Pripremamo ih sa susedima u Evropskoj uniji i onim regionima Evrope gde saradnja sa državama nije bila dovoljna", naveo je ukrajinski predsednik.

Tanjugn/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

On je istakao da je Ukrajina ove nedelje ostvarila važne diplomatske uspehe, poput činjenice da se deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu do sada pridružilo 18 država. Zelenski je dodao da se radi na tome da Ukrajina ove godine bude spremna za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

08.00 Bajden: Ruska invazija nije samo evropski problem, toga nije bilo od Drugog svetskog rata

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se posledice rata u Ukrajini osećaju daleko izvan Evrope, kao i da se zbog toga Japan uključio u pružanje pomoći Kijevu.

"Japan je pokazao snažno liderstvo i doprineo značajnoj količini finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i nesmrtonosne vojne opreme", rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje novinara nakon trilateralnog samita sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, prenosi CNN.

On je dodao da kada je pozvao Kišidu u vezi sa Ukrajinom, nije mora da ga ubeđuje "ni u šta".

"Zamislite da ništa nismo uradili. Kakvu bi to poruku poslalo Kini o Tajvanu? Kakav bi to signal bio poslat širom sveta? Rusija je već izgubila. Ne može da ispuni svoj prvobitni cilj. To nije moguće. Japansko rukovodstvo je od prvog dana bilo kritički nastrojeno, stavljajući do znanja da se posledice rata protežu daleko izvan Evrope", naveo je Bajden.

Istakao je da ruska invazija nije samo evropski problem jer "takve vrste invazije nije bilo od Drugog svetskog rata".

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

07.45 Šolc: Zadatak vlade da spreči uvlačenje Nemačke u sukob u Ukrajini 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je zadatak njegove vlade da spreči uvlačenje Nemačke u sukob u Ukrajini. "Pokušavam da ne dozvolim da se to dogodi. Zato, na primer, nema i neće biti nemačkih vojnika u Ukrajini", rekao je Šolc na događaju koji je organizovao list "Augsburger algemajne". 

07.30 Bild: Rusija, Turska i Katar rade na novom sporazumu o žitu 

Rusija, Turska i Katar rade na postizanju novog sporazuma o žitu koji bi ovog vikenda mogao da bude potpisan u Budimpešti, objavio je danas nemački list Bild, pozivajući se na zvaničnu prepisku Ministarstava spoljnih poslova i ambasada Rusije i Turske kojoj je imao pristup. 

U okviru novog dogovora predlaže se slanje ruskog žita siromašnim zemljama, uglavnom afričkim. Turska bi bila organizator, a Katar sponzor snabdevanja. Istovremeno, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan traži od Rusije da produži prethodni sporazum kako bi se omogućile i isporuke iz Ukrajine. 

Prema pisanju Bilda, novi sporazum bi mogao da bude postignut u Budimpešti gde je već doleteo šef ruske republike Tatarstan Rustam Minihanov, a tamo će stići i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

07.00 Kanada uvela nove sankcije protiv pojedinaca i entiteta iz Rusije 

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uvelo sankcije protiv 15 pojedinaca i tri entiteta iz Rusije zbog, kako se navodi, sve većeg nivoa kršenja ljudskih prava i nasilja sa kojim se suočavaju politički protivnici vlasti u Ruskoj Federaciji. 

"Ovi pojedinci su članovi ruskog pravosudnog i bezbednosnog sektora, uključujući visoke zvaničnike pravosuđa i istražnog komiteta", navodi se u saopštenju i dodaje da su sankcionisani pojedinci učestvovali u kršenju ljudskih prava ruskih opozicionih političara, Vladimira Kara-Murze, Alekseja Navaljnog i drugih ruskih građana. 

Iz kanadskog ministarstva navode da su sankcionisani entiteti okružni sudovi, pod nadzorom Moskovskog gradskog suda, koji su učestvovali u izricanju kazni i zatvaranju više ruskih opozicionih političara i kritičara 

Komentari (0)

Evropa